Tips&tricks

Apuseni, prima itinerantă

Reading Time: 6 minutes

Apuseni a fost prima noastră destinație într-o itinerantă. Ne-am hotărât un grup de prieteni să plecăm cu cortul câteva zile. De fapt, treaba asta cu itineranta se organizează de ceva ani încoace, doar că eu nu am fost până anul trecut.

No bun, ne-am (eu, Alina, Dani) sesizat că vrem să mergem. Știam că trebuie să plecăm dar nu știam când și unde. Am făcut un grup de whatsapp cu tot grupul și ne-am pus pe treabă.

Am reușit să ne sincronizăm toți câteva zile în care putem merge și să ne punem de acord că mergem în Apuseni. Ar fi trebuit să alegem în mare și traseele sau zona de bătaie. Aici ne-am cam blocat, dar ne-a descurcat L. și a organizat el aproape tot. Eu neavând prea mare experiență cu muntele și mai ales că nu am mers mai multe zile la rând pe munte nu m-am băgat. Mai mult, am răsuflat liniștită că e un concediu pentru care nu mă mai stresez cu detalii organizatorice.

Cum te pregătești de prima itinerantă?

Păi, în primul rând, îi pregătești și pe cei de lângă tine. Eu le-am mai zis și Alinei și celorlalți că suntem novici și probabil vor trebui să aștepte după noi. Pasul 1, done. Next step: începi și pui întrebări. Mie-mi mai povestise Alina ce-au făcut în ultimele 2 itinerante, dar așa în mare. Nu-mi povestise unde se spală, cum se spală, cum campează, ce mâncare și-au luat.

Așa că am început să întreb. Mi-am imaginat că mă trezesc dimineața în cort și mă gândeam ce aș face o zi pe traseu. Unde aveam nelămuriri o întrebam pe Alina. Oricum, ca de obicei, când am plecat cu grupul se mai găsea câte un băiat să mai spună dinainte ce echipament trebuie să avem la noi.

Mie pentru că îmi este mai ușor să văd lucrurile pe o listă și să le tai, mi-am făcut una unde am pus din lucrurile spuse de Alina, din cele adunate de la băieți și de la un packing list de pe net.

Pas 2 done și el! Pasul 3 ar fi să faci o simulare de bagaj, măcar în seara de dinainte. Să vezi dacă este ok ca greutate sau mai trebuie să îl mai ușurezi. Noi am împărțit cortul, care oricum nu era foarte greu. Am luat și mâncare deshidratată, lapte praf, lucruri ușoare. Cu toate astea cred că s-au adunat vreo 11 kg de rucscac?

Pasul 4, doar pleacă odată la drum!

Cu rucsacii făcuți și emoțiile la pachet am pornit la drum de dimineață devreme și am mai luat cu noi și fetele în mașină. Am plecat 2 mașini dimineața, iar a3a plecase de cu seară înainte și s-au campat peste noapte să se odihnească.

Tips: încearcă să fii odihnit înainte de a porni pe traseu

Aici a fost o fază amuzantă pentru că șoferul celei de’a3a mașini a propus cu câteva zile înainte să plecăm de cu seara și să campăm aproape de zona de start, să fim odihniți de traseu. Și a întrebat dacă există doritori, din cei care nu au mașină (ca să-i ia la el în mașina, iar restul să-i împărțim în celelalte 2 mașini). Noi inițial discutasem să plecăm toți cu noaptea în cap.

Nu știu exact de ce s-a aprins Dani la faza asta. Chiar nu mai țin minte. Cert este că a2a zi, rupt de oboseală după condus peste noapte și apoi mers pe traseu a cam regretat că nu am plecat și noi de seara și să ne fi campat.

Cel mai tare cred că am regretat eu, pentru că, de oboseală, nu i-a mai tăcut gura. Și’n combinație cu R. au fost un duo foaaarte vocal.

Cum a fost prima itinerantă?

Pasul 42569 – te bucuri de cele câteva zile petrecute în natură.

Deși pe alocuri m-am simțit obosită, mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut mult combinația de peisaj și companie. Eu și Dani ne-am propus să ne reîntoarcem în zonă pentru că sunt muuulte de văzut. Mi-a plăcut și faptul că am reușit să terminăm, așa…târâș-grăbiș, deși nu mă așteptam.

Din ce povestea Alina, itineranta asta nu a fost așa dificilă, deci a fost perfect pentru prima noastră dată. Deși îmi amintesc de niște pante care parcă nu se mai terminau. Afară era foarte cald și eu sunt „rea” de căldură și simțeam că nu mai pot. Și dintr-o dată l-am auzit pe L. cum zice „Dar haideți, trageți și voi un pic de voi!” În momentul ăla, oricât de terminată eram, cred că aveam ceva energie de urgență păstrată și aș fi zburat până la el să-l strâng de gât :lol:. Adică eu îmi dau duhul pe aci și tu-mi spui să trag de mine?! Hmm…

A fost o experiență faină și abia aștept să o repet. O să las mai jos câteva lucruri care mi-au rămas în minte după prima itinerantă și care sper să te ajute.

