Buget și detalii organizatorice

Soluție naturală contra țânțari, căpușe

Reading Time: 4 minutes

Hei, hei! Tu cum te protejezi de țânțari, căpușe sau alte insecte în concedii?

Primăvara și vara aceasta ne-au prins la casă unde avem ceva vegetație prin grădini. Mai mult a fost și primul an când am mers destul de mult la cules de ciuperci. Am avut problema țânțarilor cam pe oriunde am fost și în călătorii (mai ales la un camping din Slovenia unde ne-au terminat).

Vara asta cel puțin m-au pișcat toate nebuniile și insectele posibile. Am reușit să fiu mușcată de o gărgăriță portocalie. E o performanță veritabilă având în vedere că toată copilăria le-am chinuit și nu m-au mușcat niciodată. Nici nu știam că pot face asta.

Totul a fost ok până m-a mușcat o căpușă. Din fericirea cea care m-a înțepat era foarte micuță, deci ar fi fost slabe șanse să fi trecut pe la un animal înainte și nici nu a apucat să muște foarte bine. După ce am scos-o a rămas zona iritată câteva ore și apoi nici nu se mai vedea înțepătura- all good, mai mare a fost sperietura.

Soluție naturală pentru țânțari, căpușe

Am căutat o soluție naturală care să nu coste o avere și să fie cât de cât eficientă. Îmi displăcea ideea să ne dăm zilnic spre seară cu spray-uri pline de chimicale, plus că nici cele din comerț nu sunt chiar foarte ieftine. În anii anteriori am testat câteva soluții, am revenit la Autan pentru că era mai accesibil ca preț dar am fost nemulțumită.

Așa că am găsit pi google recomandări de soluție pentru țânțari și căpușe. Soluția pe care am testat-o e următoarea:

  • 100 ml de apă Hamamelis
  • câteva picături de vitamina E lichidă
  • 15-20 de picături de ulei esențial de Lemongrass
  • 15-20 de picături de ulei esențial Peppermint
  • 15-20 de picături de ulei esențial Eucalipt
  • 15-20 de picături de ulei esențial Lime

Amestecate într-un recipient mat sau închis la culoare, musai să fie agitat bine înainte de fiecare aplicare. Eu am clătit bine un recipient de la Autan și am folosit sticluța și cu capacul de tip spray.

Aș mai fi vrut să adaug și ulei esențial de citronella pentru că știu că este eficient și el dar nu am găsit în stoc. Puteți da un search rapid pi google și vedeți ce alte uleiuri esențiale sunt eficiente împotriva țânțarilor, căpușelor (lavandă, tea tree, etc.).

Dacă vreți să folosiți soluția și pentru copii, recomand să încercați cu 10 picături de ulei esențial și să testați pe o zonă, să vedeți dacă există efecte adverse.

De unde cumpăr toate astea?

Dacă nu le ai cu comenzile online, încearcă la plafar. În cazul în care nu găsești apă Hamamelis poți încerca cu apă simplă, de la robinet.

Online veți găsi muuulte site-uri cu prețuri variate de la foarte ieftin la scump de-ți pică falca. Am cumpărat la un moment dat 2 uleiuri esențiale care erau ieftinache (5 lei sticluța de 10 ml) și a trebuit să le arunc. Una era de portocale și alta de scorțișoară cred dar miroseau imposibil. Deci nu le recomand chiar pe cele mai ieftine.

Uleiurile esențiale ajung și la peste 60 de lei sticluța de 5 sau 10 ml, dacă nu chiar mai mult. Nu am încercat uleiuri de genul și nu pot recomanda, însă am văzut că se promovează mult în ultima perioadă doTERRA. Dacă vă tentează și vă permite bugetul, vă puteți documenta.

Eu am dat întâmplător peste site-ul celor de la Elemental și am comandat uleiurile de la MAYAM. Le-am recunoscut sigla și știu că mi-au plăcut uleiurile lor.

Costul total pentru apă de 250 ml + câte o sticluță de ulei esențial + vitamine E din cele menționat mai sus a fost aproximativ 80 de lei.

Pare mult la prima vedere, dar cu apa Hamamelis ajunge cam pentru 3 sticle de 100 ml. Din uleiurile esențiale cu siguranță rămâne suficient pentru mai multe „porții”, cel puțin încă 10. Dacă nu vrei să mai cheltui pe apă Hamamelis, poți face soluția cu apă de la robinet.

Cât de eficientă este soluția?

Amu’ tre’ să știți că oricât de eficiente sunt uleiurile esențiale, indiferent că sunt din cele scumpe sau mai ieftine, ele se evaporă la un moment dat. Prin urmare, după 2-3 sau 4 ore (în funcție de cât transpiri, de cât de cald este, etc.) trebuie reaplicată soluția.

Noi am testat pe țânțari olteni dar și munteni și și-a făcut treaba foarte bine. Atât că oltenii (la țânțari mă refer) sunt mai îndrăzneți și a trebuit să ne dăm cu spray inclusiv peste haine. Dani nu se dă chiar peste tot și nici peste haine, deci l-au mai pișcat în zonele respective.

La căpușe nu știm sigur dacă efectul e cel scontat, dar până acum de câte ori s-a întors Dani de la detecție nu a mai raportat nicio căpușă.

Bonus la soluția asta este că ține și musculițele un pic mai la distanță. Știți…musculițele acelea din pădure care vin când ți-e lumea mai dragă și-ți leșinăzează ori în ochi, ori în gură.

De avut grijă cu țânțarii din zonele tropicale. Din ce am înțeles soluțiile fabricate în Europa nu prea fac față la țânțărimea exotică. Când am vrut să plecăm în Asia ni s-a recomandat să plecăm din RO cu Autan Tropical sau să avem răbdare și să cumpărăm soluții din Asia.

Tu cum te protejezi de țânțari, căpușe?

Sunt curioasă voi la ce soluții apelați și dacă sunt eficiente. Dacă nu vă protejați cum rezistați? Pe noi ne-au terminat niște țânțari dintr-un camping în Slovenia. Mai țin minte o tură de SUP în delta de la Comana când ne-au scris cu bold să venim cu spray pentru țânțari și eu am uitat. Am stat liniștită pentru că eram oarecum acoperită și cu pantaloni lungi.

Vreau să zic că am numărat atunci aproape 20 de țânțari doar pe laba de la un picior. Nu-mi venea să cred cât de obraznici sunt și sincer devine destul de inconfortabil să stai să-i alungi, în loc să „disfruți” de concediu.

Am fost așa de încântată de combinația asta cu uleiuri că am zis că poate încerc și o rețetă de cremă de protecție solară naturală 😆 .

O zi fainăăăă!

P.S. Imaginea din articol este preluată de pe site-ul https://napervillemosquitocontrol.com/.

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.