Ljubljana, orașul dragonilor
Buget și detalii organizatorice

Ljubljana, orașul dragonilor

Reading Time: 7 minutes

De unde și până unde orașul dragonilor? Legenda spune că Ljubljana a fost fondată de Jason, un erou din mitologia greacă. Este celebrul erou care a furat lâna de aur de la regele Aeëtes, fiind ajutat de vrăjitoarea Medeea și de argonauți. Ei au traversat Marea Neagră și Sava până în Ljubljanica.

Planul lor era să ajungă pe Coasta Adriaticii pentru a se întoarce în Grecia. În drumul lor spre coastă, au ajuns lângă un lac mare lângă izvorul Ljubljanicăi. Legenda spune că Jason a dat peste un dragon care locuia în zonă. Jason s-a luptat cu acest monstru și l-a ucis. De aici și eticheta de orașul dragonilor.

Ljubljana, orașul dragonilor
Pui de dragon (haha)

Dragonul, simbolul și protectorul orașului

Simboluri ale dragonilor vei regăsi peste tot în oraș, unele mai vechi, altele mai noi. Imaginea de monstru a dragonului s-a transformat de-a lungul timpului și a ajuns în protector al orașului, simbol al puterii, curajului și înțelepciunii.

Punctul cel mai popular din oraș pentru turiști este, evident, podul Dragonilor. Arhitectul avea în planul inițial ca statuile să fie ale unor lei înaripați (simbolul clasic al puterii, curajului). Cumva au ajuns să fie înlocuiți de dragoni, care au ajuns atât de faimoși în ultimii 100+ de ani.

Cum ajungi în Ljubljana?

Mașina personală

Personal, cred că este varianta cea mai comodă și ok ca preț, mai ales că poți vizita mai multe în Slovenia pe calea asta. Ar fi păcat să vii cu mașina până în Ljubljana și să nu vizitezi mai multe zone din țară. Noi am plecat din București spre Budapesta, unde am făcut un popas o noapte. Din Budapesta durează doar 3 ore și jumătate până ajungi în orașul dragonilor.

Dacă vrei mai multe detalii despre rută, taxe de drum și vignete, vezi aici itinerariul nostru complet pentru roadtrip-ul în Slovenia, din 2018.

Avion

Din păcate, oferta pentru belete de avion nu este foarte tentantă pentru această capitală. Din ce am văzut eu, prețurile în medie sunt undeva între 150-200 de euro. Mi se pare mult având în vedere că aproape de aceeași bani te poți duce cu mașina și vizita mult mai multe.

Totuși, dacă ai banii necesari dar nu ai foarte mult timp la dispoziție atunci avionul e varianta ideală.

Alte variante

Oh well, dacă ai în plan un buget mare, dar ai timp berechet există și variantele cu trenul sau cu aubotuzul. Trenul ajunge până în Budapesta, după care trebuie schimbat cu alt tren. But dude, faci o veșnicie până ajungi la destinație (Chit că plătești undeva la 50 de euro tot drumul).

Pentru autobuz cred că este mai complicat și e nevoie să combini mai multe. Poți verifica pe flixbus prețurile pentru o rută directă, autobuzele pleacă de 4 ori pe săptămână.

Transportul în oraș

Deși am avut mașină, nu am folosit-o pentru a ne deplasa din mai multe motive. În primul rând găsisem un loc de parcare gratuit (lucru rar spre imposibil în Ljubljana). Așa că nu voiam să pierdem acel loc și să ajungem să plătim parcarea. În al2lea rând am fost cazați în centru, prin urmare ne-a fost ușor să ajungem oriunde pe jos.

Dacă te interesează mai multe detalii, aruncă un ochi pe site-ul oficial visitljubljana. Există mai multe zone, iar în funcție de zonă prețurile diferă: între 1,30 euro și 2,70 + 2 euro cardul de călătorii pe care-l păstrezi și îl reîncarci.

