Trasee montane

Traseu circuit Băile Tușnad – Lacul Sfânta Ana

Reading Time: 5 minutes

Traseu circuit Băile Tușnad – Lacul Sfânta Ana: Un traseu fain unde nu cred că ai șanse să scapi fără să vezi vreun urs. Am pornit din nordul orașului Băile Tușnad, am făcut o pauză de prânz la lacul Sfânta Ana și ne-am întors pe un alt traseu recomandat de ghidul de la rezervația naturală Tinovul Mohoș. Traseu care nu cred că a mai fost așa populat o vreme deoarece uneori poteca nu se prea mai zărea de puieți și boscheți.

Traseu triunghi galben Băile Tușnad – Cabana Lacul Sfânta Ana

Traseul pornește din nordul orașului Băile Tușnad, există câteva locuri de parcare pentru mașină. Traseul începe lin și urcă treptat până la 1133 de metri. Diferența de nivel este de 464 de metri în 5,5 km și urcușul este treptat. Undeva cam la 2 ore ar trebui să ajungeți la cabana Sfânta Ana. Cea mai dubioasă parte a traseului este un adăpost de lemn care credem noi că este folosit pe post de punct de observare pentru urși.

Am povestit mai multe despre experiența noastră pe traseu în Jurnal de sabatic, 3 (partea aIIa). Per total traseul este destul de ușurel și recomandăm să vă uitați bine pe hartă să nu treceți de poteca tematică din rezervația naturală Tinovul Mohoș.

Rezervația naturală Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș pare-se că ar fi lacul geamăn celui de la Sfânta Ana. Diferența majoră dintre cele 2 este că acesta a devenit tinov (lac care ajunge mlaștină acoperită de turbă). Stratul de turbă se estimează a fi între 10 și 20 de metri, nouă ne-a demonstrat ghidul cât de ușor te afunzi și că este într-adevăr adânc.

Poteca este amenajată special cu butuci și ar fi recomandat să nu calci pe lângă. De menționat că prin rezervație și-au făcut potecă și urșii ca să ajungă la afine. La fel de indicat ar fi să vă țineți unghiile departe de Roua dimineții deoarece se pare că are o afinitate și pentru unghii, nu doar pentru insecte.

Ghidul este un om foarte fain care a avut răbdare să ne explice, a glumit cu noi și ne-a răspuns la multele întrebări. Era un pic emoționat că nu știe engleză și ne-a rugat pe noi să-i traducem lui Wendy.

Lacul Sfânta Ana

Traseul se sfârșește la cabana Sfânta Ana. Nu știam exact încotro să o apucăm spre lac, așa că întrebăm pe cineva de la informații. Ni s-a explicat rapid pe unde trebuie să mergem și am ajuns rapid lângă lac.

Lacul mi s-a părut superb, mai ales că nu l-am prin aglomerat. Eu rareori mă pot abține să nu bag picioarele în apă dacă văd un râu, lac, etc. Așa că ne-am luat prânzul cu picioarele scufundate în apă.

Imediat ne-au reperat niște peștișori amuzanți care tot așteptau să mai pice pâine de la noi. Uneori mai ratau și pișcau și din picior, dar se speriau ei mai tare de noi decât noi de ei. Lacul mi s-a părut foarte fain, n-aș putea explica de ce. Ne-am întors spre cabană pe traseul marcat, nu pe șosea unde am făcut un popas la punctul de belvedere. Pe lângă lac este o mănăstire, traseul începe undeva din dreapta mănăstirii – se văd și poteca și marcajul destul de bine.

Traseu bandă albastră Cabana Sfânta Ana – centrul orașului Băile Tușnad

La întoarcere am ținut marcajul bandă albastră spre Băile Tușnad. Chiar în fața cabanei este un stâlp cu indicatoare pentru traseele ce pornesc de acolo. Timpul a fost de aproximativ 2 ore, traseul și mai ușor ca dificultate decât cel pe care am venit.

Inconvenientul este că pe alocuri nu mi s-a părut foarte bine marcat, mai ales că sunt ceva copaci căzuți și trebuie să ocolești ca să poți trece. A fost o zonă unde nici măcar nu se mai vedea poteca, a crescut iarba mare și câțiva arbuști. Nu am găsit foarte multe detalii legate de acest traseu.

Nu știu cât de indicat este traseul pentru a2a parte zile – pe seară întrucât în zonă par să coboare urșii. Primele case peste care am dat aveau toate gard electric. Noi am văzut ursul chiar cu 10-15 minute înainte să intrăm în oraș.

Detalii „organizatorice”

Ca de obicei uităm mereu să ne instalăm aplicație să ne monitorizeze traseul, sau uneori uităm să o pornim 😆 . Am încercat să desenez orientativ traseul pe care l-am făcut. Vă puteți orienta foarte bine și cu harta de pe munțiinoștri, se văd ambele trasee pe hartă.

Unde: Masivul Ciomatu, județ Harghita

Punct de plecare: chiar la nordul orașului Băile Tușnad, locația exactă o puteți vedea fie pe harta celor de la munțiinoștri, fie aici.

Când: septembrie 2020

Tip traseu: Traseu de o zi de tip circuit, dificultate medie

Marcaje: Pe traseul de dus, marcajul cu triunghi galben este foarte ușor de urmat. Pe traseul de întoarcere, bandă albastră lucrurile stau un pic altfel. Pe alocuri au căzut copacii marcați iar în unele zone nici poteca nu se mai zărește foarte bine. Vă puteți orienta foarte bine dacă aveți harta descărcată.

Durată, lungime: Nu mai țin minte durata exactă, a fost undeva la 6 ore cu toate pauzele, inclusiv cea pentru dronă. Ca lungime au fost aproximativ 14 kilometri și cu am urcat în altitudine doar aprox. 760 de metri.

Sezoane recomandate: nu am găsit recomandări, dar fiind ușurel cred că poate fi făcut în orice anotimp, pe vreme corespunzătoare.

Echipament

 • ciorapi + ciorapi de schimb
 • tricou tehnic + unul de schimb
 • bocanci 3 sezoane
 • pantaloni de trekking
 • pelerină de ploaie
 • bandană
 • polar
 • husă impermeabilă pentru rucsac
 • șervețele umede și uscate
 • cremă de protecție solară
 • trusă de prim ajutor
 • folie de supraviețuire
 • banană
 • batoane energizante
 • ciocolată
 • magneziu efervescent
 • 2 l de apă (+ 1 litru de apă la mașină și ne-am hidratat și înainte de a pleca de acasă)
 • aparat foto
 • frontală

Ca de obicei, ce e scris cu italic nu am folosit pentru că nu am avut nevoie. Am uitat încă o dată să luăm cu noi pungi de gunoi, însă ne-am descurcat cu ambalajele.

Orice întrebări ai avea nu ezita să ne întrebi sau să cauți răspunsuri pe forumuri sau la persoane mai experimentate. Am scris aici și aici ceva sfaturi de care ținem noi cont ca începători într’ale drumeției și sper să te ajute.

O zi fainăăăăă!

Sharing is sexi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.