România

Ce poți vizita și încerca în București

Reading Time: 7 minutes

București nu cred că duce lipsă de modalități de entertaiment, muzee, obiective turistice. Cred că mai greu e să tai din listă ca să poți încerca ceva ce-ți face plăcere.

Mi-a venit ideea să scriu despre București deoarece în ultimele călătorii am primit feedback aproape doar negativ despre București. Vorbesc de oameni din alte zone ale țării și chiar de străini. Printre destinațiile preferate ale străinilor se află Brașov, Sibiu, Sighișoara, Cluj Napoca, Timișoara, Iași, etc.. București nu doar că nu era pe listă, dar era cu un mare NU în față.

Pot să înțeleg de ce nu este printre destinațiile preferate din România ale turiștilor. Este foarte aglomerat, gălăgios, gri, poluat. Poate fi și scump dacă nu știi unde să mănânci.

Dacă totuși vrei să faci o plimbare prin capitală, un city break, cred că sunt lucruri plăcute pe care le poți încerca și fără să cheltui o avere.

București nu înseamnă doar Lipscani

E normal ca centrul vechi al unui oraș să fie punctul de atracție principal. Lipscani a devenit însă din ce în ce mai aglomerat, scump (pentru noi românii). Sunt mulți străini care vin în București pentru a bea, spre ex. cum este de St. Patrick. Asta pentru că în alte țări viciile sunt taxate muult mai scump: țigări, băuturi alcoolice. Unde mai pui că avem și fete frumoase.

Nu zic să vii în București și să nu mergi deloc pe Lipscani. Dacă vii pentru prima oară în București e fain să mergi o seară, mai ales pe weekend. Să vezi forfota și night life și să te rătăcești pe străduțe și cam atât.

Dacă totuși nu ești genul bumți-bumți, nu are rost să aloci prea mult timp pentru zona aceasta și să ajungi să mai arunci și o avere pe băuturi și mâncare.

Locuim de aproximativ 9 ani și eu și Dani în București și nici acum nu am învățat străduțele din Centrul Vechi. Sunt vreo 2 sau 3 localuri la care știu exact cum să ajung, pentru că sunt singurele în care am intrat de mai multe ori. Avem prieteni și cunoștințe care sunt în exact aceeași situație.

Ce merită văzut pe Lipscani

Din punctul nostru de vedere, evident:

Cărturești Carusel – Nu trebuie să cumperi neapărat ceva pentru că este mai scump decât la o librărie normală. Dar merită vizitat pentru arhitectura clădirii care a fost renovată pentru a găzdui Cărturești. Te poți plimba printre cărți, poți citi un pic din ele pe niște fotolii, poți încerca muzică la subsol.

Străduțele – Este fain să te plimbi pe străduțe atât ziua, cât și seara când începe forfota. Cel mai fain este că seara dai de artiști stradali, care cântă care mai de care mai frumos.

Restaurante – Nu aș recomanda neapărat să mănânci aici, deși oferta este extrem de mare. Scumpe, ieftine, cu mâncare bună, cu băutură bună, fancy, cosy, de familie, romantish. Sunt celebrele restaurante recomandate peste tot: Hanul lui Manuc, Caru cu bere, Lacrimi și Sfinți. Dacă vrei musai să încerci ceva cel mai bine e să cauți după criteriile pe care le dorești.

Noi ieșeam în studenție în Fire Pub și Club A (restaurant) pentru că eram studenți și deh…ne mai uitam și la prețuri. Acum în ultimii 2 ani am ieșit aproape doar în MOJO. Asta pentru că miercurea era Quiz night ținut de un englez. Este practic un concurs de cultură generală, dar modernă mai mult. Joia este stand-up cu amatori, nu plătești intrare ci doar consumul. Partea faină e că participi la tombolă și poți câștiga belete pentru sâmbătă când vin mai greii stand-up-ului.

Atunci unde să mănânc?

