lucruri interesante despre vietnam
An sabatic

Vietnam- câteva lucruri interesante

Reading Time: 4 minutes

Îmi place să caut lucrurile amuzante sau interesante despre o destinație anume. Cum m-am tot interesat zilele astea legat de starea în țară după coronavirus, am găsit câteva informații care mi-au atras privirea. Vezi aici cum ne-am hotărât să plecăm în an sabatic, începând cu Vietnam!

Cum (să nu) jignești un vietnamez

Nu au nicio treabă cu middle finger, ca să jignești un vietnamez trebuie să să arăți degetele ca’n poza de mai jos. Trebuie să te chinui un pic, ca să jignești pe cineva:

imagine preluată de pe https://livinglocal.triip.me/

Vietnameza – o limbă monosilabică

Adică toate cuvintele din limba lor au doar o silabă. Da, europenii scriu Vietnam, dar denumirea „originală” este Việt Nam. Celebra destinație Sapa, este, de fapt, Sa Pa. Chiar și așa, deși are cuvinte dintr-o singură silabă pare greu de învățat/înțeles limba.

Lucruri care aduc ghinion

Vietnamezii consideră că nu poți oferi drept cadou eșarfe, flori galbene sau lucruri negre. Acestea sunt considerate ca aducătoare de ghinion.

The Champion

Împăratul Minh Mang, cunoscut și sub denumirea de “The Champion” a avut 43 de soții, 142 de copii și un număr imens de concubine. Încerc să-mi imaginez unde ținea armata asta de oameni. Oare o fi apucat să vadă toate concubinele la față? Hmmm, multe întrebări aș avea eu pentru acest campion.

Natură din belșug

Natura e la ea acasă în această țară în formă de „S”. Vietnam se află pe locul 16 în lume din punct de vedere al biodiversității. De asemenea, țara are multe situri care fac parte din Patrimoniul UNESCO.

Cea mai mare peșteră din lumea se află în Vietnam și ghici ce! Peștera asta e atât de mare încât are climat propriu și propriile statistici pentru vreme. Peștera se numește Hang Son Doong Cave, și din păcate (sau din fericire) nu poate fi vizitată decât organizat, cu un număr maxim de turiști, contra unei taxe de 3000 de euro. Când facem rost de bani mulți, o să dăm și noi o tură pe acolo.

Cum i-a afectat războiul pe vietnamezi

Au dus o viață foarte grea în timpul războiului. Au fost atât de bombardați de americani, încât singura soluție viabilă pe care au găsit-o pentru a supraviețui au fost tunelurile subterane.

Kilometrii întregi de tuneluri înguste, bucătării, spitale (SPITALE!) subterane, cu săli de naștere. Au trăit câțiva ani de zile în aceste tuneluri. Din păcate războiul încă are urme în prezent. Americanii au folosit un erbicid foarte toxic, „Agent Orange” care să radă toată natura în cale, astfel încât inamicii să fie mai ușor de reperat.

Erbicidul a avut efecte nefaste asupra celor născuți în perioada respectivă și, conform studiilor, va mai avea până la 3-4 generații de acum încolo. Majoritatea s-au născut cu diverse mutații, probleme. Reversul medaliei a fost că același lucru l-au pățit și soldații americani și predecesorii săi.

Despre gângănii

Îmi aduc aminte dintr-un documentar despre mâncare din Vietnam (sper să nu fi reținut aiurea țara). Povestea un reprezentant al țării cum au ajuns să mănânce insecte și alte bazaconii. Din cele povestite dieta cu insecte a apărut relativ recent în istoria lor, ca urmare a războiului, din cauza foametei. Acum după război pur și simplu s-au obișnuit să mănânce astfel, unele feluri devenind delicatese chiar.

În top 3 mondial pe mai multe piețe

Vietnam se află pe locul 1 la exportul de nuci caju și este al2lea producător mondial de cafea și de orez. Vietnam este locul ideal pentru iubitorii de cafea. Păi aș fi putut eu să aleg destinație mai bună pentru a începe anul sabatic?

Steagul, plin de însemnătate

Steagul lor este plin de însemnătate: Steaua cu cele 5 colțuri reprezintă fermierii, muncitorii, intelectualii, tinerii și soldații țării. Fondul roșu reprezintă un tribut pentru cei care s-au jertfit în război. Am googleit și într’adevăr, aveau alt steag înainte de război.

Altele despre Vietnam

Vietnamul are multe legende legate de dragoni. Consideră țestoasele și pasărea Phoenix sacre. Sunt foarte apreciate spectacolele de păpuși pe apă. Au viagra naturală, mai exact un vin făcut din orez cu șerpi lăsați la fermentat. Se folosesc undeva la 1,6 milioane de mașini, dar 45 de milioane de scutere/motoare.

Ce m-a uimit pe mine cel mai tare este părerea vietnamezilor despre americani. Deși nu a trecut atât de mult timp de la război vietnamezii sunt amabili cu americanii care vin în vizită.

Evident că nu au uitat ce s-a întâmplat. Doar că, aparent au această filozofie de a trăi în prezent și de a ierta. Am citit pe un forum la un moment dat, un comentariu de la un american care a întrebat-o pe proprietara (unde stătea în chirie în Vietnam) ce ar putea să-i spună de perioada războiului. Proprietara era destul de în vârstă și a prins perioada războiului. Răspunsul a fost: „stop living in the past!” („Nu mai trăi în trecut!”).

Mi se pare incredibil că au puterea asta de a trece peste. Ca o paralelă, am văzut la un moment dat un documentar despre lagărele din perioada nazistă. Unul din paznicii (sau mă rog, soldat din lagăr) încă trăia când s-a făcut documentarul și i-au luat interviu.

Acesta, bătrân fiind, după atâția ani a fost întrebat dacă ar face din nou același lucru și dacă urăște în continuare evreii. Răspunsul a fost „da”. Urăște încă evreii din toată inima și ar face din nou aceleași lucruri.

Este peste puterea mea de înțelegere cum poate fi cineva spălat pe creier în așa fel.

Dacă mai știi alte lucruri interesante sau ciudate despre Vietnam, drop a comment!

Imaginea de la începutul articolului este preluată de pe https://www.vivutravel.com/

O zi fainăăăăă

Sharing is sexi!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.