cabana dochia
Jurnal de călătorie,  Trasee montane

Traseu Cabana Izvorul Muntelui – Cabana Dochia – Vf. Toaca

Reading Time: 7 minutes

Hei, hei mai jos găsești câteva detalii despre câteva trasee din Munții Ceahlău, la Cabana Dochia.

CÂND: 15-16 februarie 2020
UNDE: Masivul Ceahlău
TRASEE: bandă albastră (Cabana Izvorul Muntelui – Piatra cu apă – Cabana Dochia) + dungă roșie (Cabana Dochia – Vf. Toaca), iar a2a zi am urmat traseul pe triunghi albastru (Cabana Dochia – Cabana Izv. Muntelui)
CAZARE: cabana Dochia

TRANSPORT: Mașina personală din București până la Cabana Izvorul Muntelui. Noi am ales varianta București – Buzău – Focșani – Bacău – Piatra Neamț – Cabana Izvorul Muntelui. Am plecat de la 6 dimineața din București și drumul a durat aproximativ 6 ore și jumătate cu toate pauzele + căutat papuci de plastic prin orașe. La întors am folosit același traseu și am făcut aprox. 7 ore, cu mențiunea că noi am rămas vreo 2 ore la masa de prânz la un restaurant (Vitoria Lipan, mâncarea a fost foarte bună și porțiile mari).

În cazul în care nu ai mașină personală, recomandarea ar fi să vă grupați mai mulți prieteni într-una sau mai multe mașini. Altă variantă ar fi să plecați cu tur organizat, varianta aceasta fiind cea mai comodă- mai ales pentru cei ce ar fi trebuit să fie șoferi.

Nu am încercat varianta cu transport în comun (tren sau autobuz). Nu sunt sigură dacă există variante cât de cât directe. Prin urmare, varianta asta o recomand doar în cazul în care aveți mai mult timp la dispoziție, deoarece este o variantă mai consumatoare de timp pe drum.

Echipament pentru 2 zile

Am avut la noi și pe noi următoarele (mai jos am trecut ce am luat de persoană):

 • bocanci impermeabili;
 • papuci de plastic (noi i-am uitat acasă, dar am cumpărat alții de prin Focșani parcă, de la Pepco);
 • șosete + 2-3 șosete pentru a2a zi și de schimb:
 • pantaloni de hiking de iarnă cu ventilatoare (sau „aerisitoare” cum le zic eu);
 • tricou tehnic;
 • polar;
 • bluză tehnică;
 • geacă impermeabilă;
 • 2 bandane (eu folosesc una pe post de fes);
 • mănuși impermeabile mai groase (era util dacă aveam și niște mănuși mai subțiri):
 • bețe de trekking;
 • colțari;
 • parazăpezi;
 • frontale;
 • folie de supraviețuire;
 • pelerină;
 • o carte;
 • banană, 3 batoane cu cereale, ciocolată și banane; baton ciocolată cu rom, 2 sendvișuri, mere, napolitane, etc.
 • termos de 1 l cu ceai, termos de 0.5 l cu suc natural făcut dimineața înainte de plecare; câte 2 l de apă de fiecare;
 • cremă hidratantă:
 • produse de igienă: săpun , periuțe și pastă de dinți, perie de păr, șervețele umede, prosop cu uscare rapidă;
 • încărcător telefon;
 • aparatul foto;

Ce nu am adus la noi și ar fi fost bine

Ce este scris mai sus cu italic, nu am avut nevoie, din fericire. Ce nu am adus la noi și ne-a părut oarecum rău ulterior:

 • mai multă apă. Am luat doar 2 l în ideea în care nu avea rost să cărăm, când puteam cumpăra de la cabană. Am cam regretat, deoarece aveau apă doar la 0.5 l și ne-a costat 7 lei sticla;
 • ochelari de soare – nu am regretat enorm pentru ei, dar ar fi fost mai comod cu ei a2a zi, când a fost senin și cu mult soare;
 • mai multă mâncare – Mâncarea nu este extraordinar de scumpă, însă nu prea aveau mai nimic din meniul afișat. Am scris aici mai multe detalii despre cabană și mâncarea de acolo. În principiu, e mai bine să veniți cu sendvișuri de acasă, sau cu pate, conserve, etc.

Traseul (dus) ales de noi pornește de la Cabana Izvorul Muntelui, de unde ne-am lăsat mașina, în parcarea vis-a-vis de cabană. În stânga cabanei este o casă și un automat unde plătești taxa de intrare în Parcul Național în valoare de 6 lei pentru adult. Traseul pornește de la poarta din dreapta automatului.

Intrare pe traseu

Traseu bandă albastră: Cab. Izv. Muntelui – Piatra cu apă – Cabana Dochia

Vezi aici toate detaliile tehnice legate de traseu, precum și de perioada recomandată. Dacă observi bine, traseul nu este recomandat iarna. Acesta poate fi făcut, dacă ai mai făcut trasee iarna și dacă te interesezi de vreme și te echipezi corect.

Tips: Descarcă-ți pe telefon aplicația celor de la Muntiinostri. Din aplicație poți descărca harta traseului dorit, și poți urmări în timp real cum te situezi față de acesta.

Nu te îndemn să faci traseul dacă nu ai pregătirea, echipamentul și rezistența fizică necesare. Am scris câte ceva aici despre cum ne alegem noi traseele să fie pe măsura pregătirii noastre fizice și aici am scris legat de cum ne pregătim de drumeții.

