An sabatic

Siwa, sau cum să ajungi în paradis

Reading Time: 13 minutes

Siwa a fost de departe locul nostru preferat din Egipt. Pe lângă peisajele de vis mai sunt și oamenii extrem de faini. Beduinii și berberii de aici nu au nicio treabă cu restul egiptenilor. Siwa se află la aprox. 60 de kilometri de granița cu Libia și presupune un drum de cel puțin 10-12 ore din Alexandria sau Cairo. Puteți alege varianta unei excursii organizate sau să ajungeți aici pe cont propriu. Varianta cea din urmă fiind cea mai convenabilă din multe puncte de vedere: financiar, ai mai multă flexibilitate, etc.

Cum ajungi în Siwa?

Excursie organizată sau șofer închiriat

Există destul de multe excursii organizate atât din Alexandria, Cairo, cât și din Marsa Matruh. Varianta asta este destul de costisitoare și este mai puțin flexibilă decât varianta pe cont propriu. Avantajele ar fi că ai parte de condiții (mult) mai bune în mijlocul de transport. De asemenea, nu vei avea grija și stresul organizării, lăsând totul pe seama unui ghid.

Drumul din Alexandria sau Cairo este destul de lung așa că poți apela la varianta în care să mergi până în Marsa Matruh și să-ți achiziționezi excursia de acolo. Varianta asta este mai puțin obositoare, însă presupune că vei petrece cu o noapte în minus în Siwa. O altă variantă ar fi să achiziționezi excursia din Cairo sau Alexandria dar cu o noapte în Marsa Matruh, tot așa, pentru o odihnă mai bună.

Nu aș ști să spun un preț mediu pentru că nu am apelat la nicio agenție. Cert este că oriunde în Egipt e loc de negociat când vine vorba de turism. Negocierile am încercat să le pornim de la jumătate din prețul care ni s-a comunicat inițial. Posibil ca negocierea să nu meargă chiar la fel cu o agenție, totuși e bine să te tocmești și să ceri un preț mai mic.

O alternativă la excursia organizată este închirierea unei mașini cu șofer. În România poate părea o variantă de lux, însă în Egipt nu este așa. Puteți întreba gazdele la care stați dacă recomandă un șofer pentru o cursă privată. Aici dezavantajul față de excursia organizată este că va trebui să căutați în Siwa pe altcineva pentru a vă arăta obiectivele din zonă. Asta dacă nu vreți să le vedeți pe cont propriu.

Siwa pe cont propriu

Siwa este un mic paradis vizitat destul de mult de prin anii ’70. Pe vremuri era mai greu de ajuns în zonă, de aceea se apela cel mai des la excursii organizate. La momentul actual nu este cazul pentru că există suficiente modalități de a ajunge acolo cu transportul în comun sau mașina personală chiar.

Mașină personală

În cazul în care închiriați mașină în Egipt verificați mereu pentru fiecare zonă a țării dacă accesul este permis și între ce ore. Am văzut câțiva turiști străini care erau cu mașină închiriată așa că bănuiesc că este o soluție viabilă.

Pregătiți mărunt la voi pentru că la opririle pe drum pe care le faceți, cu siguranță se va găsi cineva în parcare care să vă șteargă mașina de praf și să vă spele roțile 😆 .

Cu autobuzul

Varianta cu autobuzul este cea mai ieftină și este și destul de flexibilă. Nu există tren care să vă ducă până în Siwa. Pentru autobuz există mai multe variante:

  • cu autobuz direct din Alexandria, unde există mai multe plecări pe zi
  • cu autobuzul direct din Cairo, unde există o singură cursă pe zi
  • cu autobuzul până în Marsa Matruh. Aici se poate înnopta sau nu, după care se poate lua un minibus. Minibusurile din Marsa Matruh au destul de multe curse pe zi către Siwa

Cu autobuzul din Alexandria

Noi am ales varianta asta pentru că ne doream oricum să ajungem și în Alexandria. Avantajul față de plecarea din Cairo este că are mai multe plecări pe zi. Cea mai mare problemă pe care am întâmpinat-o când ne-am documentat despre Siwa a fost lipsa de informații actualizate. Prin urmare, ne-a fost greu să găsim stația de autobuz.

