Tips&tricks,  Utile

Cum ne pregătim noi pentru drumeții? (1)

Reading Time: 7 minutes

Când m-am apucat de scris aveam în gând un singur articol. Păreau doar câteva idei de transmis despre drumeții. Când am terminat de scris mi-am dat seama că este mult prea lung și o să adormi după primele fraze. Așa că m-am gândit să îl împart în 2 părți:

1. Cum alegi un traseu potrivit condiției tale fizice și 

2. Cum te echipezi pentru o tură pe munte + tips&tricks.  

Partea 1 – Cum alegi un traseu potrivit?

Și eu și Dani avem relativ puțină experiență în ale mersului pe munte. Și experiența noastră e cam neoficială*, adică ce-am învățat a fost din ce am mai citit prin diverse articole și din ce am văzut pe la prieteni când ne-au cărat cu ei pe trasee.

Eu am început să merg pe munte acum vreo 4-5 ani. Primii 2 ani am mers destul de rar și când am mers tura era organizată de niște prieteni munțomani care aveau ceva experiență. Dani a început să meargă pe munte de când am început să ieșim împreună, deci de vreo 2 ani și un pic.

După o experiență foaaarte faină la Mălăiești iarna ne-am propus să mergem mai des pe munte, prin urmare a trebuit să mergem și doar noi 2 pe trasee – nu mereu ne sincronizam cu alți prieteni. Am încercat și varianta în care am mers cu grup organizat, însă nu ne-a încântat foarte tare deoarece grupul a fost destul de mare și media de vârstă ridicată. Așa că traseul a părut destul de aglomerat, s-a mers mai încet decât eram obișnuiți și per total ni s-a părut că preferăm să mergem singuri în ritmul nostru.

Ieși cu prieteni care au experiență sau apelează la organizații care se ocupă cu drumeții pe munte

Dacă nu ai mai fost niciodată, dar niciodată în drumeții, cel mai bine ar fi să mergi cu niște prieteni care au experiență. Dacă nu cunoști pe nimeni care te poate lua pe traseu sau dacă nu te sincronizezi cu ai tăi prieteni, încearcă să mergi în grup organizat. Costul nu este ridicat (undeva între 150-200 de lei de persoană pe zi). În banii aceștia ai asigurat transport, ghid autorizat care pe traseu mai povestește una-alta. Recomand cu drag: Ted Adventure, Plai cu dor, Picior de plai.

Dacă ai un pic de experiență și vrei să mergi doar cu un partener pe munte cum te organizezi?

Printre primele dăți când ne-am ales singuri traseu a fost destul de stresant pentru mine. Nu știam ce traseu să aleg astfel încât să nu fie nici prea lung nici prea greu. Tot citeam informații despre diferența de altitudine pe traseu și nu reușeam să-mi dau seama… O fi mult? o fi puțin? Oare mediu înseamnă mediu și pentru mine care nu prea am fost pe munte?

Când ne uitam la vreme nu reușeam mereu să-mi dau seama dacă vântul e puternic sau nu. Cum să mă îmbrac oare ca să fie ok? Tooot felul de întrebări îmi treceau prin cap și mi-era teamă să nu ajungem în vârf de munte și să ne prindă vreme rea, sau ursul sau mai știu eu ce.

De obicei când mergeam cu prietenii noștrii pe munte ei se asigurau de vreme, de traseu. Ne făceau listă cu echipament de luat musai la noi și ce era opțional.  Dar pe cont propriu mi s-a părut dificil de stabilit ce echipament îmi trebuie, dacă e ok vremea și dificultatea traseului.

Începe cu drumeții de o zi

Cel mai ușor este să începi cu drumeții de o zi, vara și aproape de locul în care locuiești. Uite-te pe google maps și vezi ce munți sunt în apropiere de tine. Dacă stai în București cel mai la îndemână este Parcul Natural Bucegi: Sinaia, Bușteni, Azuga, Predeal. Se ajunge destul de ușor/rapid cu trenul în aceste locații. Avantajele pentru mersul cu trenul sunt că și dacă faceți traseul duminică nu veți fi prinși în traficul de pe valea Prahovei, iar la întoarcere nu trebuie să te stresezi să fii atent la drum (dacă ești șofer).

Dacă vrei să pleci cu mașina personală, șoferul va fi cel care se sacrifică un pic la întoarcere. Recomandarea ar fi să faci traseele sâmbăta și să pornești dimineața devreme. În funcție de anotimp, de cât de lung și greu este traseul noi ne pornim undeva între 5 jumătate și 7 jumătate din București. Dacă faci drumeția duminică cu mașina personală, la întoarcere s-ar putea să prinzi super trafic.

Noi am mai fost și duminica pe traseu, însă ne întoarcem aproape de fiecare dată pe o rută ocolitoare prin Târgoviște, unde ne oprim la părinții mei. Avantajele cu mașina personală ar fi că nu depinzi decât de orarul tău, nu de cel al trenurilor, plus că poți face și trasee care nu sunt accesibile cu trenul sau poate chiar și cu alt transport în comun.

