An sabatic,  Tips&tricks

Bodrum/Turcia- bine de știut

Reading Time: 10 minutes

Prima experiență în Turcia a fost în Bodrum unde am ajuns printr-o întâmplare. Altfel nu cred că am fi avut în vedere zona asta. Fiind și perioada cu multe restricții Covid m-am gândit că ar fi utile câteva tips&tricks mai ales dacă este prima dată în Turcia.

Experiența din aeroport Istanbul – Bodrum

Nu cred că există variantă de zbor direct către Bodrum, ci doar cu escală în Istanbul. Nu știu exact ce prețuri sunt în medie, însă noi am plătit aprox. 670 de lei pentru amândoi- doar dus, bilet cumpărat cu câteva zile înainte.

Pentru că nu se dorește aglomerarea și așteptarea pentru mult timp la security, bagajul de mână- cel la maxim 8 kg trebuie lăsat la check-in.

Măsuri și condiții legate de Covid

Măsurile și condițiile de călătorie diferă de la țară la țară, dar sunt și în funcție de compania aeriană. Și un alt aspect: se schimbă periodic în funcție de evoluția cazurilor Covid.

Pentru Turcia nu am avut nevoie de HES Cod, de test PCR și nici de perioadă de carantină. Pentru zborul București-Istanbul a trebuit să completăm un formular cu datele personale, detaliile legat de zbor, locul ocupat și date de contact. Pentru zborul Istanbul – Bodrum nu ni s-a cerut absolut nimic.

Pe site-ul companiei Pegasus se specifica că doar rezidenții și cetățenii turci au nevoie de HES Code, poveste care s-a schimbat de-a lungul călătoriei noastre.

În România la aeroport ți se ia temperatura la intrare în aeroport și ai un singur loc unde te poți da cu dezinfectant gratuit. În rest, dacă vrei, trebuie să cumperi dezinfectant. În Turcia ți se temperatura înainte de a urca în avion și ai din loc în loc dezinfectant pus la dispoziție.

Se poartă măști, dar nu se respectă distanța socială în avion. Dacă este liber avionul, ai șanse să nu stea nimeni lângă tine. Dar spre ex. din Istanbul spre Bodrum a fost full avionul și erau aproape toate locurile ocupate.

Bagaj de mână

Fiind companie low-cost nu ne era foarte clar dacă în Istanbul trebuie să ne ridicăm bagajele și să facem iar check-in-ul. Cu Ryanair așa a trebuit să procedăm. Ni s-a spus că nu e nevoie, ne vom găsi bagajele direct în Bodrum. Problema este că în Bodrum bagajele vin pe terminalul de zboruri domestice și vin doar de la cei care și-au făcut check-in-ul în Istanbul.

Pentru bagajele noastre a venit o doamnă și ne-a luat cu autobuzul până la terminalul de plecări internaționale (care e aproape pustiu) și a trebuit să le recuperăm de pe altă bandă.

Shuttle bus către centru

Partea tristă este că dacă vrei să iei autobuzul spre oraș trebuie să te întorci la terminalul de zboruri domestice. Zic tristă pentru că deși este la 5 minute de mers pe jos, pe noi ne-a prins o super ploaie. Dacă nu am fi avut pelerinele și husele pentru rucsaci ne-ar fi făcut ciuciulete.

Autobuzele sunt în fața intrării în terminal, chiar lângă trecerea de pietoni și scrie mare și roșu destinația. Se plătește cash direct la șofer. Nu aș știi să zic exact programul. Autobuzele sunt în stație în funcție de ce zboruri domestice sunt în ziua respectivă. Din păcate, dureaza mult până recuperezi bagajul (aproape o oră până ieși la autobuz). Așa că cel mai bine ar fi să verifici dacă sunt și alte zboruri după al tău ca să fii sigur că prinzi autobuz.

Noi am plătit 23 sau 24 de lire turcești (aprox. 12 lei) de la aeroport până în oraș (aproximativ 30 de km) și sinceră să fiu a fost cel mai scump transport în comun din cele 2 săptămâni în Bodrum.

Nu recomandăm taxi-urile, din ce am înțeles ajunge undeva la 200 de lire sterline până în centru. Dacă nu vrei să circuli cu bus-ul, sau ți-e teamă că nu prinzi unul mai bine discută din timp cu gazda la care stai. Cu siguranță îți va aranja o cursă mai avantajoasă. Spre ex. gazda noastră putea aranja să avem o mașină cu 60 de lire. Singura problemă a fost că am anunțat prea târziu și nu a fost disponibilă persoana respectivă.