Din fericire, am fost ajutați super mult de localnici și de gazda noastră din Alexandria. Compania care are cursă către Siwa se numește West and Mid Delta Company și pleacă din autogara nouă. Locația exactă o aveți aici.

Biletul l-am achiziționat cu o zi înainte pentru a fi siguri că prindem loc. Se poate achiziționa și înainte de plecare cu jumătate de oră, dar nu aveți loc liber garantat. Ne-a costat 340 de lire egiptene pe amândoi, adică aproximativ. 88-89 de lei. Condițiile sunt aproape ca cele din maxi-taxi în România, dar e după noroc. Poți nimeri autocare mai noi și mai curate sau ceva mai vechi.

Cu autobuzul din Cairo

Se poate pleca și din Cairo, există o singură cursă pe zi. Nu știu exact la ce oră este cursa pentru că noi doar ne-am întors spre Cairo. Din Siwa spre Cairo există tot o singură cursă pe zi, de la 19:30.

Stația de autobuz din Cairo se găsește relativ ușor pe hartă, este cam la 20 de minute de la gară, vedeți locația exactă aici. Recomandăm, la fel, să achiziționați biletul cu o zi înainte pentru a fi siguri că prindeți loc.

Cu autobuzul până în Marsa Matruh

Ultima variantă am aflat-o la fața locului. Varianta asta împarte cumva drumul în 2, în cazul în care vreți să înnoptați în Marsa Matruh o noapte, astfel încât să nu mai fie așa lung drumul. Nouă nu ni s-a părut atât de obositor drumul întrucât am apucat să mai și dormim. Și am preferat să nu tăiem o noapte petrecută în Siwa.

Pentru varianta asta se mai adaugă o companie la care puteți apela: Go bus. Avantajul la ei este că au site funcțional de unde chiar puteți achiziționa online biletele. Prin urmare, vă scutește de un drum în plus până la autogară. Verificați pe site-ul lor unde sunt stațiile, pentru că s-ar putea să difere de cele de la Delta. Posibil și ca cei de la Blue Bus să aibă cursă până în Marsa Matruh.

Din Marsa Matruh puteți lua minibus către Siwa. Nu cred că există un program fix pentru cursele astea, însă am observat că sunt destul de dese. Rugați oamenii de la autogară să vă îndrume. Casa de bilete este ușor de găsit, deoarece se află lângă zona de așteptare, cu băncuțe de ciment.

Condiții rezonabile

Persoanele care verifică biletele sunt ceva mai flegmatice, însă șoferii au fost mereu drăguți. Vedeți că există un angajat care se ocupă de bagaje și ar trebui să vă dea un abțibild și pe bagaj și la purtător.

Lumea își respectă de obicei locurile. Dacă găsiți pe cineva care stă pe locul vostru arătați-le frumos biletele și rugați-le să vă lase locurile. De obicei sunt persoane care plătesc biletul direct în mașină și nu știu care locuri sunt ocupate.

Despre drum

Drumul este destul de bun în mare parte, există o singură porțiune unde este deviat pentru că se repară drumul vechi. Foarte multe delimitatoare de viteză și aici, deci avertisment pentru cei cu mașina închiriată. Există filtre de poliție care în majoritatea timpului vă verifică doar vizual. La unele filtre ni s-a cerut și pașaportul pentru verificare (toată lumea din autobuz a fost legitimată). Fix înainte de a ajuns în Siwa este un control mai amănunțit unde vă pot cere să le arătați și bagajele de la cală.

Traficul este aproape inexistent, ba chiar ni s-au pus în cale un grup de dromaderi. Atât de mare e traficul, că ele s-au gândit să staționeze pe drum 😆 .