Tips&tricks:

 1. Ca de obicei, nu e recomandat să mergi singur pe munte, ci în număr mai mare. Ar fi bine ca măcar o persoană din grup să aibă ceva mai multă experiență pe munte. Asta ajută în situațiile în care socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și e nevoie de o decizie: ce facem mai departe? mai mergem, ne oprim?
 2. Dacă tot ai pe cineva mai experimentat în grup, întreabă! Orice întrebări ai avea, ar fi mai bine să le pui înainte, nu pe urmă.
 3. Dacă îți este mai ușor, încropește o listă cu ce trebuie să iei la tine. Eu uneori am talentul de a face o listă mintală foarte bună. Doar că dacă nu găsesc un lucru pe moment, îl las pentru mai târziu…gen când mă întorc deja acasă :lol:.
 4. Dacă mergi în grup, unul din avantaje este că dacă ai uitat ceva acasă este foarte posibil să te ajute altcineva cu ce ai nevoie.
 5. Asigură-te că-ți cumperi sau îți comanzi din timp ce echipamente sau lucruri ai nevoie pentru traseu.
 6. E bine să ai cât mai multe la tine, să fii pregătit pentru orice vreme sau situație. Însă trebuie să ai grijă și cât de mult te încarci. Nouă ni s-a părut că am cumpărat mâncare la fix, când colo ne-am întors cu o parte măricică acasă. Poate 1-2 kilograme nu pare mult, dar când le cari 4 zile cu kilograme adunate de la alte lucruri…parcă îți cam pare rău.
 7. Ca să nu încarci bagajul prea mult pot fi lucruri pe care să le împarți cu cineva. Spre ex. eu cu Dani am împărțit cortul.
 8. Știi sforile alea de la cort, care trebuie întinse și înfipte și ele în pământ? Întinde-leeee, nu le lăsa așa, atârnate. Dacă începe ploaie, iar cortul nu este bine întins o să se adune apă pe „acoperiș” și se face și condens mai mult.
 9. E bine să te trezești dimineață devreme. Și primul lucru pe care ar trebui să-l faci ar fi să desfaci cortul și să-l lași să se zvinte. Altfel rămâne împachetat și umed și în timp prinde miros.
 10. Prosoapele din microfibra, cu uscare rapidă sunt geniale! Prosoapele clasice se usucă destul de greu, nu vrei să-l ții în bagaj cu celelalte lucruri uscate.
 11. Dacă ți-ai lăsat afară ceva la uscat seara, nu uita să-l bagi în cort peste noapte. Dimineața îl vei găsi plin de rouă!
 12. Ia lapte praf cu tine și cereale. Sunt ușoare, iar un lapte un pic călduț cu cereale dimineața o să-ți mai aline gândul că nu prea mănânci mâncare gătită pe traseu.
 13. Așa, de spălat te mai speli pe corp, cum te mai speli. Dar uneori e mai dificil să faci baie și pe cap. Eu mi-am cumpărat o sticlă mică de șampon spray ca să nu stau stresată și a fost super util!
 14. Verifică periodic vremea. Eu folosesc yr.no. Până acum mi s-a părut că a fost mereu cel mai aproape de adevăr.
 15. Păstrează o hartă fizică la tine. E binevenită mereu! Ca să o păstrezi cât mai ok, ține-o într-o țiplă sau plastifiaz-o. Așa nu se va uda și nici nu o rupe vântul.
 16. Nu-ți uita papucii acasă! După o zi pe traseu, de mers doar în căldură, dejtele tale de la picioare vor aprecia aerul.
 17. Nu uita nici crema de protecție solară și bandana!
 18. Ia mai multe pungi de gunoi cu tine, îți vor fi de folos: pentru gunoi, pentru haine murdare, pentru încălțăminte.
 19. Noaptea zgomotele par mai „aproape” de cât sunt, de fapt. Dacă ești sensibil la zgomote, ar fi bine să îți iei dopuri de urechi pentru un somn odihnitor. Ai nevoie să fii odihnit pentru tura de a2a zi.
 20. Nu uita de kit-ul de prim ajutor. Cel mai important e să pui lucrurile de care ai nevoie musai și nu prea le găsești în mod normal și la alții. Spre ex. dacă ai un tratament pe care trebuie să-l iei zilnic pentru o boală anume..sunt șanse mici să găsești la altcineva din grup, în caz că le uiți acasă. Sau dacă spre ex. te știi cu probleme de stomac, poate ceilalți nu au la ei, dacă nu au avut probleme de genul.
 21. Sper că ai cadă acasă! O baie fierbinte după 4 zile la cort e tot ce-ți vei dori!

Dacă vrei să vezi cum ne pregătim noi pentru drumeții, am scris aici mai multe detalii. Nu suntem experți într’ale muntelui, dar cred că cele scrise în articol te pot ajuta dacă ești la început de drum.

O zi fainăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.