Jurnal de călătorie,  România

La mare iarna, în România

Reading Time: 3 minutes

Recunosc, am 27 de ani și nu am fost niciodată la mare iarna.

Eram pe munte, primul weekend din an și ne sună sora lu’ Dani. Nepoțica noastră tot proba de vreo săptămână sutiene și cerea la mare. Așa că zis și făcut, am stabilit să mergem duminică la mare. Le propun să mergem în Vadu. După toată aglomerația îndurată în Poiana Brașov (unde am mers tot pentru prima dată), abia așteptam ceva mai liber.

Cherhanaua Moessia

Drumul a fost extraordinar de liber. Începuse să cam ningă, dar s-a oprit pe la 12:00 când am ajuns noi în Vadu. Am oprit la cherhanaua Moessia, situată chiar unde începe drumul neasfaltat spre plaja Vadu.

Mâncarea este bună și prețurile le consider convenabile fiind vorba de pește și de fructe de mare (spre ex. o porție de midii costă 45 de lei). Proprietarul este detectorist de metale și fiind pasionat de istorie, a construit cherhanaua sub forma unui castru roman. Este foarte amabil, a stat cu noi la masă și am povestit diverse, ne-a întrebat dacă este ok mâncarea, ba chiar am primit și desert din partea casei. (Secret tips: detectoriștii au 10% reducere).

Plaja Vadu

Drumul de la cherhana spre plajă este din blocuri de beton pe o porțiune, după care este neasfaltat. Dacă puneți waze sau gmaps, o să vă ajute să mergeți pe drumul cel mai ok. Cel puțin unul din drumuri se inundă destul de des și nu este practicabil (nu pentru mașini cu gardă mai joasă sigur). Drumul neasfaltat este destul de ok, sunt foarte  puține porțiuni mai “ondulate”, dar cu viteză mică treci liniștit.

Plaja este considerată mai „sălbatică”, nu este amenajată pentru turiști. Pe de o parte este bine, pe de altă parte nefiind nici coșuri de gunoi și venind totuși lume găsești în unele zone gunoi aruncat. În zona de plajă care este aproape de drumurile unde se ajunge cu mașina se găsesc relativ puține gunoaie. Din ce am înțeles, există câteva zone cu gunoi mai mult, care este aruncat de localnici (trist, dar adevărat).

Merită o plimbare la mare iarna?

Plaja este plină de scoici și de cochilii de melc. Noi am mai fost primăvara pe plajă și este destul de plăcut să te plimbi pe plajă fără muzică la maxim, cu oameni doar așa …din loc în loc, liniște, fără vânzători ambulanți și prosoape lăsate peste tot.

Așa că da, la mare iarna în România poate fi o escapada ideală dacă vrei să mai scapi de aglomerația spre munte.

Taxa de pod de la Fetești

Taxa de pod de la Fetești se plătește foarte simplu prin SMS, dacă nu vrei să mai oprești și să stai la coadă pentru a plăti cash. Din ce-am observat a rămas o singură casă de plătit cash, restul fiind pentru plata prin SMS sau online.

Tot ce trebuie să faci este să trimiți SMS la 7577 cu numărul de înmatriculare al mașinii scris fără spații, și mai trebuie trebuie adăugată categoria mașinii. Pentru autoturism sub 3.5 t trebuie adăugată cifra 1 după numărul mașinii. Exemplu: DB12ABC 1. Între numărul de înmatriculare și categoria autoturismului trebuie lăsat spațiu. O să mai fie nevoie de încă un mesaj cu “DA” pentru a confirma plata în valoare de 13 lei per trecere. Taxa trebuie plătită per fiecare trecere pe pod (deci dus-întors costă 26 de lei). După ce ai plătit taxa, trecerea poate fi efectuată în 12 luni. Dacă vi se pare mai simplu, se pot plăti și online: 1, 2 sau 20 de treceri. Vezi aici mai multe detalii.

Recomand să păstrați SMS-urile de confirmare primite în care apare și seria plății  efectuate; din experiențele de până acum nu știi niciodată când ți se solicită dovada plății.

Dacă vrei să vezi mai multe din aventurile noastre în România, aruncă un ochi aici.

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.