An sabatic

Safari în Tanzania – tips&tricks

Reading Time: 12 minutes

Cum Tanzania este o țară fără restricții Covid, a devenit rapid o destinație preferată de mulți turiști. Cei mai mulți preferă un concediu în Zanzibar sau pe alte insule, însă câțiva se aventurează și pe continent. Sunt multe de văzut și de făcut și pe continent, însă una din cele mai faine chestii pe care le poți încerca este un safari.

Cum alegi un safari?

Rezervare din timp sau last minute?

Covid-ul a afectat turismul din Tanzania, deoarece foarte mulți au renunțat la concedii în perioada asta. Prin urmare, noi am putut face o rezervare last minute. Părerea mea este că o perioadă încă se vor mai putea face rezervări last minute, ba mai mult am auzit că se poate și negocia prețul.

Însă dacă vorbim de o perioadă normală (non-pandemică), cea mai sigură variantă este o rezervare mai din timp. Asta pentru că din ce am auzit și de la ghid și de la alții, în mod normal sunt sute de mașini zilnic și se epuizează locurile rapid. Ca idee, când am fost în safari, maximul de mașini văzute a fost pe la un 20 într-o zi, în Serengeti. În Tarangire, abia dacă am văzut 6 mașini în total.

Unde rezervi?

Dacă ai o recomandare de la cineva cunoscut, e bine de luat în calcul. Noi am făcut însă și o comparație de prețuri și servicii pe safaribookings unde sunt centralizate ofertele mai multor companii și ai și review-uri ale clienților.

Atenție, informațiile oferite pe acest site (inclusiv prețurile) sunt orientative. Safaribookings doar vă face legătura cu compania de la care vreți să cereți o ofertă.

Prin urmare, când primiți oferta de la companiile de safari verificați și validați toate serviciile care sunt incluse și care nu, în prețul comunicat. Noi spre exemplu am avut 2 servicii suplimentare incluse în prețul comunicat, față de ce apărea pe safaribookings, iar prețul a fost o idee mai mic.

Din punctul meu de vedere, ar trebui să alegeți doar din companiile care la review au nota 5/5. Am auzit de multe cazuri cu tot felul de situații neplăcute, fiind vorba de companii cu review mai mic și care cereau bani suplimentari, altfel te amenințau că rămâi în mijlocul sălbăticiei.

La ce să fii atent când rezervi?

O serie de lucruri pe care trebuie să le iei în considerare când vine vorba de Safari:

Menționează locul din care vrei să pleci și în care vrei să ajungi
 • Safari tip circuit: cele mai multe tururi de safari din Tanzania pornesc din Arusha. Unele companii includ prețul avionului din locația voastră până în Arusha în prețul safariului, altele nu. Noi am cumpărat bilet de avion pe cont propriu prin platforma BudgetAir.co.uk deoarece nu puteam efectua plata pe site-ul celor de la Precision Air. Principalele companii care zboară intern de care știu eu, sunt As Salaam Air și Precision Air, biletul fiind undeva la 60 de lire englezești pentru amândoi. Atenție, avioanele care zboară intern sunt foarte mici, prin urmare locurile se dau foarte repede.
 • Safari one way: Majoritatea companiilor care oferă Safari din Arusha au tururi circuit: ești luat și adus tot în Arusha. Există și o variantă care ar fi mai convenabilă la preț, anume un tur într-o singură direcție: Mwanza-Serengeti-Ngorogoro-Arusha. Nu am foarte multe detalii despre varianta aceasta pentru că în perioada în care am fost noi nu se mai organizau tururi safari din Mwanza din cauza lipsei de turiști. Varianta asta este una bună în perioadă non-pandemică din 2 motive: este mai rentabilă ca preț și cu ocazia asta vizitezi și Lacul Victoria.
Perioada

Aveți grijă mare la perioada în care veți face safari. În funcție de perioada aleasă aveți șanse să vedeți mai multe animale sau mai puține. De asemenea, trebuie luată în considerare și vremea: în sezoanele în care plouă mult sunt de obicei probleme cu drumurile, rămân împotmolite mașinile. În perioadele uscate poți vedea mult mai ușor animalele.

Număr de zile

Opțiunile pe care le-am reținut eu porneau de la 2 zile până la 21 de zile. Din punctul nostru de vedere 2 zile sunt mult prea puține ca să se merite efortul financiar și nu numai. De asemenea, mai mult de 5 zile ajunge să fie destul de obositor. Cuplul cu care am fost împreună în safari au ales un safari de 5 zile, ultima zi fiind la lacul Manyara și ne-au spus că nu se merita neapărat ultima zi.

