România

Ce poți face în și pe lângă Târgu Jiu

Reading Time: 11 minutes

Avem o lună și mai bine de jumătate de când stăm în Târgu Jiu. Orașul l-am descoperit în ultimii 3 ani, prin weekend-uri. Am învățat să accept orașul ăsta cu bune și cu rele. Cu rele pentru că ne-am tot lovit de niște situații când a trebuit să depunem acte și am avut contact cu cei ce lucrează la stat și nu numai.

Dacă ai drum în apropiere de Târgu Jiu, să știi că există locuri faine de văzut!

Valea Șușiței, la 30 de minute de Târgu Jiu

La doar 30 de minute de mers cu mașina de Târgu Jiu se află această vale foarte faină și nu atât de cunoscută. Puteți merge cu mașina până la punctul pe care l-am marcat pe hartă aici. De aici se poate merge pe jos pentru o plimbare de’a lungul văii.

Altfel, dacă vreți se poate merge și cu mașina cu gardă normală destul de mult în vale până la un loc de picnic. Cu cât vă aventurați mai adânc în chei și mai departe de drumul forestier să aveți grijă mare la vipere.

Din ce am văzut noi până acum nu există locuri amenajate pentru grătare, nu este nici foarte recunoscută valea. Doar în weekend-uri am văzut ceva mai multe mașini care mișunau pe acolo.

Zona nu are nimic ieșit din comun, însă are tot ce-i trebuie ca să te simți ca în rai: verde mult, zumzet de frunze și apă tumultoasă, liniște. Unde mai pui că în satul de dinainte de chei zona este una foarte pitorească cu case și garduri vechi de piatră.

Paparazzii ăștia, nu scapi de ei niciunde

Stănești, Schela

În drum spre Cheile Șușiței se află o zonă superbă, numai bună pentru apusurile de soare. Pe șoseaua din Stănești ai doar verde oriunde privești și vezi munții din apropiere.

Tot în apropiere de Târgu Jiu se află Schela. Accesul până în sat este ok, însă dacă vrei să ajungi mai în inima pădurii, ține cont că la un moment dat este o pantă mai abruptă cu grohotiș și este cam greu de trecut cu mașinile cu gardă normală.

În Schela cum treci de biserică mergi înainte pe șoșea și la ultima casă pe stânga găsești o brânză delicioasă! Grijă multă la pădurea din Schela pentru că sunt multe porțiuni de teren ale localnicilor unde își aduc vacile la păscut și sunt lăsate libere. Noi aproape că am avut un incident neplăcut cu un taur foarte nervos. A fost ca în desenele animate, mai că nu se înroșise taurul la față și scotea aburi. În rest a făcut de toate: mugete, scărmănituri în pământ, se băga cu coarnele în pământ și-l arunca în aer și apoi s-a lăsat cu o tură de alergat și alungat.

De la Schela poți admira liniștit toate satele și comunele de pe lângă Târgu Jiu. Tot aici poți vedea Monumentul lui Mihai Viteazu de la Schela. Locul unde este amplasat monumentul pare’se că este cel în care a cedat și calul lui Mihai Viteazu, prevestind finalul tragic pe care îl va avea.

Cheile Sohodolului, 25 de minute de Târgu Jiu

Sohodolul nu este un secret pentru cei din Târgu Jiu. Este probabil una din cele mai cunoscute zone pentru grătar. Noi am fost la grătar cu prietenii noștri cofetari și pe Șușița, dar și pe Sohodol.

Nouă ne place mai mult pe Șușița pentru că este mai puțină lume și neamenajat. Lor le-a plăcut mai mult pe Sohodol pentru că de curând au amenajat mai multe foișoare decât erau înainte. Plus tomberoane pentru gunoi și grătare.

În weekend accesul se plătește 10 lei de mașină și primești un sac de gunoi în care să puneți resturile. Există amenajate foișoare și grătare iar pe alocuri se găsesc tomberoane unde să arunci gunoiul. Am descoperit de curând un loc fain, unde ai practic și plajă de nisip.

Nu există loc mai fain unde zboară timpul, unde mai pui că vara este și răcoare. Tu doar să nu uiți să aduci carnea pentru grătar. Dar mai important de atât: porumb pentru copt și lebeniță pe care s-o lași să se liniștească în apa rece a râului.