Cash și internet

Am fi vrut ca în Istanbul să avem semnal, date mobile sau wi-fi ca să putem comunica cu Wendy. Din păcate, chiar și cu roaming activat nu am avut net. Wi-fi-ul nu funcționează încă în aeroport, care am înțeles că a fost renovat de curând și încă nu au pornit automatele. Există aceste automate care-ți dau acces la internet: fie contra-cost, fie gratuit jumătate de oră.

De cash nu am avut nevoie în Istanbul, așa că am ales să schimbăm în Bodrum. Când am aterizat în Bodrum și am văzut cât de pustiu este pe acolo, ne întrebam dacă găsim ceva deschis. Din fericire există casă de schimb valutar înainte de ieșirea din terminal, undeva în dreapta.

De asemenea, există și bancomate dar să țineți cont de comisioane sau de plafonul maxim lunar dacă aveți Revolut.

Rata de schimb nu a fost una rea, ci chiar mai bună decat la casele de schimb valutar în oraș, din centru. La aeroport cu un euro puteai cumpăra 9,20 lire turcești pe când în oraș cu un euro puteai cumpăra doar 9,10 lire turcești.

Bani și prețuri

Turcii au lirele turcești cu un schimb valutar care oscilează destul de mult. Cel puțin în perioada în care am stat noi acolo schimbul valutar a ajuns de la 9,10 la 9,70 la casele de schimb valutar (later update: a și crescut ulterior, până la 8,90). Vorbim de aproape 2 săptămâni, nu mai mult. Noi am calculat mereu jumătate din lire, ca să ne facem o idee estimativă de prețul în lei: 10 lire – 5 lei.

Bancnotele sunt de 5 lire, 10, 20, 50, 100. Nu știu dacă sunt și mai mari de atât, noi nu am primit și nici nu am folosit bancnote mai mari. Monedele sunt de 5, 10, 25, 50 Kuruş și 1 liră.

Cât am cheltuit primele 3 săptămâni

Nu știu dacă are sens să pun cât am cheltuit în primele 3 săptămâni pentru că nu prea are relevanță. Costurile oscilează destul de mult în funcție de ce alegi să faci, cât să te plimbi, cu ce, etc. Ca idee pentru primele 3 săptămâni petrecute aici am cheltuit cam 3000 de lei cu tot cu biletele de avion, cazare, mese, orice cheltuială. Mențiune ar fi că o săptămână și jumătate nu am plătit cazare și nici cina iar alcoolul (vin, gin, raki, bere) ne-a cam fost dat de gazdă sau prietenii ei și ne-a scutit de o cheltuială.

În rest am încercat multe restaurante, tipuri de mâncare, desert. Am cumpărat multe fructe și legume. Am vizitat tot ce se poate vizita și am călătorit destul de mult cu bus-urile în localitățile din zonă. Pentru activitățile pe care le-am făcut și cât am mâncat mi se pare un preț rezonabil. Nu este varianta cea mai low-budget pentru că ne dorim să încercăm cât mai mult din specificul locului. Încercăm să combinăm experiențele, mai ales locale cu prețuri rezonabile.

Prețuri mici în general, dar mari pentru țigări sau alcool

Prețurile sunt mai mici ca în România la mâncare, haine, transport, benzină, uneori și la obiectivele turistice. Excepție fac restaurantele foarte turistice sau cele de la buza mării.

Băuturile alcoolice sunt destul de scumpe, și nu mă refer doar la restaurant ci și la supermarket. Undeva la 15 lire cred că am văzut cea mai ieftină bere. Vinurile ieftinache porneau de la 100 și ceva de lire. Raki și vinurile bune sub 200 de lire turcești nu prea am văzut.

Bine de știut

Din experiența noastră sunt mulți turci care dacă te pot face la bani, o vor face. Cum am încercat să evităm asta:

  • Am încercat să cumpărăm doar din locuri unde sunt prețurile afișate;
  • Dacă nu am avut încotro și nu aveau prețuri afișate întrebam mereu dinainte prețul;
  • La restaurantele locale nu prea au prețul afișat dar am mers pe încredere pentru că am ne-a dus proprietara hostelului și ne-a asigurat că sunt prețurile ok. Au fost destul de mici.
  • Dacă prețul ni s-a părut prea mare fie am negociat, fie nu am cumpărat;
  • Atenție la prețurile afișate în fața restaurantului. Unele (foarte puține) fie nu coincid, fie sunt prețuri random să atragă turiști. O singură dacă am plecat pentru că prețurile din meniu erau diferite (mai mari) decât ce era afișat afară;
  • Atenție la rest, numărați-l de 2 ori. Și atenție la ce bancnote dați. Noi am pățit în prima zi să dăm o sumă. Tipul ne-a ținut de vorbă un pic și la final ne-a zis că nu am dat suficienți bani . Am fi putut să îi cerem filmarea de pe cameră, dar nu aveam chef de scandal pentru 5 lire. În afară de experiența asta nu am mai avut alte probleme.