Eu recomand pentru cină cu drag un local unde nu știu exact câți turiști vin, dar cu siguranță vin mulți bucureșteni: Pub Griviței. Mâncarea este delicioasă, porțiile îndestulătoare și felurile la jar vin cu salată, pâine și sos. Se servește și bere Grivița, produsă local la fabrica care este destul de aproape. S-ar putea să nu o găsiți în meniu, dar dacă întrebați chelnerul vă spune dacă au sau nu în perioada respectivă.

Chelnerii sunt amuzanți și sociabili, de când intri te preiau și te duc la masă împreună cu o halbă de alune de pământ pe care le poți sparge și arunca în voie. Vei găsi peste tot în restaurant cojile aruncate. Mie treaba asta cu cojile pe jos îmi aduce aminte de un bar-pub de acasă care pe vremuri la fel făcea.

Având în vedere că felurile la jar au incluse și salată, pâine și sos (deci aproape că nu mai ai nevoie de garnitură), prețurile sunt oarecum decente. Spre ex., preferatul meu pui cu unt costă 26 de lei și ai jumătate dintr-un pui mic (pieptul cu o aripioare și o pulpă), salată verde, sos și jumătate de pâinică.

Dacă nu vrei neapărat să mănânci ceva, dar vrei să ieși la o bere sau un cocktail încearcă un local cu grădină, Grădina Edenului sau unul cu priveliște peste București (Upstairs, Pura Vida Sky Bar).

Pentru prânz se găsesc foarte multe restaurante unde mâncarea nu este neapărat ieftină în general, dar au meniul zilei. Așa că, în funcție de zona unde te afli uite-te de oferte cu meniul zilei care sunt puse de obicei la vedere.

Pentru desert există foarte multe variante, preferatul meu fiind Atelierul de tarte (în zona Piața Victoriei).

Și după ce mănânc ce fac?

Vizitezi Muzee

Cred că Muzeul Antipa este cel mai popular și pe bună dreptate. Eu nu l-am vizitat după ce a fost renovat, dar știu că mi-a plăcut cum era și înainte. Bănuiesc că e și mai fain acum, renovat și la 20 de lei bilet întreg, e un chilipir.

Casa Ceaușescu (Palatul Primăverii)

Aici se schimbă un pic treaba și se cam scumpește biletul. Se poate intra doar cu tur ghidat. Fără rezervare ai șanse sau nu să prinzi peste 1-2 ore un tur liber, deci cel mai ok ar fi cu rezervare.

Deși este cam scumpicel, merită banii. Turul ghidat are loc doar la anumite ore și prețul standard pentru română este de 40 de lei. Dacă nu ești interesat de istorie nu cred că are rost să-ți bați capul.

Dacă tot ești în cartier Primăverii, te poți perinda pe străzi și să admiri casele și clădirile vechi renovate mai mult sau mai puțin. Este una din zonele din București cu multe case faine, vechi. Arhitectura lor cu siguranță te va impresiona.

Muzeul George Severeanu

Este unul din muzeele la care am fost…singurii în tot muzeul. Nu că ar fi nici foarte mare. Nu cred că este un muzeu prea cunoscut, însă e foarte fain. Este vorba de colecția privată a dr. George Severeanu și a soției lui (care a finanțat mare parte din colecție).

Muzeul are doar câteva camere, fiind în casa renovată a celor 2, Maria și George Severeanu. Casa a fost renovată foarte fain, ne-a atras atenția chiar și grajdul deși nu era renovat.

Doamna de la intrare care vindea biletele (10 lei de adult), era foarte bine pregătită și dispusă să ofere informații. Pentru că ne-a văzut dispuși să ascultăm, ne-a povestit aproximativ 15-20 de minute mai multe despre casă, colecție, despre doctor.

În muzeu sunt afișate nu doar colecția de numismatică, ci și se alte obiecte vechi. Este interactiv, are holograme cu diverse obiecte expuse, sertare pe care le tragi pentru a descoperi singur ce obiecte se „ascund”.