Nivelul de confort

Există opțiuni de la budget până la Luxury+. Varianta de budget presupune în principiu cazare doar în camping, la cort. Varianta mid-range înseamnă că în cel puțin într-una din seri veți avea cazare în lodge. Chiar și la varianta budget, majoritatea companiilor oferă toate mesele și apă pentru toate zilele.

Recomandarea mea ar fi să încercați să dormiți măcar o seară în camping, la cort. Este o experiență foarte faină!

De menționat un lucru legat de nivel de confort: Veți vedea scris spre ex. la detaliile mașinii cu care veți merge: „4X4 standard car”. Standard nu înseamnă mașină nouă, e vorba de mașini de teren, culoarea kaki destul de vechi. Pentru noi a fost ok, însă pentru standarde europene, mașina ar fi sub 😆 .

De asemenea, pentru cort ar fi recomandat să vă aduceți sacii de dormit dacă aveți unii nu foarte voluminoși. Asta pentru că sacii de dormit care sunt oferiți în camping sunt destul de uzați. Unul din camping-urile în care am stat era la 2200 de m altitudine. Deși era cald pe timpul zilei, seara scădea temperatura destul de mult. Să vă aduceți și un rând de haine mai groase, mai ales dacă stați în sacii de dormit oferiți de camping. Deși sunt groși, nu oferă atât de multă căldură pe cât oferă un sac de dormit mai „modern”.

Tur privat sau în grup

Tururile private au prețuri destul de mari, avantajul fiind că dacă sunteți într-un grup de 4-6 persoane puteți modifica itinerariul așa cum vă doriți. Evident și prețul este pe(ste) măsură.

Noi am optat pentru un tur în grup. Majoritatea companiilor au acele mașini standard de care spuneam mai sus, cu 6 locuri. Noi am fost doar 4 în mașină și tare ne-am bucurat pentru că am avut mai mult spațiu la dispoziție. Atenție la bagaje, dacă aveți bagaje foarte voluminoase ar trebui să discutați să lăsați bagajul mare la hotelul din Arusha și să luați la voi doar necesarul pentru cele câteva zile. Am fost doar 4 persoane și cu bagajul bucătarului abia am avut loc să le așezăm în portbagaj.

Verificare servicii incluse

Avantajul pe safari bookings este că vedeți foarte frumos prezentate toate aceste informații. Verificați atent secțiunea de prezentare activități pe zile!

Transfer aeroport

Vedeți dacă aveți inclus transfer de la aeroport. Unele companii oferă transfer de la aeroport cu o zi înainte de începerea turului de safari și o noapte de cazare la hotel.

În cazul în care nu vreți varianta asta, discutați cu ghidul la ce oră ar trebui să aterizeze avionul astfel încât să puteți pleca în safari direct în ziua în care aterizați. E mai complicat și mai obositor întrucât se pleacă devreme spre Tarangire sau primul parc vizitat.

Activități

Unele companii oferă doar jumătate de zi în Serengeti, pe când altele oferă aproape toată ziua. Jumătate de zi fiind necesară pentru întoarcerea în camping, preluare bucătar sau alte detalii organizatorice. Verificați exact cât timp veți petrece în parcurile naționale.

Cazare

Tot la secțiunea de activități pe zile veți putea vedea link către locul de cazare (dacă este lodge). Dacă este vorba de camping veți găsi menționat dacă acesta este în interioriul parcului sau nu. Puteți întreba ghidul în ce camping-uri veți campa și puteți verifica review-urile.

Servicii și produse incluse

Ce ar trebui să fie inclus:

 • taxele de parc, precum și alte taxe sau TVA;
 • toate cazările și echipamentul necesar de camping- inclusiv saltele și saci de dormit;
 • toate mesele și apa (în funcție de preț și nivel de confort unele oferă și băuturi non-aloolice. La Luxury+ bănuiesc că aveți și alcool)
 • ghidul și bucătarul;
 • transportul și transferul de la/către aeroport. Atenție, unele companii nu asigură transferul din Arusha către aeroport. Puteți negocia să includeți în preț sau măcar să cereți un șofer pentru transfer la un preț convenabil;
 • o noapte de cazare la hotel dacă alegeți varianta în care ajungeți cu o zi mai devreme;
 • prosoape

Ce nu este inclus

Zbor

De obicei zborurile până în Arusha nu sunt incluse, însă puteți întreba cât ar costa cu bilet de avion din zona din care vreți să veniți.

