Tips&tricks

Croația – Cum o vizitezi fără să cheltui o avere?

Reading Time: 11 minutes

Croația…cred că de fiecare dată când mi-a povestit cineva despre cum a fost în Croația, primul cuvânt care stătea pe limbă era „scumpă”. Croația este într’adevăr scumpă, mai ales cum te apropii de Coasta Dalmată. Noi am fost în roadtrip cu mașina preț de 10 zile (deși aveam 14 planificate). Am reușit să nu cheltuim totuși o avere prea mare cu ajutorul tips&tricks-urilor adunate de pe forumuri, blog-uri și din experiența proprie.

M-am gândit că e păcat să nu vizitezi Croația doar din cauza prețurilor. Cu câteva sfaturi pe care le-am aplicat, am reușit să ieșim din Croația fără să facem un credit la bancă. Și o poți face și tu!

Mai jos este o listă de sugestii pe care noi le-am aplicat cu succes. Am adăugat și o serie de sugestii din ce-am observat la fața locului.

Mâncarea

Cred că va fi un subiect dureros dacă ești genul care în concediu nu vrei să speli o cană sau să-ți faci un sandviș. Din păcate, mesele în oraș sunt foarte scumpe în Croația. O singură masă ne-a ieșit mai ieftin, undeva 70 de lei. Asta a fost în Zagreb și pentru că am nimerit într-un restaurant-bar al localnicilor. În rest, oricât ne-am chinuit, cele mai ieftine mese au fost în medie cam 160 de lei, deci cel puțin dublu. Așa că:

1. Mănâncă cât mai puțin la restaurant

Nu zic să nu mănânci deloc la restaurant. E trist să nu încerci mâncarea locală și să-ți pregătești chiar fiecare masă. E aproape imposibil să pregătești fiecare masă din concediu și să faci și activități sau să te plimbi. Cel mai ușor ar fi să pregătești micul dejun, chiar economisești destul de mult aici. Pentru o cafea și un lapte cu cereale sau pâine cu unt și dulceață, sau sandviș cu ceva rece, ori niște ouă aruncate în tigaie cred că nu e așa mare bătaie de cap. Noi fiind la cort, ne-am bazat mult pe fructe, sandviș-uri și mai puțin pe chestii gătite. Altă variantă ar fi să alegi o cazare cu mic dejun inclus în prețul cazării, asta dacă nu-ți place viața la cort. Așa te scutești de bătaia de cap de a găti și de a spăla vasele după.

Ideal ar fi să pregătești și cina. Sinceră să fiu, pentru noi a fost foarte ușor să pregătim și cina. Deși am fost la sfârșit de iunie vremea a fost foarte călduroasă. Eu una nu rezist bine când stau mult la căldură. Așa că ne planificam activitățile astfel încât să ajungem spre seară acasă și să facem repede o salată și un grătar. Așa ne mai adăposteam și de soare, apucam să ne mai odihnim un pic și picioarele sau chiar să stăm în hamac. Era numa’ bine, pentru că după masă mergeam la plajă. Unde mai pui că prindeam și liber pe plajă la ora respectivă!

Profită de zilele în care ești plecat aproape toată ziua! Dacă ai spre exemplu, planificat Plitvice Lakes ți-aș recomanda să iei mâncare la pachet. Cel mai ieftin e să pregătești tu mâncarea. Dar nu e musai! Poți cumpăra mâncare gătită din supermarket, inclusiv sandviș-uri, pizza, patiserie. Chiar și așa e mult mai ieftin decât la restaurant. În plus, avantajul este că ai un picnic la iarbă verde și mănânci când vrei. Nouă ni s-a părut că am dat peste restaurantul din Plitvice destul de târziu și am fi murit de foame până acolo.

Tips-uri care-ți țin de foame

Cumpără de la supermarket alune, fructe uscate, batoane energizante. Sunt mai ieftine decât dacă le cumperi din zonele turistice și îți vor da energie când simți că nu mai poți. Mai mult, te ajută să nu dai iama în restaurante și să comanzi 10 feluri de mâncare.

Ai grijă să ai mereu la tine apă! Uneori, din cauza deshidratării corpul se debusolează și s-ar putea să îți dea senzația de foame. Noi ne cumpăram sticle de apă la 2l sau la 5l pe care să le avem cu noi în mașină sau la cort. Din sticlele mari ne răsturnam în sticle de jumătate de litru sau de un litru ca să avem la noi pe unde mergem.