Inelul Doamnei

Dacă tot ești lângă Sohodol, nu rata traseul până la Inelul Doamnei. Traseul începe fix pe lângă podul de la intrarea în cheile Sohodolului. Există și un indicator informativ care te anunță că ajungi în aproximativ o oră și un sfert la această gaură în piatră.

Traseul este recunoscut deoarece se oficiază chiar și nunți la baza inelului. Legendele spun că acela este locul unde se întâlneau pe furiș tinerii îndrăgostiți. Altă legendă spune de fapt că stânca găurită reprezintă Inelul Dracului. Cei ce văd raza de soare ce trece prin inel descoperă locul unde este ascunsă o comoară de pe vremea dacilor.

Traseul nu este unul greu, ultima porțiune e un pic greu de urmat deoarece este marcat pe stânci și nu mereu se văd semnele. Poteci sunt făcute mai multe, în mai multe direcții.

Nouă ne-a plăcut traseul cu atât mai mult cu cât ne-am întâlnit cu o mână de cai. Caii sunt lăsați liberi la păscut de către locuitorii din apropiere. Eu am vrut să testez o ipoteză și am rămas uimiți să vedem că aceștia au fost atrași de muzică clasică și s-au apropiat de noi.

Sâmbotin, la 20 de minute de Târgu Jiu

Lacul Sâmbotin este unul foarte fain. Noi l-am vizitat în timpul săptămânii și mi-a plăcut foarte mult. Dani spunea însă că pe weekend e ceva mai aglomerat. Lumea vine la grătar, la pește sau la picnic. Este o zonă liniștită, nu departe de Târgu Jiu, numa’ bună să te răcorești vara dacă ești înotător bun. Și ce priveliște mai faină, dacă nu a munților din zare cu piscuri încă înzăpezite?

Dobrița

Undeva tot așa la 15-20 de minute de Târgu Jiu se află o mănăstire și un spital la Dobrița. Drumul este destul de îmbârlicat (a se citi serpentine) dar imediat lângă spital se află o pădure și pajiște de unde ai un punct de belvedere fain spre Târgu Jiu. Este o zonă frumoasă și liniștită, numa’ bună de mers la picnic.

Muzeul Arhitecturii populare din Gorj, la 17 minute de Târgu Jiu

Am scris aici mai multe despre acest muzeu foarte fain. Merită vizitat, mai ales pentru a vedea una din puținele cule restaurate din România.

Vălari

Vălari este unul din traseele noastre favorite pentru că are multe de oferit: cireșe negre mici, delicioase. Zone întinse pline de frăguțe. Cum intri în pădure ai zone pentru detecție și găsești liniștit ciuperci. Există o mică poieniță, sus pe coamă unde poți sta liniștit în hamac. Traseele sunt nemarcate, pe noi ne-au ajutat localnicii să ne orientăm. Am fost de 2 ori, pe 2 trasee diferite până pe coama pădurii.

De fiecare dată am avut ceva emoții. Prima oară ne-a pândit ceva din niște tufișuri înalte. Nu știm nici acum ce a fost, pentru că am scăpat ca prin urechile acului. A2a oară pe drumul forestier, din sens opus veneau 2 căprioare micuțe. Erau foarte zburdalnice și concentrate să alerge. Ne-au observat destul de târziu și una din ele a pus frână exact ca în desenele animate și s-a târșâit cu fundul până aproape de noi. Una din ele a fugit în sus, pe pantă din 3 mișcări. A2a era mai timidă și am așteptat pe loc, ca să se hotărască încontro pornește.

După ce eram entuziasmați că le-am văzut așa aproape, ne întrebam…oare alergau în joacă sau erau alergate de ceva anume? Am avut ceva emoții pentru că am văzut multe urme și „semne” căcăcioase de la mistreți și urși.

Tot într’una din vizite am văzut un pui de viperă neagră. Era foarte mic și mai-mai să nu-l vedem și să călcăm pentru că era fix pe mijlocul potecii…

Vărsături

Vărsături este un cartier de case din Târgu Jiu și are avantajul că are baltă în zonă și câmp fain. Noi am făcut o astfel de plimbare și mare ne-a fost surpriza când am surprins o ciută sau o căprioară. A fost printre cele mai îndrăznețe de până acum pentru că a stat și s-a uitat la noi. Mai sărea 2-3 hopuri și se uita iar la noi. În drum spre baltă, la care ajungi prin câmpul de lângă piața en-gros și Târgul de animale găsești muri, mere, cireșe mici și negre.

