România

Idei de plimbări de’o zi sau 2

Reading Time: 15 minutes

Din când în când îmi place să ies la plimbări cu ai mei. Prin urmare, caut zone faine eventual și trasee ușoare. În majoritatea cazurilor caut escapade de o zi, dar au fost și cazuri când am stat un weekend.

Traseu de la Piatra Arsă la babele și Crucea Caraiman

Nu am fost niciodată pe traseu și nu știam cât de aglomerat este. Dacă știam cum stă treaba nici nu veneam cu mașina până la Piatra Arsă, ci apelam la telecabină. Ideea a fost că taică’miu are rău de înălțime și am zis să nu-l mai chinuim iar în telecabine.

Traseul ar fi foarte fain, din păcate este foarte popular. Lumea a început să vină cu mașinile inclusiv pe traseu. Multe gunoaie în jur aruncate prin jnepeniș. Este un traseu ușor, fain unde poți veni cu copii sau părinții și are o priveliște wow de la Crucea Caraiman. Recomand traseul dacă îl evitați în luna august (când au majoritatea românilor concediu). De asemenea ar trebui evitat în perioada weekend-ului.

Tips: nu uita de crema de protecție solară. La peste 2000 de m nu prea aveți loc de umbră. Dacă nu știi povestea, aruncă un ochi aici și vezi ce-am pățit noi pe traseu fără crema de protecție solară.

Traseu la Cascada Urlătoarea și Cascada Valea Spumoasă

Toate detaliile legate de traseu până la Cascada Urlătoarea, inclusiv harta le găsiți aici. Traseul este perfect pentru copiii mici, sau pentru prima oară pe un traseu de munte. Când zic perfect mă refer din punct de vedere al dificultății. Nu cred că are rost să mă repet: un traseu cu cât este mai ușor, are trafic mai mare cu diverși oameni, dintre care mulți lasă în urma lor toate gunoaiele. Pentru acest traseu am aceeași recomandare pe care am spus-o și mai sus: de evitat vara, mai ales în weekend-uri.

Din punctul meu de vedere cascadele sunt cele mai frumoase primăvara târziu sau vara devreme, după topirea zăpezilor când au debit mare.

Cascada Valea Spumoasă este relativ aproape de Urlătoarea. Însă nu este atât de celebră precum Urlătoarea deoarece…trebuie mers mai mult până la ea. Traseul pornește de la stația de telecabină Bușteni și este comun cu cel spre Cascada Urlătoarea. Când am fost noi poteca era nemarcată, dar este destul de evidentă. Când nu am fost siguri încotro să apucăm ne-am folosit de google maps care ne-a indicat direcția bună.

Poteca Regală

Dacă stau să mă gândesc, cred că traseul până la Stâna Regală este cel mai ușor și ideal pentru copilași mici sau persoane mai în vârstă. Toate detaliile traseului le găsiți aici. Traseul pornește din Sinaia și există o zonă de parcare înainte de începerea traseului. Mare parte din traseu este pietruit, chiar dacă multe dintre pietre s-au afundat în pământ sau s-au „dus”.

Am înțeles că ar fi o intrare pe traseu și pe lângă Castelul Pelișor, însă noi am mers până la locul de start al traseului ca să avem unde lăsa mașina.

Am făcut plimbarea în decembrie și a fost perfect pentru că iarna nu se încumetă chiar atât de multă lume pe traseu, mai ales dimineața. În dimineața traseului ne doream să oprim la un ceai cald și ca să-și încarce prietenii noștri cofetari aparatul foto. Tot căutând un restaurant toți ne ziceau că nu deschid până la 09:00. Și noi eram gură cască, ne întrebam oare oamenii cazați nu iau micul dejun?

Unul din proprietari când ne-a văzut așa mirați ne-a zis „Păi dacă toată lumea se trezește târziu de ce-am servi micul dejun mai devreme?” În orice caz, am găsit cu chiu cu vai deschis un restaurant chinezesc dintr-un fel de complex comercial.