Unde te cazezi

Sinceră să fiu, mi s-a părut dificil cu cazarea în Ljubljana în sensul în care prețurile erau destul de mari. Nu am fost nici foarte mulțumiti, dar nici extrem de dezamăgiți de cazarea pe care am ales-o. Avantajele au fost că era fix în centru, la un preț decent și am prins loc de parcare gratuit (nu era inclus în preț, pur și simplu așa am nimerit). Printre dezavantaje au fost camera foarte mică, cât o cutie de chibrit. Băile erau la comun și păreau puține ca număr raportat la numărul de camere de cazare. Am scris mai multe detalii aici, inclusiv prețurile plătite de noi în 2018.

Recomandarea ar fi să cauți cazare cât mai în centru, prețurile sunt oricum destul de mari peste tot. În felul acesta măcar mergi mai mult pe jos și scutești banii pe transport public sau pe parcări.

Unde mănânci

În prima seară, când am ajuns ne-am cazat și ne-a ghidat stomacul către cea mai bună pizzerie din oraș. Am avut un chelner foarte amabil, care ne-a recomandat berea și pizza. Noroc cu el, am aflat de la începutul sejurului de cea mai bună bere: Union și Laško. 

Pizza este foaaaarte bună! Ca dovadă când ne-am întors spre casă, am oprit din nou în Ljubljana pentru a lua prânzul. Cine ar fi crezut că în orașul dragonilor vom aprecia un fel de mâncare italian? 

Noi am stat pe terasă pentru că era cald afară, însă după ce am văzut interiorul, aproape că-mi părea rău că am stat doar afară.

Pentru că pizza este destul de mare, ne-am luat una singură și am împărțit-o + 2 beri la halbă. Evident, Union și Laško. Pizza costă undeva între 6 și 9 euro, iar berea la halbă 2,6 euro. Dacă vrei să vezi meniul lor și adresa, aruncă un ochi chiar pe site-ul lor.

Foculus
Pizza este destul de mare, ajunge pentru 2 persoane.
Foculus
Terasa destul de mică. Am văzut persoane așteptând la coadă ca să mănânce aici.

Micul dejun

La micul dejun ne-am oprit într-o intersecție, la un local cochet unde servea multă lume masa. Localul se numește Le petit cafe și este drăguț. Micul dejun este bun, la fel și cafeaua. Am plătit undeva în jur de 5 euro de fiecare pe micul dejun, și 2,6 euro cafeaua cu lapte.

Ce faci 2 zile în orașul dragonilor?

Te rătăcești printre străduțe

Ne-a plăcut destul de mult să ne plimbăm printre străduțe. Ne-a plăcut mai ales districtul artei stradale, cu multe picturi de grafiti. Cred că ai observat că am o slăbiciune pentru arta stradală. Mi se pare foarte fain să lași oamenii să-și exprime creativitate pe pereții orașului, cred că este ceea ce dă personalitate orașului. Ca să admiri picturile, trebuie să ajungi în Metelkova și să te perinzi pe străduțele care-ți apar în cale.

Am aterizat și în parcul lor imens, Tivoli și cumva am ajuns și la muzeul etnografic.

O vizită la castel

Nu se poate să ajungi până în Ljubljana și să nu vizitezi castelul. Este bine amenajat pentru turiști, interactiv pe alocuri, cu câteva filmulețe informative. Cred că cea mai bună parte a castelului este priveliștea pe care ți-o oferă asupra orașului. 

Merită vizitat orașul dragonilor?

Nouă ne-a lăsat impresia de capitală cochetă, nu așa sufocată de turiști ca altele. Prin urmare, ne-a plăcut asta. Probabil există și perioade mai aglomerate de turiști, dar la sfârșit de mai când am fost noi a fost chiar lejer. Cel mai mult ne-a rămas în minte pizzeria Foculus și chelnerul de acolo, mai ales că ne-a recomandat super berile de care am fost foarte încântați. 

Dacă vrei să scapi de capitalele super aglomerate și sufocate de turiști, merită vizitat orașul dragonilor! De  asemenea dacă îți place să rătăcești pe străduțe și să admiri artă stradală, e locul perfect. 

Tu ai fost în Ljubljana? Ce ți-a plăcut cel mai mult la acest oraș?

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.