Bacșiș

Unele companii menționează clar că se așteaptă la 10 dolari tips pe zi. Altele menționează doar că nu este inclus tips-ul pentru ghid și bucătar (deci puteți lăsa cât vreți). Dacă vreți să lăsați tips, trebuie să plecați pregătiți cu cash pentru că nu prea aveți posibilitate să scoateți bani de la ATM. Mai mult, ATM-urile au comisioane destul de mari de retragere, majoritatea fiind comisioane fixe.

Personale

Suveniruri, viză, etc. Înainte de a porni în safari, se face o mică oprire la un supermarket. Aici puteți să vă cumpărați chestii de ronțăit, apă în plus sau suc, băuturi alcoolice.

Plată tur safari

Din ce am înțeles există companii care cer plată în avans, ca o garanție. Noi am discutat cu ghidul și am plătit cash o parte din sumă cu o seară înainte, după ce ne-am cazat la hotel. Restul sumei a fost plătită în dimineața în care am plecat în safari. Dacă vreți să plătiți cu cardul e mai complicat. În primul rând există comisioane și la plata prin POS. În al2lea rând, unele companii nu au POS așa că te roagă pe tine să plătești taxele de parc prin POS, după care restul sumei care trebuie plătit o vei face prin transfer bancar. Evident, de fiecare dată vei avea comision și nu ai siguranța că funcționează POS-urile.

Partea bună la plata cash este că poți plăti în (aproape) orice monedă vrei, chiar și combinat. Ne-a fost comunicat prețul în euro, dar am plătit în euro, dolari și șilingi.

Safari pe cont propriu

Pentru cei care sunt aventuroși, există o posibilitate să faceți safari pe cont propriu.

Cea mai ieftină și simplă variantă (din punctul meu de vedere) este safari de 1 zi în Parcul Național Tarangire. Singurele costuri ar fi închirierea mașinii 4×4, benzina, taxa de intrare în parc, mâncare și apă.

Parcul Tarangire nu este unul foarte mare (comparativ cu Serengeti, spre ex.), prin urmare nu va fi foarte greu să vă descurcați singuri cu mașina. Alt avantaj este că în parc sunt multe animale și destul de multe vin aproape de drum. Deci aveți șanse foarte mari să vedeți aproape toate tipurile animalele care trăiesc în parc.

Din punctul nostru de vedere altă variantă de safari pe cont propriu ar fi un chin care nu merită pentru că:

 • nu toate parcurile naționale permit accesul fără ghid autorizat;
 • detaliile organizatorice pot deveni un coșmar. Nu e așa simplu cum pare să faci rost de mâncare/bucătar, cazare, etc.
 • parcurile precum Serengeti sunt imense, aveți nevoie de cel puțin 2 zile în parc. Dacă nu ai puțină experiență va fi greu să găsești unele tipuri de animale;
 • va fi obositor pentru cel care conduce. Spre exemplu în turul nostru, ghidul a condus zilnic cel puțin 130 de km. Să fii atent și la animale și la drum câteva zile e foarte obositor;
 • drumul – dacă nimeriți în perioada cu ceva ploi și va fi nămol, aveți nevoie de experiență pentru a trece de anumite porțiuni. Sau de drumuri alternative pe care să le cunoașteți. Unele porțiuni sunt mai dificil de urcat (craterul Ngorongoro), părerea mea e că e nevoie de un pic de experiență pe o mașină 4×4 și teren accidentat;

E doar părerea personală, dacă ați încercat varianta asta și vi s-a părut ok, chiar așteptăm impresii.