Traseu Cabana Curmătura

Să fiu sinceră nu mai țin minte ce traseu am făcut la Cabana Curmătura. Știu că a fost prima oară când am fost împreună cu Dani într-o tură organizată pe munte (cu cei de la TED Adventure). Nu mai știu de unde am pornit dar țin minte că traseul de întoarcere de la cabană a fost prin Prăpăstiile Zărneștiului. Traseul nu este greu, însă este ceva mai lung decât cele ușoare. Dacă plecați deveme și cu puțină răbdare este făcubil.

Traseu Inelul Doamnei

Traseul este ideal pentru cei care stau în sau pe lângă Târgu Jiu. Am scris ceva mai multe detalii despre traseu aici. Tot în articol vedeți și mai multe idei de plimbare în și pe lângă Târgu Jiu.

Weekend prelungit în Sighișoara, Biserica fortificată din Viscri, Palatul Brukenthal și Lacul Voineasa

Am mai povestit aici cum am ajuns să stăm cazați un weekend în Sighișoara la Casa Savri. Povestea pe scurt ar fi că a trebuit să cheltuim ultimii bani de pe cardul cu tickete de vacanță pentru că altfel ar fi expirat. Una din puținele opțiuni le-am avut la început de august în Sighișoara.

Ulterior mi-am dat seama că părinții lu’ Dani își sărbătoresc ziua în perioada respectivă și ar fi drăguț să mergem împreună. Zis și făcut: am vorbit cu ei să vină cu trenul până la Vâlcea și să-i mergem toți cu mașina până în Sighișoara. Vineri seara și sâmbătă dimineața am vizitat Sighișoara. Ulterior, duminică am dat o fugă până la Biserica fortificată din Viscri și Palatul Brukenthal.

Pentru că ar fi fost obositor pentru ai lui, nu ne-am mai întors pe Vâlcea, ci i-am dus direct cu mașina acasă. Așa că am ajuns și pe lângă Lacul Voineasa. Zona este foarte frumoasă, păcat că s-a defrișat masiv pentru a face loc pârtiilor de ski, cabanelor și unităților de cazare.

Pentru detalii la zi despre programul și tarifele celor de la Palatul Brukenthal, aruncați un ochi pe site-ul lor oficial. La fel și pentru Biserica din Viscri.

Las pas până pe Tâmpa

Și aici poate fi aglomerație mare, mai ales că nu trebuie musai să urci pe piciorușele tale ci poți apela la telecabină. Noi am apelat la varianta perpedes într-o zi de weekend de toamnă.

Mi-a venit ideea ca data viitoare când mai avem drum prin zonă și rămânem prin Brașov, să prindem răsăritul de pe Tâmpa. Ar fi genială cafeaua proaspăt făcută în timp ce face și soarele ochi pe după munți.

Traseu pe Valea Sâmbetei

Pfff, traseul nu este deloc dificil. Mai greu este de ajuns până la punctul de pornire al traseului. Nu este dificil pentru că vei vedea că sunt multe băbuțe (scuze, seniori) care fac traseul pentru a ajuns la chilia lui Arsenie Boca (parcă?!). Nu știu exact ce chilie se află acolo, ideea e că e ceva religios în zonă și vin ceva autocare cu oameni mai în vârstă.

Ce mi se pare mie strigător la cer este că tocmai oamenii credincioși, ai bisericii au venit și au lărgit poteca. Dacă mergeți primăvara când înfloresc brândușele le veți vedea culese, călcate în picioare pentru niște poze, etc. Trist, foarte trist. Și chiar cu Domnul alături, oamenii veniți în excursie cu biserica nu au nicio jenă în a-și lăsa ambalajele pe traseu. Din nou trist, foarte trist.

P.S. Nu am nimic cu oamenii credincioși (indiferent de religie). Însă cele povestite mai sus sunt fapte și sunt adevărate.

Mai multe detalii despre trasee găsiți pe site-ul celor de la cabana Valea Sâmbetei. Dacă vreți să admirați brândușele în boom-ul lor, ar fi recomandat să faceți traseul în aprilie.

Parcul de aventură Comana și o fugă până în Vamă

Parcul de distracții Comana este aproape de București și are activități pentru orice vârstă. De la trasee, plimbări cu barca și SUP în Delta Neajlovului până la simple plimbări în parc.

