An sabatic

Ce poți face pe lângă Șinca Nouă (1)

Reading Time: 6 minutes

Suntem de o săptămână în Șinca Nouă și am reușit să ne aruncăm un ochi prin zonă.

Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche

Sunt tot felul de teorii legate de această grotă și de cât de veche este. Unii ar spune că este veche de 7000 de ani, și că de fapt ar fi un templu. Alții spun că este mănăstire de pe la 1700. Sau că a fost săpată în stâncă atunci când s-a început persecutarea creștinilor ortodocși din Transilvania. Cei credincioși cred că tot felul de miracole sunt legate de această mănăstire.

Grota este interesantă și eram curioși cum au reușit să sape în stâncă pentru a creea cele 2 altare. Se pare că stânca este una nisipoasă și este perfectă pentru a săpa în ea. În drum spre grotă puteți vedea și o bisericuță mică în Șinca Nouă, dar și un lup dacic sculptat din lemn (încă neterminat).

Cetatea Rupea

Nu este chiar la o aruncătură de băț, ci undeva la 50 de km de Șinca Nouă. Este o cetate refăcută recent, majoritatea camerelor și pereților sunt renovați. Din păcate, nu au nimic expus- camerele sunt goale. Ce este fain la această cetate este amplasarea ei și priveliștea din turn.

Intrarea este de 15 lei pentru adulți, 8 pentru copii și pensionari. Pentru programul pe fiecare sezon și prețuri actualizate verificat pe site-ul primăriei. Drumul de la Șinca până la Rupea este în cea mai mare parte foarte ok. Sunt câteva porțiuni unde asfaltul este mai erodat, dar nu implică drum neasfaltat.

Racoș

De Racoș am mai auzit și plănuiam o vizită și acolo. Nu știam însă că este așa aproape de Șinca (60 de km). Nu am mai apucat să mă interesez care e treaba cu vulcanul, lacul și coloanele. Gazda ne-a spus că e relativ aproape așa că ne-am aruncat în mașini și duși am fost.

Noi am fost dezamăgiți un pic pentru că nu știu de ce mă așteptam să fie ceva mai retras, mai în natură. În schimb este un loc cu taxă de intrare, locuri de parcare și lume.

Taxa este de 20 de lei pentru adulți și 10 pentru copii și pensionari. În cei 20 de lei sunt incluse vizite la vulcanul stins, lacul de Smarald, coloanele de bazalt și castelul din sat. Locul este interesant și merită vizitat, deși recomandarea ar fi să fie în timpul săptămânii.

Peștera Gang

Nu este o peșteră foarte cunoscută. Inițial pe google maps și waze ne arăta să mergem cu mașina pe o rută mult mai lungă. După care ne-a spus gazda că putem merge din Șinca spre Zărnești și să urmăm semnele turistice care arată spre peșteră.

Ultimii kilometrii sunt pe drum forestier, în stare destul de bună. Am lăsat mașina pentru că la un moment dat ni s-a părut că se strică drumul (cu o zi înainte a plouat și erau băltoace destul de mari). Pentru a ajunge la peșteră aveți nevoie de google maps deoarece intrarea este destul de mică și puteți rata.

Ne-am oprit pe drumul forestier să întrebăm un localnic dacă suntem în direcția bună. El ne-a spus că da, dar nu merită drumul și că este foarte mică. Când am ajuns la peșteră am nimerit intrarea mică și părea într’adevăr ceva foarte mic și eram gata-gata să fim dezamăgiți.

Dar apoi am realizat că de fapt este un tunel. Tunelul ne-a dus într-o cameră mai mare, una mai mică și la o altă ieșire imensă. Prin peșteră nu-mi dau seama dacă trece un singur izvor sau mai multe. De avut în vedere că peștera nu este amenajată și este nevoie de frontală. Trebuie să faceți zgomote pentru că în zonă sunt urși și zona nu este foarte populată. În principiu se poate parcurge peștera de la un capăt la altul, dar este posibil ca după ploi abundente să fie mai dificil din cauza firicelelor de apă.

Viaduct Podul Ilii

Traseul poate fi parcurs și pe jos din Șinca Nouă, dar este și traseu de cicloturism. Panoul cu informații îl regăsiți lângă lupul dacic sculptat în lemn. Viaductele se văd foarte frumos când te apropii de ele. Din ce am auzit este unul din cele mai vechi viaducte din țară.

Calea ferată lega Brașovul de Făgăraș. Acum viaductul este dezafectat, dar este folosit de localnici pentru a traversa pe jos sau cu bicicletele. Din păcate, poze nu am pentru că ne-a prins o ploaie torențială și noi ne-am încăpățânat totuși să vedem viaductul pentru că era foarte aproape de noi.

A fost o ploaie cum de mult nu am mai prins, iar munții se vedeau superb în fundal, parcă fierbând. Nu am putut scoate deloc telefonul, atât de tare a plouat până am ajuns înapoi la gazde acasă.

Trasee montane Zărnești

Zărnești este destul de aproape de Șinca și sunt ceva trasee care pornesc în zonă. Noi inițial am fi vrut să facem traseul de la Fântâna lui Botorog până la cabana Curmătura. Asta pentru că am încercat traseul doar iarna. Și pentru că l-am încercat iarna nu am știut că zona este atât de populată de oameni la grătar și cu cortul. Până la urmă ne-am răzgândit și la intersecția cu traseul spre Vârful Piatra Mică am urmat marcajul punct albastru până pe vârf.

Am fi avut timp să mergem și până la cabană și am avut chiar o tentativă. Până când am văzut grupuri de familii cu traista după ei, sau cu bere și fel de fel de chestii. Ne-am zis că a fost prea frumoasă ziua ca să ne-o stricăm. Așa că ne-am întors la mașină încet-încet. Dacă vreți alte idei de trasee din Zărnești, recomand ca întotdeauna site-ul Munții Noștri.

Mai avem o săptămână de stat în Șinca, așa că voi mai reveni și cu alte sugestii. Legat de cazare am văzut că există câteva pensiuni chiar în Șinca Nouă. Puteți verifica pe google maps pensiunile, sau pe booking.

Dacă vrei să aflii mai multe despre noi, clicka-clicka aici.

Sharing is sexi!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.