Buget și detalii organizatorice,  Trasee montane

Cascada Vânturătoarea – traseu cruce roșie

Reading Time: 4 minutes

Hei, hei! Dacă tot stăm în casă de ceva vreme am început să fac „curățenia de primăvară” prin poze. Uite așa, mă uitam de curiozitate ce făceam în perioada asta în anii trecuți și am văzut pozele de pe traseul Cascada Vânturătoarea.

Mi-au căzut ochii pe pozele din 2018 când am fost la rafting pe Cerna cu cei de la Mareș Outdoor. Am avut cazare la pensiunea Dumbrava. Pensiunea se află la granița dintre județele Caraș-Severin și Mehedinți și la aproape 1 km de unde se începe traseul spre Cascada Vânturătoarea.

Deși cei de la Mareș s-au asigurat că avem suficiente activități în cele câteva zile petrecute acolo, ne-am gândit că ar fi păcat să nu facem și traseul spre cascadă fiind așa aproape. Așa că în ziua plecării spre casă ne-am trezit devreme și am pornit pe traseu.

Traseul este relativ aproape și de Băile Herculane, așa că poți încerca și niște băi cu sulf după traseu. Tips: Cel mai fain, este să faci baie la miezul nopții spre sfârșit de aprilie, început de mai când este lună plină! Băile sunt luminate doar de lumina lunii, iar peisajul este de poveste: luna încadrată de vârfurile semețe ale copacilor.

Traseu cruce roșie

Traseul începe după un pod peste Cerna care este ușor de găsit cu Google maps. E suficient să dai search după „Cascada Vânturătoarea” și primul lucru care-ți apare este acest pod. Vezi aici, locația exactă.

Mașina am parcat-o înainte de pod, exact cum sunt mașinile din fotografia de mai jos. Este suficient loc și nu încurcă circulația. După ce treci podul începe un drum forestier, sunt și niște case și ne-a fost teamă să nu încurcăm parcând mașina acolo.

imagine preluată de pe gmaps

Traseul pe cruce roșie pornește direct în pădure, în urcuș. Panta este oarecum abruptă pe traseu, dar din fericire este scurt. Durează undeva la aproximativ 1 oră urcușul într-un ritm relaxat.

La momentul respectiv niciunul din noi nu aveam foarte multă experiență pe munte și nici nu plecam pe munte singuri. Nu am avut nicio aplicație instalată, dar nici nu a fost nevoie traseul fiind bine marcat.

Am plecat informați dinainte. Știam că este un traseu ușurel spre mediu, știam ce marcaj trebuie să urmăm. Ce ne-a speriat un pic este ce am aflat cu câteva zile înainte de la unul dintre instructorii de la Mareș Outdoor. Tocmai ne anunțase că se eliberaseră aproximativ 2000 de vipere în zonă pentru repopulare.

Unde mai pui că am și văzut destul de multe năpârci pe traseele făcute, așa că la prima vedere tresăream mereu cu gândul că or fi vipere. Năpârcile sunt șopârlele acelea fără picioare, care seamănă cu niște șerpișori.

Cascada Vânturătoarea

Așa cum spuneam, se ajunge destul de rapid la cascadă. Cu câteva minute bune înainte de cascadă este un punct de belvedere frumos.

Cascada este impresionantă. Înaltă de aproape 50 de metri în total, dintre care 40 de m sunt în cădere liberă. Apa se lovește de o stâncă mare, după care mai are o cădere de aproape 10 m. Este cascada cu cea mai mare cădere liberă de apă de la noi din țară!

Poți merge la baza cascadei și vei înțelege de ce se numește Cascada Vânturătoarea. Apa care lovește al2lea prag din cascadă se pulverizează în jur atunci când bate vântul. Se poate ajunge și prin spatele cascadei cu puțină grijă. Deși nu am prins un debit foarte mare de apă, sentimentul tot a fost fain! Tips: Un Lucru bine știut, o cascadă arată mereu mai bine când are debit mai mare. Cel mai ok e să le vizitezi primăvara, după topirea zăpezilor!

Ce mi-a plăcut enorm de mult în zonă este verdele crud al pădurii! Noi am făcut aproximativ 2 ore și jumătate traseul dus-întors cu tot cu pauze și fotografii la cascadă.

Detalii „tehnice”

Stare traseu: Traseu foarte bine marcat, cruce roșie

Durată: 2-2 ore și jumătate dus-întors

Dificultate: mediu (conform Munții noștri). Noi l-am considerat ușurel, întrucât distanța este scurtă.

Perioada: 28 aprilie 2018

Ce echipament am avut la noi:

  • bocanci de munte. Eu am avut din cei de vară, scurți. Având în vedere că sunt zone de pietriș și este abrupt, cred că era mai ok dacă aveam bocancii înalți, ca să-mi susțină mai bine glezna;
  • ciorapi (+ ciorapi de schimb în mașină. Traseul te solicită un pic, iar dacă este cald cu siguranță vei transpira);
  • colanți. Eu am avut colanți, cel mai ok ar fi fost pantalonii de hiking. Cei de vară subțiri și lejeri;
  • tricou tehnic (eu am avut un maiou tehnic + cămașă să mă feresc mai mult de soare):
  • baton energizant, banană;

Ce aș fi vrut să avem la noi:

  • ochelari de soare;
  • mai multă apă. Mda…nu știu exact ce a fost în capul nostru. Ne-am gândit că durează doar 2 ore traseul și să nu mai cărăm inutil lucruri. Din păcate, fiind și cald și un pic solicitant traseul ni s-a cam făcut sete. Dani a băut apă de la cascadă, eu nu am îndrăznit. Lecția asta cu apa am cam învățat-o. În ultima perioadă nu țin minte să mai fi plecat fără cel puțin 3 l de apă cu noi în total.

Merită făcut traseul spre Cascada Vânturătoarea?

Per total noi am fost încântați de traseu, iar cascada nu ne-a dezamăgit. Am întâlnit persoane pe traseu, dar nu foarte multe grupuri. Dacă ai fost de cel puțin câteva ori pe munte, merită să încerci și acest traseu. Este ușurel, iar după ceva efort depus, primești drept răsplată o priveliște foarte plăcută ochilor. Las dovadă mai jos câteva fotografii.

P.S. Asta a fost una din situațiile alea triste când am făcut poze și filmări (inclusiv la rafting pe Cerna) și am rămas fără. Am împrumutat chiar un GoPro de la Andrei P., colegul de muncă cu Dani. Problema a fost că la ceva timp după ce am copiat pozele pe laptop, nu le-am mai găsit. Aparent cineva a făcut curățenie și a șters din greșeală pozele și filmările. Ce mai avem amintiri, sunt câteva poze de pe telefoanele noastre.

Dacă vrei să vezi și alte trasee montane superbe din România, aruncă un ochi aici.

Mai jos sunt și 2 filmări. Pentru a le vedea ok apasă pe butonul de maximize/expand.

Cascada în toată splendoarea. Pentru că nu încape într-o singură poză
Priveliștea din spatele cascadei. Un fir de apă simpatic

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.