Not all heroes wear capes

Cum te face București ignorant

Reading Time: 4 minutes

Cum te face București ignorant…Poate nu ar trebui să scriu asta, știu că o să mă judeci, dar am simțit nevoia să o spun. Nu știu dacă mi s-a întâmplat doar mie, sau mai multora care s-au mutat din provincie în București. Poate nu e București-ul cauza, maybe it’s just me, dar deh, e ușor de dat vina pe altceva.

Țărăncuță, țărăncuță

Am crescut la țară în oraș…dacă ți se pare ciudat, stai lin, explic imediat ce înseamnă. Fac parte dintr-o comunitate de bulgari care încă se ocupă, în mare parte, cu agricultura. Deși aparținem de orașul Târgoviște, suntem situați la marginea orașului, într-un cartier de case continuat de terenuri agricole.

Am muncit pe câmp până în clasa a12a cu mici excepții: pe durata anului școlar doar ajutam un pic seara; iar vara când nu mergeam la treabă pe câmp, trebuia să gătesc sau să fac treburi d’ale casei. Ai mei nu au avut posibilitatea să termine școala din multe motive care n-au ținut de ei; prin urmare și-au dorit foarte tare să învățăm și eu și sor’mea. Ne luau la câmp și când ne plângeam de muncă, ne spuneau: “Vezi? Vezi de ce trebuie să înveți? Dacă nu vrei să faci toată viața asta pune mâna pe carte!”

2019, cu job și tot pe câmp. Tot la varză!

„Învață, să ajungi cucoană. Cu unghiile făcute!”

Cumva mi s-a insuflat ideea asta că împlinirea supremă în România este să faci o facultate și să ajungi să ai un job “bun” în București. Zis și făcut: facultate – checked; job în București – checked; unghii de cucoană – not checked (yet).

Cum nu călătorisem aproape niciodată până să am un job, am început să vânez oferte pentru city break în marile orașe- așa cum visam acasă, când săpam la varză. Cu toate că…eu nu vizitasem prea mult nici măcar țara noastră. Am început să călătoresc mai mult prin țară abia după ce am început să ies cu Dani.

El își propusese să nu călătorească în afară până nu călătorește mai mult în Romania. Eu voiam să “ies” în afară cât mai mult. Deeeci avem o dilemă, cum împăcăm și capra și varza? Ni s-a părut natural amândurora să facem un “compromis” și să alternăm călătoriile atât în România cât și în afară. 

Ups, nu e București crème de la crème?

Așa că prin 2018 – 2019 am ajuns mai mult prin România, în mai multe zone din țară. Și cum mergeam lunar și în Târgu Jiu (acasă la Dani), zonă pe care nu prea o frecventasem până acum câțiva ani … am început să cunosc oameni noi în țară.

Și cumva am fost uimită să văd că lumea o duce bine și în afara Bucureștiului. Am fost cumva uimită că lumea în orașele mai mici sau din sate au propriile mici afaceri, negoțuri și se descurcă mult mai bine decât mă așteptam eu. Am fost uimită de cât de deschiși la minte sunt mulți din orașe mai mici sau sate. Trăiam cumva cu impresia că toți cei care nu au ajuns să lucreze într-un oraș mai mare pur și simplu “nu au reușit”.

Mi-a trecut doar fugitiv prin cap că sunt persoane care nu își doresc viața la oraș mai mare, sau își doresc să rămână aproape de familie și prieteni. Asta pentru că sunt mai importanți familia și prietenii decât un salariu bun în capitală.

Deci cum m-a făcut București ignorantă?

Și mă gandeam: cât de ignorantă să fiu încât să cred că București e buricul țării și doar aici se întâmplă lucruri faine? Da, București rămâne printre cele mai dezvoltate orașe din țară. Da, București rămâne cu salariile cele mai mari din țară și da, poate în București ai mai multe oportunități de orice fel: profesionale, pentru distracție, pentru dezvoltare personală, etc. Într’adevăr, știam că și orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu, etc. au ajuns din urmă de mult timp București și poate din multe puncte de vedere l-au și depășit.

Ce m-a supărat pe mine e că mi-am permis să cred că lumea nu se descurcă în alte zone decât în București …și că au rămas în orașe micuțe sau la sat doar pentru că nu au reușit în viață. Ori realitatea e destul de diferită…

Intenția nu a fost una rea, am tot crescut auzind că idealul e să ajungi în capitală și să ai salariu bun. Cum îmi doream enorm să scap de sapă și de grădină aveam setat în minte să termin facultatea și să am un job. Atât de tare m-am concentrat pe scopul ăsta încât abia acum, ani mai târziu realizez că e doar o impresie faptul că în București e cel mai bine.

Călătorește! Deschide-te în fața lumii 🙂

Ce vreau să zic: până să ajung să călătoresc pur și simplu am fost ignorantă și naivă să cred că doar în capitală e viața cea mai bună. Călătoriile în țară și în destinații mai puțin cunoscute m-au făcut să deschid ochii și să-mi dau seama că am avut nasul prea sus ca să văd unele lucruri. Prea sus ca să văd oameni faini, deschiși la minte.

Așa că, sfatul meu este să călătorești cât de mult poți și până unde poți: până la țară, până în satul sau orașul vecin. Nu contează…încearcă să cunoști mai mulți oameni și să înveți de la ei. Noi am avut de învățat multe de la ciobani din România, de la oameni care și-au lăsat job-ul mai bun și s-au întors la țară, de la oameni care învățau la facultatea de drept și făceau și voluntariat în timpul ăsta cu speranța că se vor întoarce în țară. Cu speranța că mai pot schimba din lucruri și din perspectiva oamenilor.

Ieși din bula ta și încearcă să vezi ce lucruri se întâmplă prin țară și nu numai. Știrile și mass-media tind să arate doar mici părți din ceea ce se întâmplă de fapt. Unele fapte (de fapt, multe) sunt prezentate distorsionat sau incomplet de către media. P.S. Că tot vorbim de media…Am dat peste articolul ăsta care spune că interacțiunea cu între oameni este cea care demarează schimbări pentru societatea noastră, dar și cea viitoare.

Vrem să vorbim despre oamenii faini

M-am gândit să scriu despre oamenii peste care am dat în călătoriile noastre, atât din țară cât și din afară. Să vă povestim despre amprenta pe care și-au lăsat-o asupra noastră. Sperăm să te încurajeze să ieși din zona de confort și să cunoști mai multe despre alții și să aflii mai multe despre tine, până la urmă. Vezi aici poveștile despre oamenii faini. Până când nu am călătorit mai mult nu am știut cât de ignorantă am fost.

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.