Tips&tricks

Călătorii DIY – De ce să începi să călătorești pe cont propriu?

Reading Time: 5 minutes

Hei, hei! Am adunat câteva tips&tricks pentru călătorii DIY, care să te ajute la început de drum.

Ce sunt călătoriile DIY?

Călătoriile DIY (Do It Yourself) se referă la călătoriile planificate pe cont propriu, în care preiei tu și pălăria de agent turistic. Tu și ceilalți care vă ocupați de organizare vă cumpărați singuri biletele de avion, vă setați obiectivele turistice pe care vreți să le vizitați sau activitățile din concediu.

Călătoriile DIY – Pro și contra

Ca orice lucru în viața asta, are avantaje și dezavantaje. Încerc să enumăr mai jos avantajele și dezavantajele pe care le-am resimțit eu, când am plecat în vacanțe pe cont propriu.

Dezavantaje

O să încep cu ce e mai puțin plăcut, să las ce e mai bun la final:

Consumator de timp

De multe ori îți ia un pic de timp până găsești o destinație potrivită pentru perioada în care vrei să pleci, să găsești bilete de avion la preț rezonabil, să vezi ce poți vizita în destinația respectivă, să cauți cazare la preț decent într-o zonă ok. Există și situații în care poți fi spontan, să găsești rapid o ofertă și să vezi „pe drum” ce poți să vezi. Dar cred că depinde de tine, dacă poți fi spontan sau nu și dacă îți place să faci planificări pentru concedii.

Nu este mereu cea mai ieftină variantă

În general, ar trebui să cheltui mai puțin pe concediile DIY, dar nu este mereu valabil. Poate pentru că ești începător și nu știi exact cum să cauți bilete de avion ieftine. Sau poate pentru că te-ai plictisit tot căutând informații și ai ales ceva, orice, doar ca să scapi de partea asta de research. Și dacă tot te-ai plictisit de căutat, ai șanse mari să nu știi unde găsești prețuri rezonabile pentru diverse activități. Sau dacă nu te-ai interesat suficient, poți rata un obiectiv sau o activitate pentru că nu ai făcut rezervare undeva unde trebuia musai. În plus, există și situații când chiar poți găsi oferte mai bune din punct de vedere financiar la agențiile de turism. De menționat și faptul că uneori în funcție de numărul de persoane care plecați în concediu poate fi mai ieftin în varianta DIY sau nu.

Stresant

Poate fi stresant, mai ales dacă nu ai avut chef să cauți dinainte ce activități poți face. Te trezești în concediu și nu știi încotro să o apuci și stai să cauți pe moment ce poți face. Sau poate fi stresant deoarece ceilalți nu sunt mulțumiți de activitățile sau destinațiile alese 😆

Cam astea ar fi dezavantajele pe care le văd eu. Posibil să fie și altele, dar eu nu le-am resimțit până acum.

Avantaje

Libertate

Când zic libertate mă refer la aproape orice aspect al călătoriei. Agențiile de turism au perioade bine fixate de timp, spre exemplu 11 zile în Bali. Ce te faci dacă tu vrei să stai 2 luni? Există evident și pachete personalizate, dar te costă și mai mulți bani.

Dacă pleci pe cont propriu tu decizi cât dai pe biletul de avion. Tu decizi cât stai, ce activități faci și cum le combini. Tu decizi dacă vrei să te trezești la 10 și să iei mic dejun târziu și să nu faci nimic restul zilei. Ai practic o pânză albă pe care poți să trasezi și să creionezi cum vrei tu concediul și să lași loc și de lucruri spontane. Și pentru că ai atâta libertate, poți include cât mai multe activități care-ți fac plăcere. Îți poți lăsa timp să te bucuri de hobby-uri și pasiuni d’ale tale.

