Buget și detalii organizatorice,  Jurnal de călătorie,  România

Muzeul arhitecturii populare din Gorj- Curtișoara

Reading Time: 3 minutes

În ultima perioadă am început să descoperim și să vizităm muzee mai puțin vizitate sau mai puțin cunoscute. Unul dintre ele este Muzeul de arhitectură populară de la Curtișoara.

Cum ajungi la Muzeul arhitecturii populare?

Muzeul se află la doar 10 km de Târgu Jiu și cea mai confortabilă variantă este cea cu mașina personală. Există și un autobuz local din Târgu Jiu (9 mai) până la Curtișoara. Fiind vorba de 10 km, se poate ajunge și cu bicicleta până la muzeu.

De ce merită o vizită?

Personalul este foarte amabil și dornic să ofere informații. Există o persoană special desemnată care să ofere detalii despre exponate. În afară de această persoană, ne-au oferit informații inclusiv un paznic de la expoziția temporară.

Dintre toate casele și așezămintele, impresia mea a fost că vedeta este cula Cornoiu. Spre rușinea mea, până să vizităm muzeul nu știam ce înseamnă culă. Cuvântul provine din turcescul „kule” care înseamnă turn.

Am aflat ulterior că este vorba de o casă care întrunește anumite caracteristici. Construcțiile sunt semi-fortificate, locuințe ale boierilor. Forma unei cule este de turn, cu metereze de unde se puteau trage arme de foc. Există mai multe tipuri de cule, fiecare cu caracteristicile ei.

Acestea se regăsesc preponderent în zona Olteniei, dar există câteva exemplare și în Muntenia. Este interesant să vedeți o culă, mai ales că mai există doar 5 „în picioare”, dintre care doar 3 restaurate în toată țara.

Tot aici veți putea vizita și una din cele mai vechi case, care datează din 1726. E destul de impresionant să vezi cum trăiau oamenii la vremea respectivă. Ce m-a frapat pe mine a fost fereastra, care era foarte mică și în loc de geam avea o bășică de bou.

Cula Cornoiu

Cula Cornoiu este una din cele 3 cule restaurate din țară. Aceasta este administrată în regim privat și este într-o stare destul de bună. Administratorii și îngrijitorii și-au făcut o mică grădină, bucătărie de vară, toalete, au câteva animale.

Din ce ne povestea administratorul, în cursul verii au loc simpozioane, un atelier de sculptură, dar și cursuri pentru elevi francezi.

Preț

Prețul biletului de intrare este de 5 lei de adult, iar programul de vizitare este de marți până duminică între orele 09:00 și 17:00. Regăsiți aici o descriere succintă a muzeului și detalii despre locație.

Muzeul nu este foarte mare, dar este frumos iar personalul disponibil să ofere oricâte informații ceri. Ne-au plăcut și măgărușii și administratorul de la Cula Cornoiu. Cu siguranță merită o vizită dacă locuiești în zonă, sau ai drum pe lângă Târgu Jiu!

Dacă vrei să vezi mai multe locuri faine pe care le poți vizita în România, aruncă un ochi aici.

O zi fainăăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.