Se fac opriri pe drum cam la 3 ore. Veți avea ocazia să vă întindeți picioarele, să vă cumpărați o cafea sau ceva de ronțăit. Intrarea la toaletă costă 2 lire de persoană și în general sunt condiții okeish, dar nu peste tot. Ar trebui să aveți la voi hârtie sau șervețele just in case. Persoanele care curăță baia intră destul de rar și se termină stocul de hârtie mai devreme 😆 Întrebați șoferul sau pe cineva care știe engleză cât de mare este pauza. Oricum, înainte să plece, șoferul claxonează lung de câteva ori pentru a anunța rătăciții că se pleacă.

Cea mai mare pauză este cea din Marsa Matruh care durează o oră. Va trebui să vă dați jos din autocar pentru că șoferul va pleca gol să alimenteze (cred). Cât așteptați, puteți mânca un sandviș cald. Există meniuri în engleză și au și prețurile trecute, prețuri convenabile chiar. Pe 2 sandvișuri și o porție de cartofi prajiți + bacșiș am plătit 50 de lire egiptene (aprox. 13 lei).

Îmbrăcați-vă bine

Îmbrăcați-vă bine pentru că egiptenii sunt înnebuniți după aerul condiționat. Chiar dacă afară sunt 15 grade, uneori te țin la 10 grade în mașină 😆 . De asemenea, pe autobuz se pun de obicei filme egiptene sau muzică arăbească. Dacă aveți parte de filme pregătiți-vă să muriți de râs. Sunt mai ceva ca filmele de la Bollywood, mai ales la capitolul efecte speciale și logică.

Cât este de sigur?

Ne-am simțit în siguranță în autocar. Am avut o singură situație dubioasă cu un tip care a încercat să-și strecoare degetele lângă mâna mea. Am fost așa de nervoasă că s-a speriat și s-a mutat din spatele nostru 😆 . În rest localnicii au fost foarte ok. Ba chiar când ne-am întors din Siwa spre Cairo ne-a ținut companie un băiețel foarte simpatic și deștept. El ne-a învățat câteva cuvinte în arabă.

Pentru bagajele de la cală nu am avut prea mare grijă. Toate lucrurile valoroase le-am păstrat mereu într-un ghiozdănel mic pe care-l țineam jos la picioare pe locul de lângă geam. Asta ca să nu stăm mereu stresați.

Ce poți vizita în Siwa și cum te deplasezi?

Dacă ai ales varianta de excursie organizată, ghidul îți va spune dinainte care sunt obiectivele ce vor fi vizitate. În cazul în care vrei să închiriezi mașină cu șofer care să te plimbe, la fel, poți întreba ce variante ai și prețul aferent.

Dacă alegi varianta pe cont propriu ai mai multe alternative:

  • pe jos
  • cu biciclete închiriate
  • cu măgăruș
  • cu tuk-tuk

Nu trebuie să-ți faci griji unde le vei găsi. Sunt peste tot, ba chiar pe drum te întreabă dacă ai nevoie de „taxi”. Măgărușul și tuk-tuk costă cât poți negocia 😆 . Bicicletele ne-au costat 80 de lire pentru amândoi, o zi. Nu am nicio informație recentă ca să pot spune dacă am plătit mult sau nu, însă am un feeling că puteam negocia și aici.

Obiective turistice

În cazul în care nu vreți să închiriați șofer, să știți că e destul de ușor să vizitezi Siwa. Toate obiectivele apar pe google maps și majoritatea nu au taxă de intrare. E un pic mai greu să vă orientați pe munții din jur pentru că potecile nu sunt marcate. De fapt, sunt semi-marcate pe alocuri cu niște țevi de metal înfipte în pământ. Dar nu e treabă grea, necesită doar un pic de orientare. Am pus mai jos obiectivele turistice pe care le-am vizitat. Toate merită vizitate din punctul meu de vedere. Am avut la dispoziție 2 zile și jumătate adunate de plimbat și ni s-a părut suficient să vedem tot. Nu am alergat, din contră a fost relaxant.

Click pe hartă pentru mai multe detalii. Fiecare punct salvat are o scurtă descriere și tips&tricks.