Pentru programul actualizat și tarife aruncați un ochi pe pagina lor de facebook. V-aș recomanda să nu apelați la restaurantul lor, pentru că prețurile sunt destul de piperate și mâncarea nu prea grozavă. În schimb o idee foarte faină ar fi să faceți un picnic.

Dacă totuși nu vreți să vă cărați cu mâncare, puteți încerca mâncarea celor de la Taverna Marelui Paharnic.

Dacă vă tentează o tură de SUP pe Delta Neajlovului, vă pot recomanda pe cei de la SUPAcademy România. Eu cu ei am testat SUP-ul și a fost fain. Verificați pagina lor de facebook pentru event-uri viitoare la Comana și prețuri.

Noi într-una din cele 2 dăți când am fost la Comana, am dat o fugă și până în Vamă pentru căăăă nu aveam chef să facem curat! Am ajuns pe la miezul nopții în Vamă. Am mâncat niște scoici la una din puținele taverne care mai erau deschise și ne-am întors acasă.

Weekend la Lepșa și Vulcanii noroioși

Te poți caza un weekend la Lepșa pentru un grătar cu prietenii și o mică plimbare prin Rezervația Naturală Cheile Tișiței și cascada Putna. În drumul spre Lepșa sau la întors poți face o mică oprire și la Vulcanii Noroioși. Sinceră să fiu, eu văzusem niște poze pe „enternet” de la vulcani și mă așteptam la ceva Wow. Situația la fața locului nu te dă chiar pe spate, însă cu cât stai mai mult devine mai interesant locul.

Vulcanii i-am vizitat acum mai bine de 4-5 ani prima oară și nu era atât de multă lume. A2a oară i-am vizitat în urmă cu 3 ani și era mai mult trafic. Nu recomand restaurantul care se află lângă Vulcani: prețuri mari pentru ce mâncare oferă. Servirea este lentă și chelnerii flegmatici. Toaletele sunt de groază. Nu pentru că sunt din cele turcești ci pentru că sunt mizerabile și nici măcar nu poți închide ușa.

Asta era situația acum 2-3 ani, dacă între timp s-a schimbat ceva please let me know și pun un later edit. Pentru cazare nu pot recomanda ceva anume. Atunci am sunat la o cazare găsită pe turistinfo (din păcate nu am salvat numărul sau alte informații) și nu am fost chiar foarte încântați- deși nici rău nu a fost.

Cheile Turzii

Frumos loc, potrivit pentru familii cu copii mici sau oameni mai în vârstă. Am plătit pentru intrare o taxă de câțiva lei, poate cei mai meritați: am văzut încă de la intrare un șarpe, șopârlici, o vulpe.

Lacul Ochiul Beiului, Cascada Beușnița și Cascada la Văioaga

Lacul este splendid dar pregătiți-vă sufletește pentru mașina voastră. Drumul este semi-asfaltat, dar cu multe gropi, din păcate. Nu este ceva de speriat, trebuie doar mers mai cu grijă și ocolit pe cât posibil gropile.

Inițial scopul era să vedem cascada Bigăr care tocmai fusese desemnată cea mai frumoasă din lume. Am fost atât de dezamăgiți de ea încât n-am cuvinte. La Cascada Beușnița se ajunge la câțiva pași de mers pe jos de lacul Ochiul Beiului. Cascada la Văioaga nu aveți cum să o ratați deoarece este și ea pe traseu.

Lacul Bolboci

Nici nu știu dacă să îl recomand sau nu. Mi se pare un lac fain cu priveliște la fel de faină. Cred că merită o plimbare până la lac pentru un picnic, dar ar fi de evitat perioadele aglomerate: vara și mai ales în weekend. Mai ales că lacul a devenit cu atât mai popular cu cât lumea a descoperit Transbucegi.

O plimbare până la Bulgari

A fost un an când ne-am hotărât pe ultima sută de metri să mergem în Veliko Tarnovo de Sfântă Mărie. Știam că va fi aglomerat în țară, așa că am zis să fugim până la Bulgari. Și bine am făcut pentru că în anul respectiv s-au anunțat cozi de ore întregi (până la 12 ore) pe drumurile care duceau către stațiunile montane din România.