Ca idee, ce cumpăram o dată din supermarket, ne ajungea cam pentru 2-3 zile (pentru aproape toate mesele din zi) și era echivalentul a unei singure mese la restaurant (ca preț).

Dacă îți place berea și vrei să încerci mai multe feluri, tot la supermarket recomand să mergi. Diferența de preț este foarte mare și găsești mult mai multe tipuri la supermarket. Spre fericirea noastră, noi am găsit și Lasko, un tip de bere produs în Slovenia care ne-a plăcut foarte mult încă de când am testat-o în roadtrip-ul din Slovenia.

2. Caută restaurante unde mănâncă localnicii

Așa cum ziceam, nu mereu poți să pregătești toate mesele. Și nici nu e fun să faci asta tot concediul. Din ce am testat noi, mâncarea cea mai bună dar și mai ieftină a fost la restaurantele unde merg localnicii.

E mai greu doar cu meniu în croată și să te înțelegi cu chelneri care vorbesc doar puțin limba engleză. Dar este și amuzant și poți avea noroc să dai peste chelneri care indiferent de bariera lingvistică, gesticulează și se străduiesc să-ți recomande mâncăruri locale.

Important în situația asta e să le spui ce nu-ți place: lactate, carne, carnea în sânge, mâncarea picantă, mâncarea dulce, combinații de arome gen dulce-acrișor, etc.. Nu are rost să încerci un fel de mâncare foarte iubit de localnici plin cu brânză dacă tu nu suporți brânza de nicio culoare.

În rest, nu prea ai cum să dai greș dacă eviți ce nu-ți place. Noi am mai folosit și translate pentru unele feluri de mâncare, dar cel mai mult am mers pe recomandarea chelnerilor.

Am mai și dat greș și am zbughit-o în restaurante mai turistice și ne-am trezit cu o notă destul de măricică pe te miri ce. Asta s-a întâmplat în Dubrovnik când mi-era foarte foame și din cauza căldurii pur și simplu am refuzat să mă mai plimb până găsim ceva să ne facă cu ochiul.

Dacă este ceva ce ție-ți place foarte mult (să zicem burgeri) și ai aflat de vreun restaurant foarte șmecher care are feluri inedite de burgeri, nu-l rata! Poți compensa cu alte mese gătite de tine ulterior. Important este să nu iei chiar toate mesele la restaurant, dacă vrei să-ți rămână bani de întors acasă. Dar nici să ajungi la extrema cealaltă în care să gătești toată ziua!

Transportul

La partea cu transportul pot să dau tips&tricks doar pentru varianta în care mergi cu mașina personală. Nu am testat de niciun fel transportul public și nici mașini de închiriat. Am mers strict cu mașina sau pe jos. Prin urmare nu știu cât de reliable este transportul în comun, cât de ușor poți ajunge între orașe.

GPL

Nu am cheltuit chiar o avere pe drum deoarece avem GPL la mașină. Prețul gazului este mai mic decât cel pentru benzină așa că am scutit niște bănuți. Amu’….nu am cum să-ți recomand să-ți pui GPL la mașină, dar sincer chiar și pe benzină ieși mai ieftin decât dacă iei belet de avion și închiriezi mașină. De asemenea este mai convenabil și mai flexibil cu mașina ta, decât cu transportul în comun.

Din ce am observat, GPL-ul era mai scump în unele zone din oraș și mai ieftin uneori prin afara orașului. Eu căutam pe waze benzinării din drum și comparam un pic prețurile. Nu ne-a fost deloc greu să găsim benzinării cu GPL, sunt destul de dese în orașele mari. Pentru zonele cu orașe mai mici, am alimentat preventiv înainte să ajungem să ne campăm, chiar dacă nu era rezervorul aproape gol. Există site-uri de genul unde poți verifica în medie cam care sunt prețurile dintr-o țară pentru diverse tipuri de combustibil.

Taxele pentru autostradă

Musai să pleci în Croația în afara sezonului. Dacă nu te încântă toamna sau iarna, o perioadă bună ar fi în aprilie-mai (dar nu în perioada Paștelui). În felul acesta poți apela la drumurile naționale și nu la autostrăzi. Croații au niște autostrăzi impecabile, dar și prețul este pe măsură. Ni s-a părut cam mare taxa de autostradă, așa că am încercat să le evităm. Pentru că am fost într-o perioadă nu așa aglomerată, am reușit să ne scutim de niște bani calumea și am făcut în plus pe drum doar cu 15-45 de minute per tură între orașele mari.