Unde schimbi banii

E ok să scoți sau să schimbi o sumă mică de bani de la aeroport cât pentru autobuz și eventual prima masă. Nu apelați la casele de schimb valutar, au o rată care nu e avantajoasă în niciuna din valute.

Din ce ne-au spus niște localnici nu prea se schimbă bani nici la ghișeu la bănci. Așa că variantele la care am apelat noi au fost:

  • Revolut, am retras fără niciun comision de la bancomatele ING (în limita pe care o avem pe card). Bancomate găsiți destul de multe răsfirate prin oraș. Lângă gară este o zonă unde găsiți bancomate de pe la vreo 5-6 bănci, unele lângă altele;
  • Am plătit direct cu Revolut oriunde se putea plăti cu cardul;
  • Am rugat proprietara să ne ia cash-ul în euro, să-l depună pe cardul ei și să retragă apoi lire turcești. Aparent așa ai cel mai bun schimb valutar;

Cum te deplasezi?

Mersul pe jos face piciorul frumos. Bodrum este un oraș destul de mic, nu ai nevoie de bus.

Dolmuș sunt autobuzurile locale care circulă între sate și orașele apropiate. Toate le poți lua fie de la autogară, fie de pe stradă (dacă știi ruta lor). Sunt destul de ieftine. Ca să poți circula cu ele trebuie fie să cumperi un card de transport, care am înțeles că nu e cel mai ieftin. Fie poți plăti cu cardul sau cash direct în autobuz.

În zonele mai moderne se insistă pe plata cu cardul din cauza Covid-ului. În alte zone, poți plăti liniștit cash. Ba chiar în unele nu ai alternativa platei cu cardul. Depinde foarte mult de zonă și de autobuz.

Autobuzele pe distanțe mari

Pentru shuttle bus pe distanțe mari recomandat este să faci rezervare cu o zi înainte, sau cu câteva ore dinainte. Aici ți se vor cere pașaportul și codul HES.

Codul HES

Pentru codul HES am scris aici ce probleme am avut și ce format trebuie să aibă SMS-ul pentru a putea genera codul. Dificultatea constă în faptul că trebuie să ai cartela SIM de Turcia, sau să rogi pe cineva să te ajute cu SMS-ul. Formatul SMS-ului nu coincide cu nimic din ce am găsit online, iar mesajele de eroare pe care le primești spun doar că formatul este corect, nu spun exact pentru fiecare țară în parte cum trebuie să fie formatul ok.

În principiu nu se cere peste tot codul. Din ce am observat este cerut în autobuz sau transportul public pe distanțe mari. Uneori se cere și la hoteluri, dar nu în toate zonele. Dacă nu vi se specifică clar că este obligatoriu HES Code, vă recomand să nu vă bateți capul cu el.

Preț și servicii

Prețurile sunt acceptabile și serviciile faine: pentru o distanță de genul celei de la București la Târgu Jiu am plătit 30 de lei de persoană. Pe drum, după fiecare oprire ești dat cu dezinfectant. Ești servit cu apă, cafea și ceva de ronțăit.

Controale din partea poliției

La prima cursă pe distanță mai lungă, am fost surprinși să vedem câte controale din partea poliției au fost. Plus că în unele zone mai sunt și înarmați cu ditai puștile.

În unele zone doar au notat numărul autobuzului și au verificat ceva acte pe care le-a oferit șoferul. Uneori ne-au controlat biletele sau chiar ne-au cerut pașapoartele.

Drumuri

Drumurile din Turcia pe care am ajuns sunt în mare parte ok. Sunt câteva zone cu asfaltul mai erodat, nimic de speriat. Ne-a plăcut enorm că am apucat să mergem pe șoșele între munți, mai ales că traficul este destul de lejer comparativ cu ce suntem obișnuiți în România.

Șoferii sunt un pic cam nebuni, au un stil de condus cam liber cu reguli proprii de circulație.

Alte observații

Momentan nu am închiriat nici mașină și nici moped. Deci nu pot da cu părerea. Ce am reținut este că regulile de circulație sunt ca cele din România cu o singură diferență: sensurile giratorii. Aici sunt exact pe dos ca în Romania – ai prioritate la intrarea în sensul giratoriu și trebuie să dai prioritate când ieși. Prin urmare, se respectă prioritatea de dreapta.

