An sabatic

Ce poți face pe lângă Șinca Nouă (2)

Reading Time: 6 minutes

Suntem deja de aproape 2 săptămâni în Șinca Nouă și am mai reușit să vizităm câte ceva în apropiere.

Vârful lui Crai

Chiar în spatele casei avem un deal în vârful căruia luminează noaptea o cruce imensă. Ne-am zis că nu strică să ne plimbăm pe coclaurile de lângă noi. Eu am tot amânat plecarea pentru că nu păreau foarte mulți copaci pe cărarea spre cruce. Încă sunt temperaturi destul de mari și nu prea aș fi vrut să ne târșâim prin soare.

Până la urmă ne-am luat inima în dinți și-am plecat cu Wendy. Traseul este mai lung decât mi-aș fi imaginat. Panta este destul de abruptă, așa că este destul de ocolitoare cărarea. Musai să întrebați localnicii încotro tre’ să mergeți. Din păcate, google maps arată o rută dubioasă, prin sau pe lângă curtea cuiva.

Traseu Măgura Codlei

Traseul pe Măgura Codlei era programat într-o jumătate de zi liberă, la recomandarea unui prieten. Până la urmă în ziua în care am vorbit cu el îmi zice la ora 16:00: ” Noi suntem 5, mergem pe Măgura Codlei de la 17:00 să prindem apusul și ne întoarcem cu frontalele. Vreți să veniți?”

M-am uitat pe hartă și din Șinca Nouă arăta cam 45 de minute. Noi nu aveam nici sticle de apă bune sau mâncare. Până la urmă am zis da și cum-necum ne-am descurcat.

Traseul pornește fie din Codlea, fie din Holbav. Din păcate pentru traseul din Codlea nu am salvat nimic. Și nici nu am găsit foarte multe informații pentru că din ce am înțeles, traseele sunt proaspăt marcate.

Din Holbav vă puteți inspira din traseul de pe blogul Alexandrei. Traseele sunt marcate ca fiind facile, însă nouă nu ni s-au părut așa ușoare (comparativ cu alte trasee ușoare pe care le știm). Greutatea pentru mine a constat în panta abruptă (mai ales că mai alegeam și „scurtături”) și pentru că am alergat cumva ca să prindem apusul.

Un punct fain pentru a admira apusul este pe traseul din vârf spre Cetatea Neagră lângă o masă de lemn.

P.S. Avem și ceva filmări cu apusul de la Codlea. Doar că noi suntem cam leneși cu editatul video-urilor. Din fericire, ni le-a cerut Bogdan și coace ceva frumos cu ele. Abia aștept să le împărtășim cu voi.

L.E.: Este gataaa!

Biserica Evanghelică fortificată din Codlea

După ce am terminat traseul de pe Măgura Codlei, Dani mi-a zis că i-ar plăcea să venim să vedem orașul și biserica veche. Așa că ne-am întors special pentru o plimbare pe străduța principală și am făcut o oprire la Biserica Evanghelică fortificată. Lângă biserică există și un muzeu cu intrare gratuită, dar la care se acceptă donații.

Pe noi ne-a întâmpinat un domn care ne-a vorbit în engleză (special pentru Wendy care era cu noi). Era foarte încântat de faptul că pentru muzeu s-a dezvoltat o aplicație astfel încât să ai parte de un tur virtual cu informații suplimentare. Datorită amabilității acestui domn am avut acces și în biserică, deși vinerea nu există program pentru turiști.

Plimbare între Măgura și Peștera

Am vizitat Măgura la început de decembrie și mi-a plăcut foarte mult. Încă de pe atunci ne-am propus să facem o vizită și în alt anotimp. Prin urmare, am mers cu mașina până la Peștera (via Bran). Drumul este asfaltat, dar pentru cei cu emoții la volan trebuie avut în vedere că sunt ceva mini-serpentine și panta este destul de abruptă.

Am lăsat mașina pe iarbă (ca să nu încurce) chiar la această interesecție, lângă Nobilis. Drumul este unul forestier, cred că a fost lărgit de curând și are și pietriș. Din fericire, noi am făcut traseul într-o zi de luni și nu au trecut prea multe mașini pe drum.

Plimbarea între cele 2 sate nu cred că durează mai mult de o oră (pe sens). Pe drum vezi destul de multe case vechi faine, priveliștile sunt wow. Am reușit chiar să identificăm Vârful Piatra Mică și cabana Curmătura, unde am fost în urmă cu ceva zile.

Biserica fortificată din Prejmer

Această biserică fortificată ne-a surprins plăcut prin detaliile arhitecturale. Intrarea per adult este de 15 lei, iar pentru copii 8 lei. Din păcate nu există toaletă în incintă, dar găsiți în una contra-cost în apropiere (2 lei).

În afară de cele menționate, există destul de multe trasee de cicloturism pe care le poți încerca chiar din Șinca Nouă. Am încercat și noi o tură pe care am cam regretat-o: pentru 2 ore de biciclit am suferit 2-3 zile din cauza faptului că șaua nu a fost prea bună 😆 . Brașovul este altă idee bună dacă ești pe lângă Șinca Nouă. Noi am dat o fugă pentru că ploua afară și Wendy a vrut să încerce un pic din mâncarea noastră tradițională.

Dacă te interesează ce alte zone mai poți vizita în apropiere de Șinca Nouă (pentru noi în apropiere înseamna chiar și pe o rază de aprox. 60 de km 😆 ) clicka-clicka aici.

P.S. Dacă tocmai ai aterizat pe blog și nu știi care e faza cu noi, poți citi mai multe despre noi. Spor la răsfoit și o zi faină!

Sharing is sexi!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.