An sabatic

Jurnal de sabatic, 4

Reading Time: 5 minutes

No… zilele noastre în Harghita s-or dus. Așa tare ne-am fi dorit să rămânem, însă deja îi promisesem Alinuței că venim la ea, așa că am plecat spre Iași.

Jungla orașului

După multe luni departe de București, din care ultimele 3 săptămâni am stat chiar la țară, am ajuns la oraș. Agitația, traficul ne-au obosit destul de tare în Iași, care ni se pare ca un fel de București dar cu intersecții mai dubioase. Am stat într-o intersecție, undeva la Podul Roșu destul de mult timp. E o artă să intri și să ieși întreg de acolo după o veșnicie de timp.

Am tot auzit de bine de Iași de unde probabil am avut niște așteptări care nu s-au confirmat. În afară de zona centrală, cea cu Palatul Culturii și zona de pe lângă râu nu mi s-a părut nimic mai special față de un oraș mare normal.

Dor de micile plăceri nevinovate de la oraș

Recunosc că mi-a plăcut tare mult să stăm la țară și am văzut multele avantaje. Dar, e imposibil să nu-ți fie dor de câteva lucruri de care te bucurai la oraș. Am văzut că aveau Vivo și ne-am porcit un pic cu niște burgeri buuuni (preferatul meu e cel cu brânză halloumi și vânătă).

În ultimele luni mi-am dat seama că în București aveam acces la multe lucruri la care oamenii de la sate sau din orașele mici nici nu visează (fructe mai exotice, orice chichițe). Și ne-am obișnuit să avem acces la orice, oricând- indiferent de oră. Ba chiar nici nu trebuie să te deplasezi ca să ai parte de ele, cineva o poate face pentru tine.

Ajunși la țară uitam mereu că magazinele închid mai devreme și că nu ai Mega Image din 5 în 5 metri. Și că nu găsești chiar tot ce vrei tu, iar dacă te uiți după vreun produs mai special ai șanse să fie stricat. La țară sau din orașele mai mici lumea nu consumă exoticisme și rămân destul de mult timp în magazin.

Ca să nu mai vorbesc de faptul că ne-am obișnuit să nu umblăm cu bani la noi și de fiecare dată când mergeam la magazin sau la restaurant ne aduceam aminte abia înainte de plată: „Oops…dar oare putem plăti cu card?” În multe din cazuri nu am putut plăti cu cardul, norocul nostru că mai aveam ceva cash rătăciți sau fugea unul din noi repede la bancomant. Bancomatul acela unic, de lângă primărie 😆 .

Legenda spune ceva de un bancomat la țară

Asta îmi aduce aminte de experiența de anul trecut din Apuseni, de la cabana lui Victor. Am ajuns acolo complet nepregătiți, fără cash și neaprovizionați cu mâncare. Cu gândul că sigur găsim un bancomat și un magazin sătesc. Magazin exista, deși destul de sărăcăcios aprovizionat. Oricum nu prea am putut cumpăra mare lucru pentru că nu am găsit bancomat să scoatem bani.

Așa că timpul în care am stat acolo ne-am descurcat din micul dejun de la Victor (nu reușeam nici la prânz să terminăm din mâncarea pe care ne-o aducea). Iar seara ne chema la el la cabană să ne încropească ceva. La final am vrut să-i lăsăm niște bani pentru masă și eventual o mică donație pentru proiectele eco viitoare.

Așa că, pe „șuștache” (furiș), chiar înainte de plecare am vrut să plecăm în satul vecin să scoatem bani. Surpriză… nu exista bancomat. Mai mergem un sat, mai mergem 2. În al 3-lea oprim la un magazin și întrebăm casierița. Răspunsul ne-a dat pe spate: „Eu nu știu nimic de vreun bancomat, dar am mai auzit vorbe prin sat că ar fi unul pe lângă primărie”.

Deci cam așa e cu bancomantul pe la țară, niște legende care se pot adeveri sau nu 😆 . Noi din fericire am găsit unul și l-am nimerit și cu bani.

Ce poți vedea în Iași?

Revenind la Iași, nu am vizitat mare lucru și nu m-am simțit prea vinovată pentru că nu m-a dat pe spate și nu am avut curiozitatea să-l descopăr.

Ce-am făcut noi a fost să facem o vizită la Palatul Culturii, plimbare prin parc și pe lângă râu seara. Dani a fost și la releu, pe dealul din Bucium. Într-una din zile am luat orașul la pas și am ajuns până în Parcul Copou. O altă seară a fost rezervată pentru centrul vechi.

Pentru mine Iași a fost ocazia perfectă să mă liniștesc și să mă relaxez. Ultimele săptămâni am fost agitată căutând ce putem vizita sau ce putem vedea, copii, mure, trasee montane, socializare, etc. Iași a fost o încărcare de baterii pentru mine și o ocazie pentru Dani să se întâlnească cu băieții din Iași la o detecție.

O zi fainăăă!

P.S. Alina zice că față de București, Iași e totuși fain. Și că dacă veneam direct din București în Iași am fi avut altă perspectivă 😆 .

P.S.2 Mii de mulțumiri L. pentru găzduire!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.