Not all heroes wear capes,  Oameni faini

Băbuții noștri din Valea Prahovei

Reading Time: 4 minutes

Eram în Azuga, prima oară pe traseul spre Clăbucetul Azugii când i-am cunoscut pe băbuții noștri. A fost unul din traseele la care Dani a reușit să-i păcălească pe prietenii noștri cofetari să meargă cu noi. Haha, ce-au mai regretat ei când au văzut traseul. Ideea este că ei muncind fizic aproape în fiecare zi la muncă, în timpul liber își doresc să se relaxeze, nu să facă și mai mult efort fizic. Traseul este destul de susținut din Azuga până în vârf, chiar și așa l-am dovedit. Vezi aici mai multe detalii despre traseu.

Undeva cam în prima parte de traseu Dani arunca cu petarde pentru urși (ca să-i țină departe). Că el așa a învățat de la prietenii lui (ntz, ntz). Dintr-o dată apare acest cuplu, amândoi trecuți biiiine de a2a tinerețe. Prima oară ne-a băgat în seamă dânsul care a încercat să-i explice lu’ Dani că nu are rost să arunce cu petarde.

Lecția despre urși de la băbuții noștri

I-a povestit foarte frumos că ursul are un auz bun și e suficient să vorbim și să mai facem zgomote. Un fluierat din când în când e suficient. În general urșii dacă nu sunt turbați și dacă aud zgomote, preferă să se depărteze de oameni. De obicei incidentele se întâmplă când nu te simt ei și dați bot în bot, sau când sunt turbați. Or mai fi și excepții , când din cine știe ce motiv, chiar dacă te reperează de la distanță, în loc să se depărteze vin chitiți pe tine. Problema în situațiile de genul ăsta este că nici petardele nu cred că-i mai țin la distanță.

De când am început să mergem împreună pe munte am încercat să-i explic lu’ Dani să nu mai arunce cu petarde, că e suficient să facem zgomote. În orice fel am încercat să îi explic eu, el nu a vrut să înțeleagă. Să vă zic că după ce i-a explicat băbuțul nostru, Dani nu a mai aruncat nici măcar o dată cu petarde în pădure?

Pe de o parte mă încearcă așa un sentiment de gelozie, că eu nu am reușit să-l conving în mai multe dăți bune. Și băbuțul cu 2 vorbe, gata l-a cucerit. Pe de altă parte mă bucur că a reușit să-l convingă și nu mai avem discuțiile despre petarde de fiecare dată.

Despre ciuperci, despre păduri

Ne-am continuat o bună bucată din traseu cu cei doi. Ne-au povestit că ei stau în București, dar în weekend pleacă cu trenul și fac toate traseele care pot fi făcute în apropiere de gări. Am povestit diverse experiențe despre munte, am vorbit despre ciuperci și despre mai câte!

Dani le-a povestit despre pasiunea lui, detecția de metale. Când am ajuns în vârf, au început să ne prezinte munții și vârfurile din jurul nostru. Ne-au recomandat câteva trasee frumoase și cam asta a fost întâlnirea noastră din Azuga.

Ne-au rămas în minte pentru că au fost foarte sociabili și amabili. Îi invidiem că la vârsta lor au așa condiție și se încăpățânează să meargă pe munte.

Drumurile noastre poate…

Se vor (re)întâlni vreodată?

Să vă mai zic că ne-am întâlnit din nou cu ei la cabana Diham militar? Culmea, eram tot cu prietenii noștri cofetari. Noi am venit atunci pe Valea Iadului și ne întorceam pe alt traseu. Chiar pe lângă Cabana Diham îi vedem și îi recunoaștem. Dani super entuziasmat le spune „Bună ziua! Ne mai știți?”.

L-am văzut pe dânsul cum se uită așa concentrat la noi și răstălmăcește prin memorie. Eu eram sigură că nu ne va recunoaște pentru că trecuseră cam 2 luni de când ne-am văzut în Azuga și vârsta, mă gândeam eu că-și cam pune amprenta.

Ce credeți că ne răspunde?? „Aaaa, căutătorii de comori, nu?” Am schimbat doar 2 vorbe de data asta și ne-am văzut fiecare de drumul lui. Aveam traseele în direcții opuse. Ne sunt dragi, sunt simpatici tare și ne impresionează că la vârsta la care toți vor să stea acasă, în siguranță și relaxați, ei ies pe munte și se bucură de viață!

Cum vedem noi pensia?

Am mai vorbit eu la un moment dat cu Dani și cu câțiva prieteni. Parcă în România lumea fie se ramolește când iese la pensie și nu face nimic. Fie sunt la extrema cealaltă și se chinuie în continuare cu diverse treburi casnice și muncesc foarte mult.

Parcă nu știm să ne bucurăm de pensie și de timpul liber. Și să știți că nu ne referim la cei care au rămas singuri, mai ales la țară, și care au pensie de câteva sute de lei. Pe aceia îi înțeleg că se chinuie să mai planteze și să aibă grijă de găini. Nu au încotro, decât să muncească ca să aibă ce mânca. Pentru ei pe de o parte e bine, pentru că se mențin ocupați și nu mai au timp să se gândească mereu la viața grea (sau singură) pe care o duc.

Vorbim de cei care își permit totuși o plimbare până într-un parc, sau o plimbare cu trenul până pe Valea Prahovei. În afară (prin Europa), parcă pensionarii „disfrută” mai mult de perioada pensiei și au grijă de ei mai mult. Ce-i drept, cred că cei mai mulți își și permit asta.

Ne-am gândit că e cam trist să muncești o viață întreagă și fix când să ieși la pensie și să te relaxezi și tu, să ai timp de nepoți și de pasiunile tale, fie te îmbolnăvești, fie „troznești” din toate părțile, fie nu-ți permiți să faci mai nimic. Așa că apreciem pe toți care ajung la o anumită vârstă și se încăpățânează să se plimbe, să mai urce un munte, să se mai joace cu nepoții. Îi apreciem pe toți care-și fac de lucru și-și păstrează mintea clară.

Couple goals

Știți pozele alea cu un cuplu care arată ireal de bine și care au la description ‘Couple goals’? Ei, uite că avem și noi astfel de couple goals și arată cam așa:

Eu chiar sper să nu ne îngrășăm mai mult decât suntem acum, să ne păstrăm voioși (eu, că Dani sigur va rămâne grumpy) și cu pasiune pentru munte. Și sper să dați peste noi pe munte, când om avea 70 de ani. Mulți sunt siguri că nici nu vor prinde pensia. Noi sperăm să profităm de perioada aceea cât mai mult.

Tu ce planuri ai pentru pensie? Te-ai gândit vreodată la perioada asta?

P.S. Dacă te interesează și alt traseu în zona, aruncă un ochi aici. Este un traseu mediu, pe care noi l-am făcut doar până în vârf, pentru a putea detecta.

O zi fainăăăăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.