Plătești mai puțin

Eu am început călătoriile pe cont propriu ca să pot plăti mai puțin pe un concediu. În felul ăsta puneam mai mulți bănuți deoparte și pentru alte concedii. Dar așa cum ziceam și mai sus, nu mereu ieși mai ieftin. Dacă vrei să plătești mai puțin trebuie să faci un pic de muncă de detectiv și să cauți oferte, promoții, sfaturi în funcție de destinație. Trebuie să prinzi ocazia perfectă și pentru biletele de avion. Dar dacă ești dispus să faci un minim de efort pentru a te interesa, ai șanse să ieși mult mai ieftin decât dacă ai plăti la o agenție de turism.

Spontaneitate

Nu spun că nu poți avea partea de lucruri spontane când pleci cu un pachet achiziționat la o agenție de turism. Există multe pachete unde ai libere 1-2 zile cel puțin, în care poți lenevi sau face ce vrei. Însă cred că vacanțele pe cont propriu îți oferă mai multe ocazii de a ajunge în locuri mai faine, greu accesibile transportului în comun, sau al unui autocar de excursii. Îți oferă mai multe șanse de a experimenta ceva spontan sau fain.

P.S. Există și agenții care se axează pe mai puțini călători și cu un program mai lejer. Lejer, tocmai pentru a-l putea modifica după dorința grupului. Dar în general asta înseamnă un preț un pic mai mare. Deci depinde iar de ce anume îți dorești și ce anume îți permiți.

Eu nu prea am testat astfel de agenții, dar prima care-mi vine în minte este Locomotor. Nu prea este agenție, ci mai degrabă un cuplu care se ocupă de asta. Noi nu am plecat cu ei, însă au fost niște prieteni de multe ori cu ei și de fiecare dată s-au declarat mulțumiți și noi încântați de pozele și aventurile relatate.

Am fost încântați atât de numărul de participanți (mic comparativ cu alte pachete de vacanță), de raportul preț vs. ce oferă, cât și de locurile și destinațiile alese. Din cele povestite de ei și de cât de încântați au fost de fiecare dată, am încredere că așa este. Din păcate, noi nu am apucat să apelăm la ei deoarece în ultimul an am cam avut planificate deja concediile. Iar în perioada când am avut noi disponibilitate, cei de la Locomotor s-au decis să nu-și mai continue activitatea :-(.

De ce ai alege călătorii DIY?

O să încerc să răspund într-un final și la întrebarea din titlu. De ce să începi să călătorești DIY? Pentru că ai mai multe avantaje decât dezavantaje. Și chiar dacă ar fi mai puține avantaje, libertatea de a-ți creiona tu concediul îți aduce o satisfacție foarte mare.

Așa cum am mai zis și în alte dăți, călătoriile ne fac foarte fericiți tocmai pentru că ne oferă experiențe unice pe care alții nu le pot trăi.

Dacă totuși, nu te interesează ce faci în concediu cât timp ești plecat cu cei dragi. Sau dacă pur și simplu vrei să scapi de bătaia de cap de a organiza și a căuta informații. Sau dacă vrei doar un pachet all inclusive la un singur resort unde să te relaxezi complet și să nu faci nimic…cred că nu se merită să apelezi neapărat la varianta DIY. Depinde foarte mult ce contează cel mai mult pentru tine. Dacă banii nu sunt o problemă, dar nu vrei să aloci timp prea mult pe căutat informații, atunci da. E clar că nu sunt pentru tine călătoriile DIY.

O variantă de compromis

Lucrurile sunt rareori albe sau negre. Există mereu și o variantă gri. Cred că există cel puțin 2 variante gri pentru organizatul călătoriilor. Poți combina servicii de la o agenție, cu activități organizate pe cont propriu. Poți lua spre ex. doar biletele de avion la promoție printr-o agenție de turism, sau poate chiar și cazare. Și poți recurge la varianta DIY când vine vorba de organizarea activităților din concediu. Sau invers, poți lua tu biletele de avion și să apelezi la o agenție de turism dacă vrei să îți cumperi o călătorie de o zi (sau mai multe) din zona unde ai aterizat.

Ar mai fi și varianta în care ai noroc de un partener sau prieten căruia îi place să planifice și lași toată bătaia de cap pe seama lui/ei. Nu toți avem parteneri sau prieteni atât de pasionați cât să se sacrifice, dar este o variantă și asta.

O zi fainăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.