Cu avionul încă nu am zburat dintr-o zonă în alta a țării momentan, dar din ce am observat au prețuri rezonabile, uneori chiar foarte mici. Înainte să ne hotărâm exact încotro să o apucăm am găsit bilete din Bodrum spre Istanbul cu aprox. 65 de lei de persoană.

Despre cazare

Turcii tind să fie foarte serviabili, însă când vine vorba de cazare trebuie avut în vedere că un 3 stele aici sunt cam 2 stele la noi. Citiți recenziile mai ales legate de curățenie.

În Bodrum ni s-a părut scumpă cazarea, undeva la 25 de euro pe cameră dublă se învârt prețurile. Spre ex. pentru Pamukkale am căutat tot pe ultima sută de metri și am găsit cameră triplă cu 15 euro cu tot cu mic dejun. Camera dublă era mai ieftină dar nu mai era disponibilă. Prețurile depind foarte mult de zona țării și de sezon.

Impresii generale

O să fac update la capitolul ăsta pe măsură ce ne deplasăm în țară. În Bodrum ni s-a părut mult gunoi aruncat peste tot fără nicio jenă. Peisajul aduce aminte mai mult de Grecia decât de Turcia. Unii încearcă să profite de turiști, mai ales cei străini. Așa că e bine uneori să întrebați gazda sau pe google cam la ce prețuri să vă așteptați pentru diverse lucruri.

Ne-au plăcut totuși că mare parte sunt serviabili și amabili. Peste tot vezi pisici, care sunt hrănite de localnici . În general lucrurile se plătesc la final (cazare, masă, etc.) în speranța că poate comanzi mai mult sau stai mai mult.

La obiectivele turistice plătești normal, la intrare. Din ce am observat se poate plăti cu cardul în destul de multe locuri. Nu prea am putut plăti cu cardul la târgul de vechituri, piața de legume și unele dolmușuri.

Legat de toalete, cineva avertiza pe un forum că vei găsi în marea majoritatea a cazurilor doar toalete turcești. Până acum nu a fost cazul, iar condițiile în toalete sunt în multe locuri foarte bune. Spre ex. la toaleta unei bodegi de lângă târgul de vechituri ai ceai și mâncare super bune. Toaleta este și ea destul de curată și are și hârtie și săpun și apă.

Religie

Zona Bodrum nu este una foarte religioasă și nu am avut probleme de nicio culoare. Totul decurge ca în orice zonă turistică, singura diferență fiind rugăciunea care se aude de 5 ori pe zi. Nici la haine nu cred că trebuie să fii foarte atent, am văzut multe localnice îmbrăcate sport, mulat, decoltat, etc.

O chestie pe care am observat-o, dar nu știu dacă să o pun pe seama religiei. Pe stradă au prioritate mai degrabă bărbații. În general în viața de zi cu zi, nu am observat să fie vreo diferență mare de gen la activități sau drepturi. Dar pe stradă am avut o vagă senzație că bărbații așteaptă cumva prioritate în fața femeilor. Nu zic că e ceva de rău sau de bine, sau exagerat, ci este o simplă observație.

Anunțuri, reclame

În prima zi se auzea pe fundal un nene care striga cu patos ceva. Ne gândeam că poate cheamă bărbații la război sau acum scoate armele. Au un stil de a difuza reclame sau anunțuri dintr-o mașină sau de pe un moped. Foarte tare și se vorbește răspicat.

Nu vă speriați dacă auziți asta pe fundal, oricât de supărat pare cel care vorbește. În 99% din cazuri este vorba fie de reclamă, anunțuri sau atenționări legate de Covid, uneori sunt îndemnuri patriotice (când este vreo sărbătoare).

Ca idee, deși Turcia are unele lucruri care deranjează, cumva a reușit să ne cucerească. Din unele puncte de vedere mi se pare o țară mai dezvoltată ca a noastră, din alte puncte de vedere mi se pare mult sub noi.

Cert este că ne-a plăcut mai mult decât ne așteptam și mai mult de atât, are mult mai multe de oferit decât ne-am fi așteptat. Sunt atâtea zone unde ne-am dori să ajungem pe măsură ce înaintăm prin țară. Din păcate, timpul e scurt și trebuie să alegem locurile unde putem ajunge momentan. Restul le păstrăm pentru vizite ulterioare.

Cam atât despre primele experiențe avute în Turcia. Pe măsură ce mai descoperim din țară și observăm diferențe o să le notez aici. Dacă vrei să afli peripețiile noastre din anul sabatic, te invit să arunci un ochi aici.

O zi fainăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.