Traseul începe domol, după care crește treptat panta și după aprox. 30 de minute panta se păstrează abruptă cam până în vârf:


Durata traseului, până la cabană a fost de aprox. 3 ore cu tot cu pauze în condițiile în care stratul de zăpadă a fost mic (nu am avut nevoie de parazăpezi) și rezistența noastră fizică este una medie. Am pornit traseul undeva la ora 12:30, iar la 3 și jumătate eram la cabană.

Traseu bandă roșie + scară până pe Vârful Toaca

De la cabană am pornit în stânga pe bandă roșie spre vârf, traseul se termină sub vârf, unde încep scările. Scara până în Vârf a fost construită pentru cei de la stația meteo, dar este folosită și turisti pentru a ajunge în vârf. Nu sunt sigură de durata traseului, noi am făcut undeva până în 3 ore dus-întors până la cabană, cu mențiunea că: ne-am oprit pentru muulte fotografii, (mai ales că am văzut capre) a făcut și Andrei P. un mini-timelapse. Noi am pornit pe traseu cam la ora apusului și am prins suficient timp cât să ne întoarcem pe semi-lumină și să nu prindem plapumă de nori.

Traseu triunghi albastru + bandă albastră – Cabana Dochia – Stânca Dochiei – Cabana Izvorul Muntelui

A2a zi ne-am trezit devreme pentru a prinde celebrul răsărit. După răsărit ne-am încălzit un pic sufletele, ne-am făcut bagajele și undeva pe la ora 9 ne-am pornit pe triunghi albastru înapoi unde ne-am lăsat mașina.

Traseul pornește din stânga cabanei, urci un pic și apoi ai o porțiune de jnepeniș. Acest traseu pe triunghi albastru, urmează practic valea râului fiind mai ocolitor, pe când cel cu bandă albastră urmează mai mult creasta (și este mai scurt). Prima porțiune de cam 40 de minute – max. o oră de la cabană este destul de abruptă. Noi am stat un pic încordați, întrucât pe alocuri mai era și gheață sau erau stânci pe care cam alunecai vrei, nu vrei.

Durata traseului a fost de aprox. 2 ore și jumătate (deși pe panoul de lângă cabană scria 3 ore și jumătate). Găsești aici mai multe detalii plus harta traseului.

Alte detalii

Am găsit o singură zonă unde era afișat că ar fi apă potabilă, undeva pe traseul cu triunghi albastru. Deci recomandat ar fi să te bazezi pe apa plată adusă de tine sau cumpărată de la cabană.

Pe alocuri, s-au făcut prin fonduri europene panouri de informare pentru turiști. Erau informații legate de fauna și de vegetația din jur, cât și legat de conglomeratele care au primit diverse nume. E fain să vezi cum se schimbă fauna și vegetația cu cât crești sau scazi în altitudine.

Legende și tradiții

De asemenea, mi-a plăcut să aflu și altă variantă de la legenda Dochiei pe care o știam. Există mai multe mituri legate de aceasta babă Dochie.

Dochia, fiica regelui dac Decebal

Legenda pe care am văzut-o pe traseul cu triunghi albstru spune că, de fapt, această Dochia are legătură cu legenda lui Traian și Dochia, Dochia fiind fiica regelui dac Decebal. Traian se îndrăgostește de ea, dar ea nu-i împărtășește sentimentele și se refugiază în munte cu oamenii ei. Își dă seama că nu poate scăpa de armata lui Traian, așa că se roagă zeului Zamolxis. Acesta alege să-i salveze transformându-i pe ea și pe poporul ei în stâncă, care mai veghează și azi muntele.

Dragobete, fiul Dochiei

Mai există și altă variantă (cea pe care o știam de la școală) cu Baba Dochia care avea un fiu numit Dragobete și care s-a căsătorit împotriva voinței ei. Ca să „scape” de noră i-a dat o sarcină imposibilă. A trimis-o pe noră la râu să spele un ghem de lână neagră și să nu se întoarcă până nu devine lâna albă. Iisus intervine și o ajută cu o floare roșie care albește lâna.

Baba Dochia se înfurie văzând că a reușit să albească lâna cu o floare. Ea pleacă spre râu îmbrăcată în 9 cojoace (mai este o variantă cu 12 cojoace), crezând că a venit primăvara și au răsărit flori. Din cauza căldurii scapă de cojoace pe parcursul traseului, iar când se schimbă brusc vremea, baba Dochia îngheață.

Mitul Babelor

De aici și mitul Babelor, ziua de „babă” care se calculează la începutul primăverii, ținând cont de ziua de naștere. Și aici sunt mai multe variante de calcul, eu o știu pe cea în care dacă ziua de naștere depășește data de 9 (cele 9 cojoace), aduni cifrele și rezultă „baba ta”. Dacă ești născut pe ziua de 14, baba ta va fi pe 5 martie. În funcție de vremea care va fi de „baba” ta, vei ști cum îți va merge anul.

Dacă vrei să aflii mai multe impresii despre experiența noastră în cele 2 zile și să vezi mai multe poze, clica-clica aici. Am scris câteva impresii și recomandări legat de cabana Dochia aici.

O zi faină să ai!

Sharing is sexi!

2 comentarii

 • Kiki

  Foarte frumos cum povestesti. Imi place si chiar am rabdare sa iti citesc povestirile. Mi-as dori ca in viitor sa merg pe unde ati mers voi. Cand voi vrea sa merg pe undeva in lumea asta, cred ca o sa-ti vizitez blogul sa vad daca nu ai scris ceva si despre asta :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.