De duh

Românii și călătoriile

Reading Time: 5 minutes

Hei, Hei! E a2a oară când rescriu articolul pentru că prima oară eram mult prea pornită și e posibil să fi fost cam răutăcioasă. Deci, românii și călătoriile. Ideea este fix așa: fac parte dintr-un grup de călătorii pe facebook unde văd zilnic diverse postări. Acum câteva zile m-a lovit dintr-o dată o idee și îi zic lu’ Dani că am ajuns la trista concluzie că românii călătoresc doar ca să se cazeze într-o cameră fancy și să se poată lăuda altora. Cel puțin asta-mi dă impresia grupul respectiv, unde interesul e direcționat în mare parte doar pe cazări fancy, „instagramabile” și destinații exotice.

Fiecare are libertatea să-și petreacă concediul cum dorește

Amu’ vreau să spun din start că fiecare își petrece concediul fix așa cum vrea: pentru juma’ de zi sau pentru un an. Stând absolut degeaba și nepăsător cu o băutură la plajă sau escaladând Everestul. Sau poate stând acasă și fără prea mare cheltuială de bani. Sau din contră poate vreau un concediu visat de o viață pentru care am strâns bani un an sau mai mult. Asta nu o să contest și nici nu o să judec.

Ce mă irită pe mine sunt o categorie anume de oameni: cei care susțin turismul mult prea scump și care primesc la schimb o lipsă de servicii și condiții. Și sunt fix aceia care se plâng de lucrurile astea, dar plătesc 600 de lei pe noapte pentru o cazare la mare „ca să nu creadă lumea că nu-mi permit, că sunt sărac”. Bine, exagerez un pic de amorul artei, dar ați înțeles ideea.

Voi sunteți cei care susțineți turismul extra piperat în schimbul a nu prea mare lucru

Dragilor, cât timp acest tip de turism are susținători aprigi anual lucrurile nu or să se schimbe prea mult. Dacă nu vrei să plătești sute de lei DOAR pe o cazare (un pat și o baie) și să fii tratat în scârbă atunci nu o face și punct!

Aproape (cu accentul pe aproape) că încep să-i înțeleg pe cei care nu mai vor să-și facă concediile în România. Pentru că în timp ce în România lumea încurajează cazările scumpe cu condiții nu extraordinare, uneori cu servicii proaste, în afara țării la aproape aceiași bani poți avea parte de ceva mai exotic sau altfel. În general gazdele/chelnerii/etc. sunt mai amabili și mai primitori.

Nu sunt de acord cu cei care nu mai călătoresc deloc în România. Pentru că țara are atâtea de oferit și există atâtea cazări faine la un preț corect. Și nu e vorba doar de cazări ci și de experiențe și de amabilitatea gazdelor. Totul e să cauți un pic și să nu accepți ofertele cu prețuri exagerat de mari.

Ce plătești de fapt când îți iei o cazare?

Bănuiesc că fiecare are un buget de concediu în funcție de venituri și de ce își dorește de la concediu.

Eu spre exemplu aș fi dispusă să plătesc pentru o căsuță în copac, izolată în pădure chiar și 2-300 de lei pe noapte. De ce? Pentru că în general cei care fac căsuță în copac, izolată în pădure sunt niște oameni faini care investesc ca într-un proiect de suflet. Pentru că în general gazdele de genul sunt sociabile și-ți oferă o experiență faină. Pentru mine să fiu liniștită, în mijlocul pădurii și a naturii e mai important decât să am mini-bar în cameră sau alte facilități. Consider că atâta timp cât camera și baia sunt curate, banii se duc în mare parte pe experiență și serviciile gazdei.

Ce înseamnă pentru mine prețuri exagerat de mari?

Ce consider eu extraordinar de scump? Să dai mai mult de 200, hai 300 de lei pe o cameră de hotel care are x zeci sau sute de camere cu condiții și servicii normale ( să zicem nu mai mult de 3 stele). Poate în prețul ăsta cu puțin noroc ai și masa inclusă.

Spre ex. când vine vorba de litoralul românesc mi-au trecut niște prețuri fioroase pe la urechi. 600 de lei pe noapte all-inclusive dacă ești norocos și rezervi din timp + plătit avans. Sau dacă te trezești ca Gheorghe cu o săptămână înainte că vrei la mare și abia găsești camere la Mamaia cu 900 de lei la super ofertă. Pe noapte, da? Nu per sejur. Și pentru ce dai 1800 de lei pentru un weekend la mare? Pentru un pat curat și o baie curată (dacă ai noroc)? Pentru o masă? Ca să stai lângă alte sute îngrămădite venite la Mamaia? Pentru că pare că alte stațiuni nu prea mai există la mare.