Pentru cei 10 lei se merită o vizită pentru a vedea obiecte vechi foarte frumos expuse. Pentru prețuri actualizate și program, verifică site-ul lor.

Muzeul simțurilor

Știu că și acesta nu e chiar foarte ieftin, 39 de lei pentru adult și 29 de lei pentru copii dar e interesant. Dacă ai răbdare la fiecare cameră să te prinzi care e șpilu’ sau să-ți explice cineva, va fi interesant. Pentru copii cred că este amuzant, eu i-am dus pe ai mei (aka părinții mei….).

Vezi aici detalii cu prețurile actualizate, program și evenimente.

Arta stradală în București

Poți admira artă stradală și în București. Evident, nu le găsești pe toate într-un singur loc, însă în fiecare an apar fel și fel de hărți care mai de care mai actualizate. Unele sunt greu de găsit, spre ex. voiam să văd o pictură însă era în interiorul unui centru de artă care era închis când am ajuns eu.

Vezi aici și aici mai multe detalii de unde poți să găsești astfel de picturi!

Universitate

Dacă ești pasionat de anticariate și vechituri sunt câteva faine la Universitate. Vechituri poți găsi cum ieși de la metrou de la Universitate, pe diagonală cu TNB. Sunt niște tarabe chiar imediat lângă, e cam greu să ratezi. Locația exactă o vezi aici.

2-3 anticariate unul lângă altul găsești aici.

Cred că poți găsi ceva de făcut în București pe gustul tău, indiferent care ar fi pasiunile tale sau gusturile. De asemenea, sunt multe de făcut și în apropierea de București. Spre ex. poți face Sup la Comana și chiar dacă nu ai mașina poți vorbi să te ia organizatorii în dubița lor. Vezi aici mai multe detalii.

Bonus pentru iubitorii de cafea

Pentru cei care iubesc cafeaua, să știți că nu există doar Origo. Mai sunt cafenele cu cafea foarte bună. Câteva exemple: Orygyns, Steam Cafe, ZISSOU Coffee Shop. Toate sunt ok, prețurile similare și barista sociabili (dacă nu e prea aglomerat).

Câteva tips&tricks:

  1. În ultima perioadă nu cred că mai există interval orar din zi în care să nu existe trafic în București. Poate doar seara după 8 e mai liber, dar nu să mergi undeva turistic pentru că e cam greu cu locurile de parcare. Dacă vii în București cu mașina, ar fi bine să o lași parcată la hotel sau unde ești cazat și să apelezi la transport public și mers pe jos. Cel mai sigur este varianta cu metroul, STB (Ratb-ul) depinde tot de trafic.
  2. Dacă ai anumite interese sau pasiuni, interesează-te din timp și poate găsești diverse evenimente, concerte, cursuri care îți atrag atenția.
  3. Poți apela la free tours, la care lași la final tips în funcție de cât de mult ți-a plăcut. De ce free tours și nu cele normale? Pentru că în general cei care oferă servicii de genul tind să-ți arate lucruri interesante, mai puțin știute. Mai mult, de obicei sunt persoane deschise și le poți adresa ce întrebări ai pentru a-ți satisface curiozitățile.
  4. Nu recomand să apelezi la taxi-uri. Sunt cunoscuți pentru tacticile lor de a merge fără aparat și de a cere un preț supra-realist. Dacă poți lua taxi prin aplicație, e recomandat deoarece sunt obligați să pornească aparatul.

Merită vizitat București?

Eu cred că merită vizitată capitala țării măcar o dată. Și cred că cel mai frumos sezon este primăvara târzie când e totul un pic mai verde, cu mai multe flori și copaci înfloriți. Un parc frumos unde poți să disfruți de flori este Herăstrău. Merită vizitat fie și doar să te convingi că nu-ți place!

Dacă vrei mai multe idei de ce poți vizita prin România, aruncă un ochi aici.

O zi fainăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.