An sabatic,  Jurnal de călătorie

Cum am luat decizia să plecăm în an sabatic?

Reading Time: 4 minutes

Ideea asta cu un an sabatic rătăcește prin mintea mea de câțiva ani buni, dar nu a fost niciodată ceva serios. Primul gând serios a fost prin februarie 2019 și a fost un cumul de mai multe lucruri care au dus la decizia asta.

Noi ne-am logodit în septembrie 2018 și tot atunci am început să punem și bani deoparte pentru nuntă. Prin ianuarie am început să cer oferte pentru nuntă: restaurant, fotograf. Am început să mă uit de aranjamente, rochie de mireasă, tort. Intenția era să ne căsătorim prin 2020 dar voiam să știm cam la ce buget să ne așteptăm.

Povestea foarte pe scurt este că până la urmă am ales să facem o “nuntă” pe gustul nostru. Asta înseamnă că am fost alături doar de persoanele care ne vor fi mereu alături – familia. Fără cununie religioasă, fără dramă și pagubă financiară. Ne-am decis ca banii pe care i-am fi dat pe o nuntă să îi spargem pe o lună de miere ca-n povești.

Yep, în poza asta au încăput toți invitații de la „nuntă”

Singura condiție pusă de Dani a fost să ne luăm verighete chiar dacă nu facem cununia religioasă.

La sfârșitul lui ianuarie ne-am întors din Gran Canaria și a fost destul de depresivă întoarcerea. Cred că o săptămână am fost amândoi morocănoși și nu prea aveam starea necesară să ne întoarcem la rutină.

Și totuși cum am ajuns la an sabatic?

Nu știu cum s-au aliniat astrele și nu știu exact cum am dat de articolul acesta: https://haihuin2.com/2018/11/15/cum-ne-a-venit-ideea-unui-an-sabatic/

Andreea a așternut totul așa de frumos pe “foaie” și m-am identificat imediat cu multe din ce erau scrise acolo. Mi-a rămas în minte articolul vreo 2 zile la rând. Timp, în care  am citit blog-ul din scoarță în scoarță și am mai căutat informații și despre alți români care au plecat în an sabatic.

După vreo 2 zile, îl anunț pe Dani că nu știu dacă el vrea sau nu, dar o să renunțăm la luna de miere. În schimb, plecăm în an sabatic! Eram foarte hotărâtă la momentul respectiv. Spre mirarea mea răspunsul lui a fost “ok, dar hai să plecăm doar câteva luni, nu chiar un an”. Între timp, am ajuns la concluzia că plecăm cel puțin 6-8 luni până la un an în funcție de cum o să ne încadrăm în buget.

A fost chiar așa simplă decizia?

Ideea de a fi liber și de a călători prin lume un an de zile pe cât e de boemă, pe atât e de înfricoșătoare. Începi să te gândești la multe: chiar renunț la o viață sigură/comodă? Dacă nu mai am un job la care să mă întorc? Dacă ne prinde un taifun sau un cutremur pe undeva? Sau dacă pur și simplu ne pișcă/mușcă vreo ființă și murim sau bolim? Dacă o să fim furați și rămânem în izmene în mijlocul pustietății? Mi-am făcut multe griji legate de riscuri. Deși sinceră să fiu, în București ne omoară rutina, iar în Asia probabil un scuter.

Chiar și așa, decizia nu a fost una ușoară.

După câteva discuții, ne-am dat seama că sunt niște riscuri pe care ni le asumăm și nu are rost să ne îngrijorăm de lucruri care nu s-au întâmplat încă. Până la urmă la fel de bine putem traversa strada în București și să fim călcați de mașină.

Așa că uite-ne acum, cu decizia luată la început de 2020 și planificând cum, când și unde ne ducem din bagaje. Am început să ne anunțăm familia și cunoștințele că vrem să plecăm în lume. Am povestit aici reacțiile primite când am răspândit vestea. Sunt încântată de decizie și sunt sigură că va fi o experiență pe care n-o vom uita și care ne va învăța multe, dar care ne va și testa.

Avem un plan, un itinerariu?

Ca idee, ne-am hotărât să începem anul sabatic în Hanoi. Vom sta aproximativ 6 luni în Asia de Sud Est și ne vom întoarce undeva în iulie-august în România. Pentru Asia am ales o varianta foarte aproape de „the wave”, așa că nu ne întoarcem în același loc de mai multe ori.

imagine preluată de pe fingertiptravels.com

Am hotărât ca până la jumătatea lui octombrie să rămânem în țară, după care să plecăm iar spre alte meleaguri. Ne-am gândit să apelăm din când în când și la workaway. Avantajele financiare, dar și oportunitatea de a cunoaște specificul locului ne-au încântat destul de mult când am ales să facem și voluntariat.

Nu avem nimic bătut în cuie, o să încercăm să ne ghidăm în funcție de ce oferte o să găsim pe parcurs- atât la bilete de avion, cât și la oportunități prin workaway.

Ține-ne pumnii, abia așteptăm să povestim de experiențele noastre. Dacă ai sfaturi sau întrebări pentru noi nu ezita să ne scrii!

Imaginea de la începutul articolului este preluată de pe https://www.grammarly.com/ și prelucrată

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.