Lanul de lavandă de la Polata

În 2020 a fost prima ediție a Festivalului de lavandă de la Polata și prezentare produse de lavandă de la producători locali. În cadrul festivalului se ascultă concert de muzică clasică. Trebuia să mergem și noi doar că din cauza ploilor s-a amânat și nu am putut merge la noua dată. Pentru că am văzut că au devenit foarte în vogă aceste lanuri de lavandă, las aici coordonatele pentru cei ce-și doresc să facă o vizită.

Arcani, la 16 minute de Târgu Jiu

Eu nu țin minte ca la noi în zonă (pe lângă Târgoviște) să fi fost atâția pasionați de ciuperci. În schimb am avut surpriza ca pe lângă Târgu Jiu să vedem de multe ori muulte mașini oprite pentru a culege ciuperci. La Arcani este cea mai populară zonă pentru cules ciuperci, în special mânătărci (hribi). Deși zona este răscolită și re-răscolită noi tot am reușit să găsim hribi mereu. Pădurea este suficient de mare și dacă te aventurezi mai departe ai șanse mai mari să găsești.

Dacă ești fan hribi și ai chef de o plimbare în pădure, nu ezita. Activitatea mi se pare una foarte îndrăgită și de copii.

Noi respectăm o singură regulă când vine vorba de ciuperci și vă recomandăm și vouă la fel. Culegem doar ce cunoaștem. Adică mânătărci și crăițe (sau oolani cum mai spun alții).

Târgu Jiu

Târgu Jiu este un oraș relativ mic. Este recunoscut datorită lui Brâncuși și nu ai cum să ratezi celebrele opere ale sale: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. În afară de acestea poți vizita centrul orașului unde există o „groapă” de joacă unde se strâng mulți copii, dar și adulți mai spre seară.

După zona aceasta este o fântână arteziană și o biserică care are un detaliu special: Nu are desenați sfinți, ci mai degrabă voievozi și înțelepți.

Nu ratați simigeria din centru. Lumea spune că ar fi cele mai bune plăcinte din oraș. Sinceră să nu fiu nu mi se pare cine știe ce, însă plăcinta cu carne îmi aduce aminte de pateul cu carne pe care-l cumpăram de la patiserie. Eram în gimnaziu și stăteam mereu la piață la coadă să-l luăm. Așa că pentru mine plăcinta aceea are gustul copilăriei.

E greu să ratați simigeria pentru că are un fel de Sailor Moon desenată care vă așteaptă. Vezi aici pagina lor de facebook.

Pentru serile de vară vă recomand teatrul de vară Nelu Dumitru care găzduiește piese interesante. Am avut surpriza să mergem la un spectacol cu Mălăele la care prețul a fost de 30 de lei. Comparativ cu același spectacol, susținut de același artist care costă 100 de lei la TNB. Cu ce ne-a mai surprins plăcut acest teatru: foarte serios în ce privește măsurile de distanțare socială. Am fost rugați să purtăm măștile, exista dezinfectant din loc în loc. Biletele au fost vândute ținând cont de distanță, cel puțin 3-4 locuri între persoane din grupuri diferite și câte un rând liber.

De diverse sărbători se organizează marșuri sau cine știe ce activități. Într-una din zile am auzit o fanfară și am zărit oameni îmbrăcați în costume vechi. Ne-am decis ad-hoc să-i urmăm și am descoperit că de fapt se sărbătorea ziua Eroilor.

Dacă aveți nevoie de cumpărături puteți opri la supermarket-urile Succes care sunt un fel de Mega Image al Târgu Jiului. Pentru cei pasionați de lucruri vechi să știți că există în fiecare duminică un târg maaare de vechituri chiar lângă cel auto. Mai exact în această zonă.

Insulița

Pe insuliță găsiți sculpturi, rezultatul unui concurs de sculptură organizat acum ceva timp. De asemenea, dacă aveți chef de piscină numa’ bine puteți profita de piscina de la Anna Events.

Pe lângă Târgu Jiu ar mai fi muuulte zone faine de vizitat, însă ceva mai depărtate – la cel puțin o oră de mers cu mașina. Le descoperim pe parcurs în alte articole.

Dacă ești din Târgu Jiu și ai și alte recomandări nu ezita și lasă-ne un comentariu!

O zi fainăăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.