Europa,  Jurnal de călătorie

Ne-a plăcut totuși ceva la Atena?

Reading Time: 6 minutes

Arta stradală

Ce ne-a plăcut în Atena: pereții cu picturi din graffiti. Sunt într’adevăr și destul de multe mâzgăleli, dar se găsesc foarte multe picturi interesante. Mă bucură să știu că cineva investește timp ca să-și lase amprenta asupra orașului și să-i ofere personalitate.

Vezi aici harta picturilor din oraș. Păstrează link-ul și accesează-l de pe telefon, după ai dat „On” la Location. Le vei găsi foarte ușor, doar urmând harta.

Pisici…. stradale în Atena

Da, suntem fani cam orice fel de animale. În Atena e plin de pisicuțe, care o duc foarte bine. Pe lângă faptul că, probabil le hrănesc și turiștii, sunt mulți localnici care vin și le hrănesc cu bobițe.

Mâncare

Alt capitol la care stă foarte bine Atena: mâncarea. Este foartă bună și poți mânca pe săturate de la 2,5 euro în sus. Noi am mâncat mai în afara zonelor turistice, în locuri unde vin și localnicii să servească masa. Diferența este destul de mare, am comparat prețurile între o terasă din buricul târgului și cu ce am servit noi.

În Monastiraki salata grecească era 7,5 euro; pe când la restaurantul unde am servit noi cina într-o seară, costa separat 4 euro. Noi nu am luat salată, dar am luat meniu de 2 persoane cu grătar, cartofi, lipii, sos și salată la alegere la 16 euro. Având în vedere că de 8 euro am mâncat amândoi pe săturate, iar la terasa din centru am fi mâncat doar o salată, eu zic că se merită câțiva pași în plus. Mesele cu fructe de mare sau pește sunt mai scumpe, pornind de la 10 euro de persoană porția.

Recomandăm cu drag:

De reținut totuși că la capitolul desert și cafea nu am fost foarte încântați. Pentru mine deserturile grecești sunt prea dulci. Am mai fost în Grecia și știam că așa sunt, dar am zis să mai încercăm; poate-poate. Nici cafeaua nu m-a dat pe spate. Ce-i drept…nu am căutat o cafenea bună, am luat de unde am nimerit: de la coffee island și de la o cafenea cu numele scris în greacă și cu verde.

Unde am mâncat și ce recomandăm

  • Souvlaki (din piața Omonoia). 2 souvlaki cu pui și o bere 7,5 eur. Dacă aveți drum prin zonă, merită încercat. Am mai încercat noi dintr-o locație random care arăta bine, însă nu ne-a încântat așa de tare souvlaki.
  • Nancy’s sweet Home – și aici sunt dulci deserturile, dar au varietate mare și primești apă din partea casei…cât poți duce;
  • Aspro Alogo – un local foarte micuț, de câteva mese doar și este și destul de înghesuit. Arată cam învechit localul, însă proprietarii sunt atât de ospitalieri, încât nu mai contează. Nu recomand neapărat sardinele, însă peștele prăjit a fost foarte bun. La fel și lipiile, salata. Mai mult, ne-au servit din partea casei cu un „shot” de suc, prăjitură și câte o sticlă de apă la 0.5 l de fiecare;
  • Souvlaki Leivadia – având în vedere că aveau meniurile în engleză, tind să cred că este destul de turistic restaurantul. Partea bună a fost că majoritatea care luau masa, erau localnici. Un meniu de 2 persoane ne-a costat 16 eur.

Țin să menționez din nou că, din punctul meu de vedere diferă un pic standardele de curățenie. Spre ex. în mare la restaurantele care am fost noi nu prea se obișnuiește să vină cineva să șteargă masa după ce pleci (excepție la Nancy’s sweet Home unde am văzut că ștergeau conștiincioși și cu soluții). Prin urmare, mai sunt firimituri/resturi pe masa și uneori par cam messy. Cam ăsta ar fi singurul minus pe care l-aș acorda pentru restaurantele de mai sus.

Locuri de pierdut vremea

La capitolul cafenele, locuri de pierdut vremea, baruri stă iar foarte bine. Sunt multe locuri decorate în fel și chip, numai bune de pierdut vremea sau de stat la o vorbă cu prietenii. Cel mai mult mi-a plăcut cea mai veche distilărie a lor, Bretto. Poți intra doar pentru a face poze, însă noi am și încercat lichior de pepene galben și ouzo. Asta doar așa, ca să ne convingem (din nou!) că nu mai bem niciodată ouzo.

Verdele pe care-l păstrează

Deși este un oraș mare, și are multe clădiri abandonate pline de gunoi, își păstrează multe străduțe cu verdeață. De asemenea și terasele sunt decorate cu multe plante. Ni s-a părut un oraș mai verde decât București, cu siguranță.

Merită vizitat?

După ce ne-am plâns atâta de oraș vine întrebarea: merită vizitat? Răspunsul este da!

Atena are vibe-ul ei și merită vizitată măcar pentru partea istorică. Vezi aici ce ne-a surprins pe noi la Muzeul lor de Arheologie.

Perioada de faliment, precum și valul de refugiați și-au lăsat amprenta asupra orașului (și a întregii țări cel mai probabil), dar în ciuda aparențelor este un oraș destul de sigur. În zonele care vi se par mai dubioase fiți atenți la bagaj și nu țineți telefonul la vedere (buzunarul din spate de la pantaloni, spre ex.). Ca în orice alt oraș turistic mare, sunt hoți care vizează turiștii ce nu sunt atenți la telefoanele lor sau la bagaj.

La una din tarabele cu vechituri la care studia Dani monedele, a venit vânzătorul să-mi spună să scot telefonul din buzunarul de la pantaloni și să-l țin în mâna. „Big mafia here, will take your phone. You don’t have mafia in Romania?” Hehe… și am scăpat teferi din Atena și fără mafie după telefonul meu.

P.S. Mi s-a părut drăgut că la terminalul Plecări, la etaj au un mic muzeu unde sunt expuse obiecte din lut și nu numai.

Mini-muzeu, terminal Plecări

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.