Atenție, nu vorbim de condiții de lux, nici măcar de hotel cu locație mai exclusivistă sau cu o priveliște mai faină. Deci nici măcar nu poți zice că ai dat un ban, dar te-ai lăfăit în lux un weekend.

Și asta cu litoralul e doar un exemplu. În principiu în mai toate zonele de interes național, există asemenea exemple.

Și again, nu e treaba mea cât vrea X-lescu să cheltuiască. Pe mine mă irită că (doar din ce am văzut pe acel mic grup de călătorii care are aproape 118 000 de membrii) majoritatea sunt cei care comentează de turismul în România: scump, fără condiții și servicii de toată jena. Aceiași care postează și întreabă de „cazări instagramabile, nu contează bugetul”. Deci problema mea este că în jur sunt mulți astfel de X-lescu și mă întristează.

Românii și călătoriile

Probabil te întrebi: „Așa și? Vrei doar să te plângi? Ai și o soluție? Sau de ce te legi de cum își petrec românii concediul?”

Mă plâng în speranța că mai citește unul-altul și se mai „trezește” lumea. Poate realizează că dacă nu există cerere, oferta se va mai schimba (în bine într-un final). Din punctul meu de vedere să nu călătorești deloc în România ca să nu încurajezi genul acesta de turism mi se pare la extrema cealaltă.

Despre România mai puțin turistică

România are multe de oferit și la prețuri decente. Și când mă refer că are multe de oferit nu mă refer doar la peisaje ci și la experiențe faine și oameni faini. Important e să știi unde să te uiți: dacă îți iei concediu la Mamaia la hotel cu zeci de camere nu te aștepta la cine știe ce. Să știți că România nu înseamnă doar litoral, Delta Dunării, Brașov, Sinaia, Sibiu, Predeal, Bușteni, Sighișoara, Cluj, etc.

În schimb, e destul de greu să nu nimerești oameni calzi când te cazezi în cele câteva camere ale lor și-ți oferă din bucate. Mergi și vizitează locuri mai puțin turistice și vei avea o mare surpriză legat de ospitalitatea oamenilor. Momentan, chiar și în zona de litoral poți alege locuri mai puțin turistice și poți găsi alternative. Nu știu cât de mult vor mai rămâne așa, dar e bine de profitat.

Despre importanța feedback-ului

Nu zic că în 100% din cazuri va fi așa, mereu există cazuri de excepție. Pentru asta e foarte util internetul. Dă feedback, atât de bine cât și de mai puțin bine despre o gazdă. Ajută alții să nu treacă prin experiențele neplăcute prin care ai trecut tu. La rândul tău îți va fi mai ușor să eviți astfel de experiențe dacă vei vedea feedback negativ de la alții.

În afară de feedback pentru cazările faine noi ne-am hotărât să promovăm afacerile mici, pensiunile agroturistice. În felul acesta promovăm experiențele frumoase oferite de români ospitalieri. Dacă vrei să găsești cazări faine cu experiențe și gazde minunate, atunci susține-i și promovează-i! Am vorbit aici despre Victor, un om și o gazdă faină tare.

Ideea e simplă: încurajează genul de turism care-ți place. Promovează locurile care ți-au plăcut. Dacă vrei să mai profiți de acea cazare, experiență sau zonă, ai nevoie să mai existe și peste 1, 2 sau 10 ani. Faptul că dai mai departe și altora nu te costă absolut nimic și încurajezi mai mulți să apeleze la un tip de turism mai sănătos pentru toți.

Dacă v-am făcut curioși am găsit un infografic interesant legat de românii și călătoriile. Nu știu exact sursa statisticilor și cât de bine sunt făcute. Cert este că nu este singura statistică publicată în care se subliniază faptul că românii sunt dispuși să aloce sume mari pentru concedii. Și știm bine că atunci când vine vorba de nivelul de trai și puterea de cumpărare nu stăm așa bine față de restul țărilor.

Și în timp ce scriam articolul, mi-am adus aminte de cuvintele lui Dan Teodorescu:

Imaginea de la începutul articolului nu-mi aparține, este preluată de pe site-ul stirileprotv.ro.

Românii și călătoriile

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.