Noi ne-am trezit devreme și am stat destul de puțin la vamă și în câteva ore deja vizitam cetatea. În ultima vreme a fost promovată destul de mult Bulgaria așa că șansele sunt să nu mai fie chiar atât de lejer.

Am mai dat câte o fugă și până la Kaya Bunar și un weekend în Balchik. Balchik este deja un al2lea Nisipurile de aur așa că ar fi bine să mergeți la sfârșit de august- început de septembrie când se mai eliberează stațiunea.

Cetatea Enisala

Nu aș recomanda delta decât dacă știți zone mai puțin turistice. Delta mi se pare extraordinar de scumpă pentru ce servicii oferă. Am ajuns în deltă pentru că trebuia să consumăm banii de pe ticketele de vacanță care altfel ar fi expirat.

Cetatea Enisala însă este foarte frumoasă și merită vizitată!

Cu aveonul până în Timișoara, Baia Mare

Tarom și Ryanair au ceva oferte convenabile și care te ajută să ajungi super rapid în Baia Mare și Timișoara. Despre plimbarea în Timișoara nu am apucat să scriu încă, însă poți arunca un ochi aici ca să vezi ce poți face pe lângă Baia Mare.

Măgura și Peștera

Chiar dacă au ajuns arhi-populare aceste 2 sate au în continuare un farmec al lor. Noi am vizitat Măgura în decembrie și am fost aproape singurii turiști din sat. Mai multe detalii despre cazare și cum ajungi acolo am scris aici.

Plaja Vadu, iarna

Dacă mergeți la Vadu iarna, musai să faceți o oprire și la Moessia. Am scris mai multe aici despre plimbarea noastră până la Vadu din decembrie 2019. Plajele Vadu și Corbu nu mai sunt de mult timp un secret. Pe timp de vară au devenit destul de aglomerate. Noi am fost însă primăvara devreme și iarna și am avut plaja aproape toată doar pentru noi.

E drept nu poți face plajă, însă e fain să mergi iarna la mare.

București

Dacă ești în București, să știi că poți găsi lucruri faine de făcut în weekend și aici. Am scris aici lucrurile care mi se par mie cele mai interesant de făcut prin oraș.

Cheile Corcoaiei și Cerna Sat

Cheile Corcoaiei și Cerna Sat sunt un loc care pare că încă nu a ajuns destul de popular. Zona este de o rară frumusețe, deși cu greu ajungi pe drumul neasfaltat și plin de gropi. Noi am rămas restanți cu un traseu până la cătunele Ineleț și Scărișoara care sunt printre cele mai izolate din țară.

Țara Hațegului

Un traseu de o zi prin Țara Hațegului și nu numai te va lăsa gură cască. NU o să-ți vină să crezi că așa peisaje există la noi în țară. Mai multe despre tura noastră de o zi am scris aici.

Motodeltaplan și parașută la Clinceni, parapantă în Brașov, rafting

Deja aici vorbim de plimbări pentru copii sau părinți mai curajoși. Eu nu mi-am convins părinții să facă asta, dar am încercat noi. Pentru motodeltaplan și parapantă găsiți multe oferte cu reduceri.

Parașuta am încercat-o cu cei de la TNT Brothers acum mulți ani în noiembrie, unde am avut reducere pentru încheierea sezonului.

Dacă vă interesează idei de trasee montane ceva mai dificile (medii ca dificultate), aruncați un ochi aici pe traseele încercate de noi. Dacă vreți să vă aventurați la city break-uri în alte țări, aruncați un ochi aici.

La Rafting am mers de 1 mai cu cei de la Mareș Outdoor pe Cerna și cheile Nerei unde am încercat pentru prima dată canyoning. Însă mai impresionant mi s-a părut raftingul pe Jiu cu cei de la Green Adventure.

Plimbări în pădurile și satele de lângă tine

Am avut și weekend-uri când nu am avut inspirație și nici chef să mergem undeva departe. Așa că am mers la detecție sau la cules de ciuperci în pădurile apropiate de cășile noastre. Nu aștepta și descoperă satele și cătunele de pe lângă tine.

Cred că plimbări de o zi sau 2 am mai avut, dar nu-mi vin în minte acum. Sper totuși că lista asta e un început de inspirație pentru tine.

O zi fainăăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.