Ce nu am apucat să facem

Safari către Marea dună de nisip. Am aflat de excursia asta în ultima zi de la gazda noastră. Trebuie închiriat șofer cu mașină și am înțeles că e foarte fain. Pentru noi a fost cam tardiv, însă avem motiv să ne reîntoarcem.

Unde vă cazați?

Există multe variante de cazare, nu toate apar pe booking sau airbnb. Noi am ales să stăm chiar în fortăreața Shali la Albabenshal. Este o cazare mai rustică, nu este cea mai ieftină variantă dar a fost pe placul nostru. Micul dejun este bun, iar angajații sunt drăguți și sociabili.

Nu este musai să vă cazați în centru, lângă fortăreață. Mai sunt ceva cazări și mai la marginea centrului, dar mai aproape de palmieri și verdeață. Cert este că oriunde v-ați caza tot sunteți relativ aproape de tot ceea ce puteți vedea.

Unde și ce mâncați?

N-aș putea spune că aveți extrem de multe posibilități. În principiu terasele sunt cele mai vizibile. Noi am mâncat în fiecare zi din același loc: fix cum ieși de la Albanbenshal este o gheretă cu mâncare. Mâncarea este foarte bună, bucătarii foarte sociabili și amabili. Nu vorbesc engleză (în afară de un bucătar care ne-a servit doar o zi) dar ne-am înțeles prin semne și prin google translate. Cred că au fost primele discuții prin semne atât de lungi. Recomand să încercați aproape tot ce au acolo, este delicios. Mi-au plăcut în special sandvișurile cu cartofii gen „nugget”. Eu i-am cerut din greșeală crezând că e vorba de pește prăjit. Sunt practic cartofi mici prăjiți pane. Cartofii sunt cremoși, condimentați cum trebuie și sunt însoțiți de sos și salată.

Alte informații necesare

În afară de cazare, am plătit peste tot doar cash. Din fericire există bancomat, așa că nu vă faceți griji dacă rămâneți fără numerar. Există magazinașe mici peste tot cu apă, suc și prostii, iar lângă părculețul verde sunt și foarte multe tarabe cu fructe și legume. Vă recomand călduros să încercați fructele, sunt foarte bune. Cineva spunea de pepene roșu că ar fi extraordinar de bun. Pe noi ne-au impresionat mandarinele, au o aroma aparte față de cele de la noi.

În anumite zile este un nene care trece cu un car ambulant și vinde înghețată. Noi nu am încercat pentru că atunci când l-am văzut pe nenea era lângă o școală și erau vreo 30 de copii la coadă.

Nu uitați de SPF și îmbrăcăminte adecvată

Nu vă aduceți cea mai fancy încălțăminte pentru că este praf peste tot. Da, știu, e deșert, e la mintea cocoșului. Dar am zis să reamintesc totuși. Șlapii și sandalele ar trebui să vă fie baza. La fel, trebuie ținut cont de vremea specifică zonei și să vă aduceți și haine mai groase. Seara se lasă destul de frig (comparativ cu temperatura din timpul zilei).

Dacă alegeți să vă plimbați pe jos, acoperiți-vă bine pielea peste tot. Oricâtă cremă de protecție ați avea (noi am avut cu 60 SPF) nu vă ajută. Nu face față soarelui puternic, mai ales dacă vă petreceți cel puțin 4-5 ore plimbându-vă. Aveți nevoie de pantaloni (cât mai) lungi, cămăși cu mâneci lungi, pălării, etc. Interesați-vă de vreme înainte să ajungeți aici, eu una nu m-aș duce vara nici bătută acolo.

Rătăciți-vă!

Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da: plimbați-vă pe străduțe și rătăciți-vă. Vorbiți cu localnicii și copii care se bagă în seamă cu voi!

Pentru alte sfaturi legate de călătoria în Egipt, am scris aici mai pe larg tips&tricks valabile peste tot în Egipt. Despre alte aventuri d-ale noastre de prin lume, citește aici.

Spor la aventuri și vă aștept cu impresii.

O zi fainăăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.