Apelează cu încredere la forumuri și blog-uri

No bun, ai identificat ce munți ai prin apropiere. Ce faci mai departe? Mie cel mai simplu pentru început mi se pare să caut pe blog-uri și forumuri: spre ex. „trasee ușoare Bucegi/Sinaia”. La o simplă căutare pe google vei găsi articole de genul:

Unele site-uri îți oferă și posibilitatea să aplici filtru după dificultatea traseului. Spre ex. m-am hotărât să merg în Sinaia pe un traseu ușor. Intru pe https://muntii-nostri.ro/ și caut după Sinaia, iar la filtre aleg drumeție ușoară. În urma filtrului îmi afișează 5 trasee, vezi aici

Consultă o hartă și aplicații speciale pentru drumeții pe munte

Spre ex. traseul la Poiana Stânii (denumit și Poteca regală) apare și pe muntiinostri și în articolele de mai sus…deci merită aruncată o privire. Eu prefer să mă uit pe aplicația de mobile a celor de la munțiinostri pentru că au și hartă și informații utile pentru traseu:

– Dacă îți descarci aplicația pe telefon, poți descărca harta traseului și să urmărești offline cum te poziționezi față de traseu în timp real.

Există dăți când nu îmi este foarte clar de unde începe traseul. Harta și locația din aplicație mă ajută foarte mult. Sunt multe trasee care încep de lângă o gară (pentru cei care vin cu trenul). Traseul este evidențiat pe hartă și ma ajută de multe ori să mă orientez unde am putea lăsa mașina cât mai aproape de zona unde se intră în pădure sau de unde începe urcuș;

– Există și un grafic care îți arată cât de abrupt* este traseul și pe care din porțiuni. Ideal ar fi ca diferența de nivel să nu fie mare și să fie distribuită pe tot traseul. 400 de metri altitudine diferență nu spun nimic. Diferența de nivel trebuie raportată la lungimea totală a traseului și cum e distribuită de-a lungul acestuia.

Spre ex. noi am făcut traseul din Azuga până în Vf. Clăbucetul Taurului- traseul pe triunghi albastru este considerat ca mediu dar el începe de fapt din Predeal și se termină în Azuga. Noi ne-am hotărât să începem cu sfârșitul, prin urmare am avut un urcuș destul de susținut până în vârf: În loc să avem o diferență de nivel de 420 de m urcare distribuiți pe o lungime de 9,53 km, noi am avut o diferență de nivel de urcare cam de aprox 950 de m și pe o distanță mai mică de 2 km.

Poteca regală are o lungime de 3,33 km cu diferență de nivel (urcare) de 220 de m. Așa cum se vede și în grafic, traseul este lin:

–  Mai poți vedea informații despre cele mai bune sezoane pentru traseul ales, despre vreme, lungime, dificultate, distanță:

În drumeții ai grijă la vreme

Unele trasee nu sunt recomandate în anumite perioade (de obicei iarna). Cel mai bine este să verifici vremea în săptămâna de dinaintea traseului, inclusiv în ziua în care pleci pe traseu! Noi am pățit-o pe un traseu ușor – printre primele dăți singuri iarna pe traseu. Eram hotărâți să facem traseul până pe Piscul Câinelui iarna. M-am uitat la vreme cred că aproape în fiecare zi și părea okeyish vremea, cu vânt un pic mai puternic, dar nu ceva de speriat.

Ajunși la fața locului eram încântați de vreme, dimineața nu am mai ascultat nici radio pe drum, nici nu am mai verificat prognoza. Șiiii „supriză” în a2a parte a traseului a început să bată vântul destul de tare. Când am ieșit din pădure și eram pe coamă* deja era viscol.

Când am avut un urcuș mai abrupt deja alunecam din cauza vântului și a gheții de pe jos. Deși nu mai aveam mult din traseu am ales să abandonăm și să ne întoarcem în pădure unde era mai potolit vântul. Când ajungem la mașină, am văzut apel pierdut de la maica’mea,  așa că o sun înapoi. Știa că vrem să mergem pe traseu și auzise la știri alertă de vânt puternic, undeva la 100 de km/h la munte.

Nu știu exact ce viteza avea vântul unde am fost noi, dar a bătut destul de puternic cât să mă dărâme pe mine în pantă (ce-i drept  era și gheață pe jos). Prin urmare…lecția e învățată. Nu verific vremea doar înainte, ci și în ziua traseului. Știm foarte bine cât de impredictibilă poate fi vremea pe munte, de aceea e bine să fii echipament pentru orice situație și să știi când să te retragi.

De obicei folosesc www.yr.no sau meteoblue. Mi s-au părut cele mai aproape de realitate de fiecare dată (yr.no a fost cel mai proape de realitate de fiecare dată). De multe ori caut pe google ce reprezintă simbolurile de pe site-urile lor. Sunt foarte multe și niciodată nu le rețin. (vezi aici).

Ai grijă inclusiv la vânt

Pentru vânt de obicei verific pe wiki: https://ro.wikipedia.org/wiki/Scara_Beaufort                

Dacă vrei să mergi pe munte iarna sunt mai multe de luat în considerare: când a nins utima oară, dacă au fost perioade de dezgheț/îngheț rapide, cât e stratul de zăpadă, zona e una cu  risc mare de avalanșă? Aici s-ar merita un articol separat. Dacă ești la început încearcă să mergi vara sau toamna devreme în drumeții luând în considerare vremea.             

Deci, ai ales traseul, ai verificat vremea. Ce ar mai trebui să iei în considerare? Echipamentul. Vezi aici mai multe detalii despre echipament și de ce e așa important să fii echipat adecvat.

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.