România,  Trasee montane

La Cabana Mălăiești

Reading Time: 4 minutes

Unde ninge ca’n povești! Cabana Mălăiești este una din cele mai dragi mie. Nu pentru că are cea mai „minunată” toaletă, ci pentru că este primul traseu care m-a determinat să fac primii pași pe drumul de munțoman. Până acum am făcut traseul doar de 2 ori: prima oară în mai acum mult timp. A2a oară iarna, parcă prin 2018.

Traseu Cabana Mălăiești – bulină roșie

Sunt mai multe variante de traseu spre cabană. Prima oară când am fost în mai, am luat trenul iar din stația unde ne-am oprit (parcă Predeal) am mers cu un… tractor. Din Predeal sunt un fel de trenulețe pentru oameni mari improvizate dintr-un tractor care duc turiștii de la gară la Cabana Gura Diham. Nu mai știu exact cât am plătit, dar suma nu a fost foarte mare. Parcă undeva la 5 lei de persoană?

Ideea este următoare: de la gară la Cabana Gura Diham este un drum forestier, nu foarte interesant. Practic ne-am scutit de aproape 2 ore de mers pe jos pe un drum drept. De la cabana Gura Diham am mers pe traseul cu bulină (punct) roșie. Pe munțiinostri găsești toate detaliile necesare, atât traseu cu gps real-time, detalii despre vreme și cele mai bune perioade pentru a parcurge traseul.

Primele 10 minute am crezut că-mi dau duhul. Îmi venea în minte discuția cu L. când i-am zis să nu aleagă un traseu greu, pentru că sunt novice. De curiozitate îl întreb „Ăsta nu e traseu greu?! Dar cum arată unul greu?”. Răspunsul m-a dat pe spate: „Tot cam așa, dar mult mai lung” :lol:.

Din fericire, cred că cea mai grea parte au fost primele 10 – maxim 20 de minute. Traseul este foarte frumos iar priveliștea de la finalul traseului merită tot efortul depus.

Ce-am învățat din traseu

Traseul fiind în mai și efortul mare pentru mine, mi-a fost destul de cald și am transpirat rapid. Eram îmbrăcată cu un maiou și un tricou de bumbac și am rămas transpirată destul de mult timp. La un moment dat am intrat în zonă de pădure și în loc să mă bucur de răcoare eram stresată pentru că mi-era un pic frig. Unde mai pui că imediat am dat de o zonă unde era încă zăpadă.

Alina își cumpărase atunci printre primele tricouri tehnice, bețe de trekking, etc. Ea mergea ca floricică, tricoul s-a uscat foarte repede. Atunci mi-am dat seama că într’adevăr diferența este mare. Am realizat și faptul că traseul nu mai pare un calvar dacă ești confortabil termic.

A2a tură, din 2018, am făcut-o iarna eu având echipament oarecum bun pentru turele de iarnă de data asta. Am mers pe alt traseu, mai lung și a părut mai obositor. În orice caz am prins o zi de iarnă în munți de poveste…când ne apropiam de cabană a dat soarele și am avut parte de priveliște faină.

Cabana Mălăiești

Nu am fost cazați niciodată la Cabana Mălăiești, am folosit doar mesele sau restaurantul. Cabana în sine pare cam dărăpănată. Mâncarea nu prea mi-a plăcut niciodată. Iar toaletele…parcă sunt rupte din poveștile de groază. Problema nu ar fi că sunt din cele vechi, pe ciuci. Problema este că sunt mizerabile, te cam doboară mirosul și nu prea se închid ușile. E de preferat să faci în natură decât la toaleta lor.

În schimb, priveliștea face toți „banii”. Traseul este foarte frumos pentru cei care nu sunt încă experimentați și îți răsplătește peste măsură efortul.

Majoritatea traseelor încep din stânga cabanei Gura Diham și sunt destul de bine marcate. Consultați muntiinostri și vedeți care traseu este mai ok pentru sezonul în care mergeți.

Las câteva poze din ambele ture, poate vă conving să luați în considerare traseul data viitoare când aveți chef de o tură pe munte. Aveți grijă mereu pe munte, mergeți echipați corespunzător și nu mergeți singuri dacă nu aveți experiență. Dacă vreți mai multe sfaturi pentru început, am scris câteva aici.

O zi fainăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.