Dacă, în schimb, mergi în Croația în sezon, din ce am înțeles, drumurile naționale se aglomerează foarte tare. Și dacă nu vrei să pierzi tot timpul pe drumuri, ar fi mai indicat să arunci banii pe autostrăzi.

Parcări

Un alt subiect dureros când ai mașină personală: parcările. Care pot ajunge destul de scumpe. Prețurile la parcare variază și ele în funcție de sezon și de zonele dintr-un oraș. Cu cât ești mai aproape de centru, crește tariful. Cu cât ești mai aproape sau într-un oraș turiștic, cresc prețurile. Cu cât respiri mai aproape de Coasta Dalmată, cu atât cresc prețurile.

Eu țin minte că într-o parcare din buricul buricului din Dubrovnik am văzut prețul de 120 de kuna pe oră, adică 76 de lei. Am rămas gură cascăăă. Posibil să fii citit eu greșit, am căutat ulterior și parcările sunt undeva la 20-40 de kuna pe oră. Pentru 24 de ore tarifele erau între 240-360 de kuna pe oră (152 de lei – 230 de lei).

Pentru Zagreb, spre ex. țin minte că parcarea era undeva la 2-3 kuna pe oră sau 10-12 kuna pe zi, sper să nu greșesc. Ne recomandase recepționista de la hotelul unde am stat cele mai ieftine parcări. Noi am avut noroc de localnici faini care ne-au lăsat să parcăm chiar înainte de intrarea în zona pietonală. Prin urmare, nu am plătit nici în Zagreb parcare și am folosit mersul pe jos să ne deplasăm prin oraș.

Există și locuri mai ieftine de parcare, inclusiv în Dubrovnik. Primul impediment este că sunt pliinee ochi. Toată lumea parchează unde e mai ieftin pentru a-și rezolva treburile. Al2lea impediment ar fi că, parchezi cam la capătul Croației și trebuie să mergi pe jos o groază.

Noi am avut un maaare noroc să găsim un loc de parcare fără plată, inclusiv în Dubrovnik. Și a fost la doar 20 de minute de mers pe jos de centru. Așa că tips&tricks pentru parcări:

Alege locuri de cazare cu parcare inclusă

Chiar dacă sunt o idee mai scumpe decât cele fără loc de parcare inclus, se merită. În primul rând pentru că parcările sunt scumpe, în al 2lea rând pentru că se găsesc greu locuri de parcare libere, chiar și așa- cu plată. Riști să parchezi mașina destul de departe de hotel și să trebuiască să te cari cu bagaje, etc. O nebunie.

Alege să vizitezi Croația în afara sezonului

Eu chiar regret că nu am putut pleca în concediu în aprilie-mai (dar nu în perioada Paștelui). Ar fi fost și mai liber, mai răcoare, mai multe locuri de parcare libere, mai ieftin la orice. Noi am găsit loc de parcare gratuit în Dubrovnik. Cu siguranță nu am fi găsit loc de parcare când ar fi fost și mai mulți turiști. Sincer, eu nu pot să-mi imaginezi cum arată în sezon Dubrovnik, dacă în iunie era sufocat de turiști. Eu nu am văzut loc mai aglomerat de turiști ca Dubrovnik.

Fii antenă la weekend-uri

În orașele mai mari, parcarea este gratuită în weekend. Noi spre exemplu am ajuns în Zagreb sâmbătă. Locurile de parcare sunt gratuite în weekend, problema rămâne la găsire unui loc liber. Noi am vorbit cu proprietara noastră și a fost destul de drăguță să parcheze cu o zi înainte mașina ei. Când am ajuns doar am parcat în locul ei. Fără bătăi de cap, fără plată pentru parcare. Știu, nu poți să planifici orașele mari doar în weekend, dar e bine să ai minte lucrul ăsta și să știi că poți vorbi cu cel care te găzduiește să vă ajute.

Cazare

Și cazările sunt destul de scumpicele, mai ales dacă vrei să ai parcare și mic dejun incluse în preț. Noi cum am fost cu cortul, nu am avut problema asta din fericire. Dar ce aș fi făcut eu dacă nu am fi mers cu cortul, în afara sezonului: aș fi căutat cazări ieftine și prețurile cazărilor cu mic dejun și parcare.