Alte tips&tricks

 • Încercați să nu programați zborurile în ziua în care începe safari-ul, sau în ziua în care se termină safari-ul. Vezi aici aventura noastră din safari, cu tot cu ultima zi până la aeroport.
 • De luat la voi, pentru o experiență mai faină:
  • binoclu/monoclu. Uneori companiile oferă un binoclu, dar nu este mereu în cea mai bună stare. Nu este musai să-l aveți, dar cu siguranță va fi o experiență mai plăcută. Unele animale le puteți vedea doar de la distanță (spre ex. rinocerul). Noi am fost norocoși, colegii noștri din Cehia ne-au împrumutat mereu binoclul lor. De asemenea, ghidul ne-a împrumutat un monoclu foarte bun când a trebuit să vedem rinocerii.
  • pălărie de soare, sau o eșarfă pe care o poți pune pe umeri. Mașinile au plafon care se ridică, iar la final de zi ne trezeam mereu că ne bate soarele un pic. Noi fiind pățiți în Zanzibar, am venit pregătiți. Colegul nostru din Cehia s-a pârlit un pic, chiar din prima zi;
  • haine comode, lejere. Și așa cum am menționat mai sus, ceva haine mai groase pentru noaptea sau nopțile mai reci de lângă craterul Ngorongoro + saci de dormit dar doar dacă sunt compacți, altfel nu cred că merită să vă chinuiți cu ei;
 • Participați la căutarea animalelor Majoritatea ghizilor sunt destul de obișnuiți și au ochiul format, prin urmare chiar dacă drumul este accidentat, tot reușesc să mai observe animale în jur. Pentru noi a fost cea mai faină parte, să găsim singuri animalele. Dacă mergi în safari și stai cuminte pe scaun așteptând să-ți zică ghidul unde sunt animale, ai șanse foarte mari să ratezi multe animale. Asta pentru că e imposibil să conduci și să fii și foarte atent în jur. Mai mult, multe animale se camuflează foarte bine și ai putea lejer să treci fără să le observi. Fotografia de mai jos e cel mai bun exemplu.
 • Nu vă setați așteptări foarte mari legate de anumite animale, spre ex. leopard, ghepard sau rinoceri. Trebuie să vă gândiți că zonele vizitate sunt vaste, iar animalele se deplasează periodic. E destul de dificil pentru ghid să știe sau să ghicească mereu unde le poate găsi. E drept că au fost mulți în safari și au văzut și leopard și ghepard. Ba chiar le-au prins în timp ce vânau. Însă situațiile de genul par mai degrabă excepții de la regulă, când vine vorba de leopard, ghepard, uneori și rinocer. Bănuiesc că și perioada anului este un factor care contează destul de mult.

Cât de în siguranță ne-am simțit?

Ghizii îți spun că ești în siguranță 100%, dacă asculți de ei. În mare parte tind să le dau dreptate, dar nu vă îmbătați cu apă rece. Nu degeaba scrie mare la intrarea în oricare parc național că intri pe riscul tău, nu este nimeni responsabil de rănirea ta.

Să nu uităm totuși că suntem musafiri acasă la animale sălbatice. Oricând comportamentul lor poate deveni violent, fără o explicație aparent logică (pentru noi). Sau oricând o mamă poate considera că ești prea aproape de puiul ei și și-l va apăra, cum e de așteptat.

Cert este că în mare parte a timpului animalelor aproape că nu le pasă de tine, mai ales prădătorilor mari. Maimuțele erau cele care se dădeau în stambă și le plăceau să fie în centrul atenției. Zebrele erau curioase, în timp ce bivolii, unele antilope dar mai ales hipopotamii sunt cam sceptici. Oamenii nu le sunt deloc pe plac.

Ține cont mereu de indicațiile ghidului. Dacă nu te simți în siguranță, comunică-i asta. Ei urmează câteva cursuri înainte de a fi certificați ca ghizi și învață foarte multe despre comportamentul animalelor. În principiu ar trebui să știe atunci când e de plecat și când e de stat. Și să sperăm că atunci când e de plecat, pornește mașina din prima 😆 .

Nu ai voie să cobori din mașină decât acolo unde îți permit ghidul și regulile parcului. Aș vrea să fac o precizare: animalele sunt obișnuite cu mașinile pline de oameni. Dar cumva pentru ele este o diferență enormă între un om pe picioarele lui și un om într-o mașină.

Cele mai multe accidente (majoritatea mortale) au avut loc din cauza faptului că lumea ieșea prea mult din mașini. Mă refer aici că se strecurau pe geam și atârnau afară cu mare parte din trunchi. Nicio poză nu merită un asemenea risc. Chiar și așa, accidente de acest gen sunt rare și sunt și mai rare cele fără un motiv aparent.

Ce companie sau tur să alegi?

Una peste alta, nu pot face o recomandare fermă de companie de safari și nici pentru un tur anume. Tururile sunt făcute în așa măsură încât să acopere cât mai multe combinații de buget și servicii oferite. Mai mult, ofertele și prețurile diferă în funcție de perioadă și de aptitudinile voastre de negociere. Noi, personal, am ales un tur de 4 zile cu cei de la Focus in Africa. Am scris despre experiența noastră în safari, vezi link mai jos. Am dat mai multe detalii legate de opțiunile pe care le-am ales și ce nu ne-a convenit. Per total, oferta de la ei a fost cea mai ok și la un preț rezonabil (față de alte companii). Am fi vrut să apelăm la cei de la Wakanda, datorită feedback-urilor primite, dar ei nu au avut disponibil.

Până vă hotărâți dacă se merită sau nu bănuții pentru un safari, las aici articolul cu impresiile noastre și mai multe fotografii surprinse pe perioada celor 4 zile de safari. Mai jos las doar câteva poze cu animalele văzute, pentru mai multe fotografii, click pe articolul de mai sus.

O zi faină îți doresc!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.