Dacă parcarea pe o zi adunată cu prețul cazării ar fi mai mic, aș apela la varianta de cazare fără parcare. Pentru Dubrovnik cred că am fi apelat și de această dată la o cazare în afara orașului, dar în apropiere.

Sincer, cred că secretul aici ar fi să mergi în afara sezonului și să cauți din timp cazare. Altfel, cazările cele mai convenabile vor fi luate și îți vor rămâne variantele mai scumpe sau mai nasoale.

Banii

La capitolul bani, am apelat doar la Revolut. Am plecat aproape cu niciun cash de acasă. Am deschis cont de kuna pe Revolut și am schimbat banii în timpul săptămânii.

Am scos și cash de la bancomat în Croația, din contul de kuna pe care l-am făcut cont principal. Am folosit destul de mult și cardul, mai ales la casieriile de pe autostradă, în supermarket-uri, la Krka Park, etc.

Nu pot să spun că am economisit o avere prin faptul că am apelat la Revolut. Alternativa ar fi fost să schimbăm în euro din România și apoi în kuna în țară. Nu sunt sigură că poți găsi kuna direct din România. Dacă se găsește nu cred sincer că schimbul valutar este unul bun, fiind o valută care nu este așa căutată la noi în țară.

O altă variantă ar fi fost să folosim cardurile bancare, dar ar fi fost tot mai scump. De obicei schimbul valutar este mare, mai ales că unele banci fac conversia ciudat. Spre ex. la ING știu că pentru valute mai ciudățele, uneori face conversia în euro (pierzi o dată bani), apoi face conversia în moneda de care ai nevoie (pierzi a2a oară bani).

Nu am calculat exact, dar aș zice că economia totală pe care am făcut-o folosind Revolut a fost undeva la câteva zeci de lei, dar până într-un milion. Poate nu pare așa mult, dar 50 de lei economisiți aici, 10 la parcări, 60 la mâncare se cam adună la final. Și pot face diferența între un concediu scump și un concediu nu așa scump :lol:.

Distracția în Croația

Pentru echipament necesar sporturilor de apă secretul ar fi să cumperi de acasă ce ai nevoie, deoarece e mult mai ieftin decât în Croația. Spre ex. noi ne-am dat seama că avem ce să vedem în mare și am vrut să ne luăm cipici și ochelari de snorkelling. Mi s-au părut muult mai scumpe decât acasă, chiar și în supermarket. Dacă ai ochelari de snorkelling și alte echipemente, cel mai bine ia-le sau cumpără-le de acasă.

Pentru intrările în parcurile naționale sau la alte obiective turistice cred că cel mai ok este să alegi perioada anului ok. Dacă nu-ți place iarna sau toamna, primăvara este perioada perfectă. În loc să plătești 250 de kuna pe belet la Plitvice de persoană, plătești 180 de kuna primăvara sau 80 iarna.

Dacă este vorba de activități organizate pe jumătate de zi sau o zi, cum am fost noi cu caiacul, cred că este mai ok să discuți la fața locului. Trebuie doar să ai în vedere că ar trebui să discuți și să stabilești ceva cu 1-2 zile în avans.

Pentru activitățile organizate pe mai multe zile nu aș ști să spun dacă e mai ok să programezi din timp sau la fața locului. Aș zice că e mai ok să te interesezi mai din timp. De obicei la activități pe mai multe zile există un număr minim de persoane care trebuie validat cu ceva timp înainte. Uneori e necesară plata unui avans, pentru rezervare loc. Cred că ar fi mai ok să te interesezi din timp, decât să o faci la fața locului.

În loc de final

Par multe lucruri de luat în considerare, dar sunt mici tips&tricks care chiar te ajută să economisești în final și să „disfruți” de cât mai multe într-un preț decent. Mie mi s-a părut că nu ne-am chinuit prea tare și nici nu am renunțat la lucruri drăguțe. Am luat și masa în oraș, am gustat și mâncăruri locale. Am ajuns să vedem o bucățică din Croația, am încercat pentru prima oară snorkelling și caiac pe mare.

Sper să-ți fie de folos sfaturile și să te încurajeze să vizitezi Croația, în ciuda faptului că este scumpă la vedere.

O zi fainăăăă!


Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.